Τεχνογνωσία για την Αποκατάσταση

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται πολλά σωματεία και προγράμματα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως κάθε νομός και κάθε μεγάλη πόλη έχει και από ένα σωματείο ΑμΕΑ και από ένα κέντρο αποκατάστασης.

Όμως, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού καθιστά αυτά τα σωματεία και τα κέντρα αποκατάστασης αδύναμα επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν καταρχήν λειτουργικά ζητήματα και δευτερευόντως ζητήματα που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση και την επαφή τους με τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που εδώ και καιρό έχει εντοπίσει το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ. Προσφάτως βρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι που από αλτρουισμό είναι σε θέση να βοηθήσουν τους επαρχιακούς φορείς για να βρουν μια πορεία ανάπτυξης. Ένας τέτοιος είναι ο παλαίμαχος Φραγκίσκος Ελευθέριος Κουνάνης που μας έδωσε πολύ σημαντικό υλικό για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προγράμματα αποκατάστασης. Αυτό το υλικό σύντομα θα “ανεβεί” στο Disabled Hellas http://www.disabled.gr αλλά μέχρι τότε όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται απευθείας στον κ. Κουνάνη στο τηλέφωνο (01) 2923785.

Σύλλογος για την Αφασία

Δημιουργήθηκε σύλλογος για την αφασία από συγγενείς αφασικών και λογοπαιδικούς. Ο σύλλογος είναι πολύ πρόσφατος και για αυτό δεν προλάβαμε να έχουμε ούτε το καταστατικό, ούτε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον σύλλογο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα (01) 6425940, (031) 276058, (031) 906626, (031)287637 και (0421) 33320.

Φωτογραφικό υλικό από την Ελλάδα

Έχουμε συνηθίσει σε κακές φωτογραφίες ΑμΕΑ που θυμίζουν περισσότερο ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και λιγότερο θυμίζουν ανθρώπους με αναπηρίες. Για αυτό το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ πάντα αναζητούσε φωτογραφικό υλικό από ξένα περιοδικά και από ξένα διαφημιστικά έντυπα.

Σε αυτό το τεύχος πολλές από τις φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του ALMA και του Γιώργου Τσελίκα. Το ALMA είναι ένα γραφείο που διοργανώνει εκδρομές και περιπλανήσεις στην άγρια φύση. Ο Γιώργος Τσελίκας έχει μια αντίστοιχη δραστηριότητα και ειδικεύεται στα αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο οικοτουρισμού ALMA, Ιωαννίνων 4, 54639 Θεσσαλονίκη, τηλ. (031) 855627& 865863. Ο Γιώργος Τσελίκας έχει το Outdoor Zone, Προύσης 7, 55132 Καλαμαριά, τηλ. (031) 459707 & 459418.

Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για πολύ καλό φωτογραφικό υλικό, που προέρχεται από δραστηριότητες του ALMA.

Αποϊδρυματοποίηση; Με ποιόν τρόπο;

Δεκαπέντε χρόνια κρατά η συζήτηση για την αποϊδρυματοποίηση. Κανείς εκ των συζητητών δεν τολμά να αναφερθεί στην υποδομή εκείνη που θα κάνει την αποϊδρυματοποίηση να προκύψει ως αυτονόητη. Αντί ορθολογικού και τεκμηριωμένου διαλόγου, διαβάζουμε και βλέπουμε καταιγίδα ανοησιών που δεν έχουν να κάνουν με αναπηρία ούτε με αποϊδρυματοποίηση αναπήρων.

Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία δικτύων επαγγελματιών βοηθών και προσπελάσιμων μεταφορών. Εξίσου σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που αφορούν την συνηγορία (Advocation), τη δημιουργία επιχειρήσεων μέσα από το σπίτι, το μηχανολογικό εξοπλισμό αποκατάστασης και τις νέες τεχνολογίες.

Όμως στην Ελλάδα είμαστε βαθιά νυχτωμένοι και θεωρητικά ακατάρτιστοι. Προσπαθούμε να εφεύρουμε τον τροχό, χωρίς να υπολογίζουμε το ότι ο τροχός και η αποκατάσταση έχουν ήδη ανακαλυφθεί και πως οι νεοέλληνες δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν κάποια από τις γνωστές και επιτυχημένες συνταγές.

Προσπελάσιμα αυτοκίνητα χωρίς άδεια;

Τελικά υπάρχει πρόβλημα. Πολλά από τα προσπελάσιμα αυτοκίνητα που κατέχουν δημόσιοι και κοινωφελείς οργανισμοί δεν έχουν άδεια. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που συμβεί ατύχημα και ο ατυχηματίας είναι ανάπηρος, τότε κανείς δεν θα τον πληρώσει. Ή εάν τον πληρώσει αυτό θα γίνει μετά από ατελείωτους δικαστικούς αγώνες επειδή καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν θα έχει την πρόθεση να πληρώσει ζημία που προεκλίθη στο κενό του νόμου.

Όταν, λοιπόν, το κράτος θέτει στην κυκλοφορία πειρατικά προσπελάσιμα οχήματα, τότε τα πρέπει να κάνει ο ανυποστήρικτος έλληνας πολίτης με αναπηρία; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή οι σύλλογοι να ασχοληθούν και με τα θεσμικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν εν αγνοία τους και απασχολούν τον πληθυσμό που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας;

Απολύονται ΑμΕΑ;

Και βέβαια απολύονται. Είναι πολλά τα ΑμΕΑ που απολύονται και ακόμη περισσότερα αυτά που προγραμματίζεται να απολυθούν. Ο μεν 1648 συνέβαλε στην πρόσληψη πολλών αναπήρων μαϊμού και ελαχίστων ΑμΕΑ οι δε συνδικαλιστές μεριμνούν για την απόλυση όχι τόσο των αναπήρων μαϊμού, αλλά όσο εκείνων που έχουν σοβαρές αναπηρίες.

Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί είναι ο ρόλος των συνδικαλιστών και των παραγόντων των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τα ίδια άτομα που υποτίθεται ότι είναι ευαίσθητα για τα λεγόμενα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πολλοί από αυτούς εξαντλούν την ευαισθησία τους στις δημόσιες εκδηλώσεις και όταν επικοινωνούν με τις προϊστάμενες αρχές αναπτύσσουν ρατσιστικήν ρητορικήν. Είναι πολλές οι αναφορές εκείνες που ζητούν απόλυση υπαλλήλων με πραγματικές αναπηρίες. Όπως είναι αυτονόητο οι υπάλληλοι με αναπηρίες είναι απροστάτευτοι από τους κατά τεκμήριο “προστάτες” τους.

Εργαστήριο εργοθεραπείας

Στο εργαστήριο σύγχρονων εφαρμογών εργοθεραπείας δημιουργήθηκαν ομάδες δημιουργικής έκφρασης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι θέατρο, κουκλοθέατρο, μουσική ζωγραφική. Τα παιδία με ειδικές ανάγκες επίσης κατασκευάζουν μάσκες μεταμφιέζονται και αυτοσχεδιάζουν.

Το συντονισμό έχουν η ψυχολόγος Αντέλα Μέλλιου και η δραματοθεραπεύτρια Μάνια Συριοπούλου.

Σύμφωνα με τους συντονιστές στο πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους και να λύνουν τα ενδεχόμενα προβλήματα. Μέσα στις ομάδες αξιοποιούν τα θετικά σημεία των χρηστών, υποστηρίζονται να ξεπεράσουν τις τυχούσες δυσκολίες, έτσι ώστε να προοδεύουν με ευχάριστο τρόπο χρησιμοποιώντας όλο τους το δυναμικό.

Για περισσότερες πληροφορίες: Εργαστήριο Σύγχρονων Εφαρμογών Εργοθεραπείας, Ψαρών 12, 15232, Χαλάνδρι, Αθήνα, τηλ. (01) 6893638, (01) 8960695 & 094 378665.

Επιχορηγήσεις για επιχειρηματίες με αναπηρίες

Αύξηση των επιχορηγήσεων που προβλέπονται για την αυταπασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες για τα πρώτα δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες επιχορηγούνται με 1.600.000δρχ τον πρώτο χρόνο και 1.200.000δρχ το δεύτερο χρόνο. Προβλέπονται προσαυξήσεις 200.000δρχ για τις γυναίκες, 300.000δρχ για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, 300.000δρχ για αυτούς που είναι άνω των 45 ετών και 300.000δρχ για τους έχοντες αναπηρία άνω του 67%.

Η προκαταβολή είναι 800.000δρχ και δίνεται μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης. Το υπόλοιπο του ποσού δίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Για τον δεύτερο χρόνο το ποσό του 1.200.000δρχ καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται να εισπράξουν έως και 500.000δρχ για εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας.

Η τέχνη της αδυναμίας

Η Ελληνική εταιρία καλλιτεχνικών προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες διοργάνωσε πανελλήνια έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων με τίτλο “Η διαφορά στην καλλιτεχνική έκφραση”. Για 14 ημέρες εκτέθηκαν 120 έργα ζωγραφικής, κολάζ, χαρακτικής και μικρογλυπτικής. Τα έργα συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, από μεμονωμένους καλλιτέχνες και άλλα από ιδρύματα ειδικά σχολεία και νοσοκομεία.

Η κ. Δέσποινα Ασλανίδου πρόεδρος της εταιρίας, δήλωσε στις εφημερίδες πως στόχος αυτής της έκθεσης είναι η προβολή των ελλήνων καλλιτεχνών και του έργου τους.

Απροσπέλαστη η ύπαιθρος

Η προσπελασιμότητα είναι πολιτιστικό αγαθό. Όπως όλα τα πολιτιστικά αγαθά καθυστέρησε να έρθει στην Ελλάδα για 150 περίπου χρόνια. Η Ελλάδα όμως είναι και αυτή χωρισμένη: στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο.

Ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν εγκαταστήσει τα πρώτα στοιχεία προσπελασιμότητας για καθαρά διακοσμητικούς και μουσειακούς λόγους, η ύπαιθρος αντιστέκεται. Η ύπαιθρος αρνείται την ύπαρξη της αναπηρίας.

Οι επαρχιακές πόλεις είναι στο σύνολό τους απροσπέλαστες και περηφανεύονται γι’ αυτό. Οι έλληνες με αναπηρίες που συμβαίνει να κατοικούν στην ύπαιθρο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κοινόχρηστη υποδομή και τους χώρους. Στην ύπαιθρο η αναπηρία θεωρείται ένα κατασκευαστικό σφάλμα το οποίο πρέπει να αποσυρθεί σε κάποιο κέντρο “αποκατάστασης” του άστεως για να επιδιορθωθεί.

Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής

Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σκοπός της επιτροπής είναι η οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ειδικής υλικοτεχνικής υποδομής και κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους φοιτητές με αναπηρίες.

Τεχνική Σχολή για ΑμΕΑ

Το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να δημιουργήσει στις Σέρρες Τεχνική Σχολή για ΑμΕΑ. Η σχολική αυτή μονάδα θα λειτουργήσει με ειδικές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να φοιτήσουν ΑμΕΑ από όλους τους νομούς της Β. Ελλάδας. Το σχολικό συγκρότημα θα ανεγερθεί δίπλα από το νοσοκομείο Σερρών σε μια έκταση 20 στρεμμάτων.

Ταξί στο Σύλλογο παραπληγικών

Το παράρτημα Μακεδονίας –Θράκης απέκτησε προσπελάσιμο ταξί. Το ταξί κόστισε 10 εκατομμύρια δραχμές και είναι πέντε θέσεων. Ο σύλλογος ενδέχεται να προμηθευτεί και ένα δεύτερο ταξί ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερο οι ανάγκες των μελών του.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί κ. Ελευθέριος Δερζάκης δήλωσε στις εφημερίδες πως η ομοσπονδία του προγραμματίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την δωρεάν μετακίνηση των χειριστών αναπηρικών καθισμάτων με προσπελάσιμα ταξί. Κατά την άποψή του χρειάζονται ακόμα 150 τέτοια οχήματα τα οποία μπορούν να τεθούν στην κυκλοφορία αφού αντικατασταθούν ισάριθμα συμβατικά ταξί.

Τετραπληγικός Δημοτικός Σύμβουλος

Ο τετραπληγικός Νίκος Ροδίτης είναι ο πρώτος τετραπληγικός Δημοτικός Σύμβουλος σε ελληνικό δήμο. Εξελέγη στο δήμο Χίου.

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το κτήριο που στεγάζετε ο δήμος Χίου είναι απροσπέλαστο, και γι’ αυτό εμποδίζεται η συμμετοχή του στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν αποκλείεται από εδώ και στο εξής ο Νίκος Ροδίτης να επιβάλει οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνονται στο πεζοδρόμιο. Κάτι τέτοιο θα ήταν η μόνη πολιτικά ορθή αντιμετώπιση της έλλειψης προσπελασιμότητας των δημόσιων χώρων.

Ένας στους τέσσερις έχει εγκαταλειφθεί

Σε έρευνα που έγινε από τη νομαρχία Έβρου τα άτομα με ειδικές ανάγκες του νομού απολαμβάνουν ποιότητα ζωής κάτω από το όριο της φτώχιας, δεν εργάζονται και συχνά είναι εγκαταλελειμμένα. Μολονότι τα καταγεγραμμένα ΑμΕΑ είναι 450-500 άτομα, η έρευνα έδειξε πως 1273 άτομα ηλικίας 18-65 ετών έχουν ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά αυτή προέκυψε εξ αιτίας του γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθοριστεί επίσημα ο ορισμός της έννοιας του ατόμου με ειδικές ανάγκες. Από το σύνολο των ΑμΕΑ το 26,8% έχει σωματικές νόσους, το 22,2% έχει ψυχική νόσο, το 10% έχει κινητικές αναπηρίες, το 8,6% έχει νοητική καθυστέρηση, το 2,4% έχει αισθητηριακές αναπηρίες και το 30% έχει πολλαπλές αναπηρίες και νόσους.

Από τα 1273 άτομα που καταγράφηκαν οι 687 είναι άντρες, οι 586 είναι γυναίκες. Το 12% είναι αναλφάβητοι και το 28% απόφοιτοι του δημοτικού.

Σε ότι αφορά τα ΑμΕΑ, μόνο το 3% έχει τελειώσει γυμνάσιο, το 3% έχει απολυτήριο λυκείου και το 1% έχει σπουδάσει σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Το 83% των ΑμΕΑ είναι άνεργα. Αποτέλεσμα των εμποδίων που συναντούν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είναι να ζουν με την οικονομική στήριξη της οικογένειάς τους ή με τα επιδόματα της Πρόνοιας ή τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Το 50% από τα καταγεγραμμένα ΑμΕΑ έχει παντρευτεί. Όμως το 25% ζουν μόνοι τους χωρίς την φροντίδα κάποιου ανθρώπου.

Θεσσαλονίκη Μετρό Απροσπέλαστο;

Το μετρό της Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να είναι απροσπέλαστο. Δεν είναι σίγουρο ότι προβλέπεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ανελκυστήρων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η προσφορά της κοινοπραξίας προβλέπει την κατασκευή 2 ανελκυστήρων και στους 14 σταθμούς. Η προσφορά αυτή όμως δεν περιλαμβάνει το κόστος για τον ηλεκτρομηχανολιγικό εξοπλισμό που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων με πρόσθετο κόστος. Οι τεχνικές λεπτομέρειες, με βάση τα προβλεπόμενα για τα ΑμΕΑ από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, θα καθοριστούν από την οριστική μελέτη του έργου.

Απροσπέλαστα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 130 προσπελάσιμα λεωφορεία διαθέτει ο ΟΑΣΘ. Όμως οι πόρτες που εξασφαλίζουν την προσπέλαση είναι πάντα κλειστές.

Οι φωστήρες του ΟΑΣΘ ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πόρτες επειδή υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Αυτή όμως είναι μια χυδαία δικαιολογία: ο ΟΑΣΘ δεν ήθελε ποτέ να προμηθευτεί αυτά τα λεωφορεία, δεν θα τα είχε προμηθευτεί εάν δεν ήταν υποχρεωμένος από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Λειτουργώντας όμως ως “αυτοκράτορας της ασφάλτου” περιφρονεί τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες και επειδή τους θεωρεί ανεπιθύμητους έχει κλειστές τις πόρτες.

Σύλλογος στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Νέος σύλλογος ΑμΕΑ δημιουργήθηκε στο Αγρίνιο (Ν. Αιτωλοακαρνανίας). Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του στα καθημερινά δρώμενα του τόπου. Από το νέο έτος 1998 στο σύλλογο θα λειτουργούν κέντρα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, γυμναστήρια, κέντρο επαγγελματικής αποκατάστασης (Κ.Ε.Κ.) με πηλογραφική, αγγειοπλαστική, κηπουρική κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σύλλογος Αναπήρων Παραπληγικών Τετραπληγικών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, Αγίου Χριστοφόρου 17, Τηλ. & Fax: 0641-46463

Ολυμπιακά

Ελλάς χώρα καθολικώς διαμαρτυρομένων. Όλοι διαμαρτύρονται εναντίον όλων. Από εκεί που υπήρχαν δυο μόνο σωματεία ένα για τυφλούς και ένα για παραπληγικούς, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια η Ελλάδα γέμισε σωματεία και ομοσπονδίες.

Τη στιγμή που δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε τα άτομα για να δημιουργήσουμε μια ομάδα μπάσκετ ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, την ίδια στιγμή έχουμε πολλές ομοσπονδίες αθλητικών σωματείων.

Είναι περίεργο όπως περίεργα είναι και όλα αυτά που συμβαίνουν και έχουν σχέση με τα άτομα με τις λεγόμενες ειδικές ανάγκες:

Η πρακτική είναι γνωστή. Μόλις ο νομοθέτης νομοθετήσει τη διαθεσιμότητα κάποιων οικονομικών κονδυλίων, την ίδια στιγμή δημιουργούνται οι φορείς, οι επιχειρήσεις, τα σωματεία και οι συνομοσπονδίες που θα απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια. Η δημιουργικότητα των ελλήνων εξαντλείται στην απορρόφηση κονδυλίων. Ύστερα σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το έργο. Όλοι συνεχίζουν και ασχολούνται με τη δικαιολόγηση αυτών των δαπανών.

Η δημιουργικότητα των νεοελλήνων είναι κάτω του μηδενός. Οι ελληνικές οργανώσεις ΑμΕΑ είναι από τις πιο πλούσιες με τα πιο φτωχά, εξαθλιωμένα και απομονωμένα μέλη. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει, αφού δεν υπάρχει η ιδεολογική και κοινωνική δύναμη που θα οδηγήσει αυτή την αλλαγή.

Εταιρεία ΑμΕΑ

Στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τενέδου 45 (Τούμπα) δημιουργήθηκε εταιρεία, μη κερδοσκοπική, για άτομα με ειδικές ανάγκες. Δημιουργός αυτής της εταιρείας είναι ο σύλλογος γονέων κηδεμόνων και συμμετέχουν νέοι με εγκεφαλική παράλυση που έχουν φοιτήσει στην ΕΛΕΠΑΠ.

Η εταιρεία δημιούργησε ένα μικρό καθαριστήριο για σπίτια, ξενοδοχεία και εταιρείες.

Απροσπέλαστες υπηρεσίες υγιεινής

Τα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες υγιεινής και τα γραφεία κοινωνικής πρόνοιας των νομαρχιών είναι απροσπέλαστα. Οι έλληνες με αναπηρίες δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν και για αυτό εξουσιοδοτούν με πληρεξούσια ικανούς σωματικά συγγενείς α) για να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία και τον χαρτοπόλεμο και β) για να εισπράξουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στα επιδόματα.

Ακόμη και ο πιο ανεξοικείωτος αναγνώστης μπορεί να συμπεράνει πως με αυτόν τον τρόπο οι έλληνες πολίτες με αναπηρίες εύκολα μπορούν να χάσουν χρήματα από τους ικανούς σωματικά πληρεξούσιους. Το ίδιο το κράτος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική επιχορήγηση των προστατών των αναπήρων και των αναπήρων μαϊμού.

Ράμπα σε αστυνομικό τμήμα

Στο αστυνομικό τμήμα των Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε ράμπα, έτσι τουλάχιστον γράφηκε στις εφημερίδες. Πολλοί θα πουν ότι είναι μια αστεία είδηση επειδή για μια ράμπα ξοδεύτηκαν πολλά περισσότερα χρήματα για να γνωστοποιηθεί η ύπαρξή της από τις εφημερίδες.

Είναι αστείο να δημοσιεύεται η κατασκευή μιας και μοναδικής ράμπας. Μάλλον υποτιμούν την νοημοσύνη των ελλήνων με αναπηρίες. Παρόλα αυτά ήταν σημαντικό να μάθουμε την ύπαρξη της ράμπας στο αστυνομικό τμήμα, διότι τώρα μπορούμε όταν παρανομήσουμε να απολαύσουμε το service προσπελάσιμου αστυνομικού τμήματος.

Το ΚΕΣΥ για το WalkAbout

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας συνέστησε 5 νέες επιτροπές που συνταγογραφούν το σύστημα βάδισης WalkAbout.

Τα νοσοκομεία που το συνταγογραφούν είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Στα παραπάνω νοσοκομεία λειτουργούν επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν οι Διευθυντές Ορθοπεδικών Κλινικών.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε: ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ Νίκος Τσίτουρας. ΑΘΗΝΑ: Σκουφά 51, τηλ. (01) 3612017 & 3643086.

Συνέδριο Αποκατάστασης

Συνέδριο Φυσικής Ιατρικής, Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας θα γίνει στις 3 έως 5 Σεπτεμβρίου στην Κεφαλονιά. Το Συνέδριο θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου. Ως θέμα έχει την Πρόληψη και Αποκατάσταση των Χρονίων Παθήσεων.

Οργανώνεται από την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του νοσοκομείου Ατυχημάτων ΚΑΤ και από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε: Ευάγγελος Κεκάτος Ph.D. τηλ.: 0671-24641, Fax: 0671-24660.

Διαμαρτυρία Παραπληγικών Δράμας

Αγαπητοί Συνάδελφοι στο 74ο τεύχος Σεπτέμβρης – Οκτώμβρης του περιοδικού “Ο Αγώνας των Παραπληγικών” έχετε ένα αφιέρωμα σχετικά με το 6ο Συμπόσιο Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από 4-6 και όχι 11 Σεπτεμβρίου ’98 όπως αναφέρετε.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου σας κ. Μάρκος Ηλίας ήταν παρών, παρουσιάζοντας πολύ αξιόλογο έντυπο υλικό και δίνοντας μας την χαρά να μοιραστούμε λίγη από την τεράστια εμπειρία και γνώση του στα θέματα που μας αφορούν.

Η εισήγηση του δε ήταν πολύ καλή και άγγιξε όλο το ακροατήριο, παρ’ όλα αυτά η εισήγηση του κ. Μάρκου ήταν έκτακτη γεγονός που δεν μας ενοχλεί, μας λύπησε όμως το γεγονός ότι δεν αναφερθήκατε καθόλου στην συμμετοχή του Συλλόγου μας, που ήταν προγραμματισμένη από πολλούς μήνες πριν και είναι η μόνη από τους Συλλόγους της χώρας μας, που αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα του Συμποσίου, με την εισήγηση της προέδρου κ. Κατσιγιάννη Αγλαΐας.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο Festival ταινιών μικρού μήκους Δράμας, με ταινίες που αφορούσαν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν εξ ολοκλήρου του Συλλόγου μας, κατόπιν επαφής που είχε η πρόεδρός μας κ. Κατσιγιάννη Αγλαΐα με τους υπεύθυνους του ανάλογου Festival στο Μόναχο Γερμανίας και οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, κατά την προβολή, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας.

Ήταν η πρώτη φορά που σε ανάλογα Festival της χώρας μας προβλήθηκαν ταινίες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ίδρυση Συλλόγου παραπληγικών στα Γιαννιτσά

Ιδρύθηκε σύλλογος Παραπληγικών στα Γιαννιτσά Ν. Πέλλας. Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Τσαρτσαράκης Δημήτριος του Γρηγορίου Αμπελιές Γιαννιτσών, τηλ.: 0382-94429

Πρεμιέρα εναλλακτικής θητείας κοντά σε άτομα με ειδικές ανάγκες

Και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες των Ιωαννίνων και για τον 29χρονο υποψήφιο διδάκτορα του Συνταγματικού Δικαίου Νάσο Θεοδωρίδη, η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ διαφορετική.

Ήταν η πρώτη φορά που ο συνοδός των παιδιών από και προς το Ίδρυμα δεν ήταν ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά ένας… άλλου τύπου “στρατιώτη”, χωρίς στολή και πολύ περισσότερο χωρίς όπλα!

Για τον Νάσο Θεοδωρίδη ήταν η πρώτη ημέρα κοινωνικής- εναλλακτικής θητείας και ο ίδιος ο πρώτος μη θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης που έγινε δεκτός να εκτίσει τη νέας μορφής “θητεία”.

Ένδεκα μήνες μετά την τυπική ισχύ του νόμου για τους αντιρρησίες συνείδησης, περίπου 15 νέοι έχουν υποβάλει αίτηση να απαλλαγούν από την υποχρέωση ένοπλης θητείας για ιδεολογικούς λόγους και περίπου 60 για θρησκευτικούς (Μάρτυρες του Ιεχωβά), με δέσμευση να υπηρετήσουν επιπλέον 18 μήνες.

Αρκετοί από τους δεύτερους, που μέχρι τώρα φυλακιζόταν για διπλάσιο χρόνο απ’ όσο υποχρεούντο για στράτευση, έχουν ήδη σταλεί σε ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα (Κρήτη, Λέρο κ.α.). Από τις 20 Νοεμβρίου άρχισε να τρέχει το “πρόγραμμα” και για τους αντιρρησίες για ιδεολογικούς λόγους και τις επόμενες ημέρες θα “καταταγούν” και άλλοι.

Ένας από αυτούς είναι ο 36χρονος Λάζαρος Πετρομελίδης, ο οποίος ως μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης επισημαίνει μια σειρά αδυναμιών του νόμου που πρέπει να διορθωθούν. Μια πρώτη γεύση πάντως για την κοινωνική θητεία πήρε χθες τηλεφωνικά από τον φίλο του Νάσο Θεοδωρίδη.

Όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικής-εναλλακτικής θητείας δεν ήταν μεγάλη. Μάλιστα, στην άοπλη θητεία εντός των στρατοπέδων η συμμετοχή είναι μηδενική! Άλλωστε, τόσο η μεγάλη διάρκεια της θητείας (30 μήνες για την άοπλη και 36 για την κοινωνική) όσο και η επιβάρυνση των αντιρρησιών με έξοδα διαβίωσης θεσπίστηκαν ουσιαστικά για να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα.

Το θέμα της στέγης και της σίτισης ήταν άλλωστε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ν. Θεοδωρίδης.

Το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας “Ο Νεομάρτυς Γεώργιος Ιωαννίνων” δεν διαθέτει στέγη και ο αντιρρησίας συνείδησης μένει προς το παρόν σε ξενοδοχείο. Και, φυσικά, οι 50.000-55.000δρχ που δίνει το υπουργείο Άμυνας για στέγη- σίτισης- ένδυση δεν αρκούν, καθιστώντας τη θητεία αυτού του είδους για “έχοντες και κατέχοντες”. Πάντως, οι φορείς, αν κρίνουν από την εντύπωση που σχημάτισε ο προϊστάμενος του Ιδρύματος Πρόνοιας Ιωαννίνων, είναι ευχαριστημένοι από τους αντιρρησίες. Ο κ. Παλάσχας εντυπωσιάστηκε από την ευγένεια και τα προσόντα (σπουδές σε Αθήνα, Χάρβαρντ και Σορβόνη) του Θεοδωρίση και τη Δευτέρα θα εξετάσει πως θα τον αξιοποιήσει περισσότερο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …