Τεστ ούρων συντελεί στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Νέα Υόρκη: Ένα τεστ για την ανίχνευση αίματος στα ούρα, το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα κατ’ οίκον, μπορεί να συντελέσει στην ανίχνευση των καρκίνων της ουροδόχου κύστης νωρίτερα, σε πιο ιάσιμο στάδιο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ουρολογίας.

Το τεστ περιέχει μια χημική ταινία, που αλλάζει χρώμα όταν τοποθετηθεί σε ούρα που περιέχουν αίμα. Ενώ μπορεί να μην εντοπίσει πολύ λίγους καρκίνους της ουροδόχου κύστης, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει μη-καρκινικά νοσήματα, όπως η νεφρολιθίαση.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στην Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Μέσσινγκ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.575 άνδρες που έκαναν το τεστ στο σπίτι τους για 14 ημέρες με διαφορά δύο μηνών.

Τα αποτελέσματα των ανδρών με διαγνωσμένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης συγκρίθηκαν με αυτά των μη διαγνωσμένων που είχαν εγγραφεί στο σύστημα Wisconsin Cancer Reporting System το 1988.

Είκοσι ένας άνδρες στην ομάδα των διαγνωσμένων διαπιστώθηκε ότι είχαν καρκίνο και τα αποτελέσματά τους συγκρίθηκαν με αυτά 509 ανδρών από τη βάση.

Όμοιες αναλογίες ανδρών με επιθετικούς καρκίνους εντοπίστηκαν σε κάθε ομάδα. Ωστόσο, μόλις το 10% των επιθετικών καρκίνων της ομάδας των διαγνωσμένων τελικά εισέβαλε στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, συγκριτικά με το 60% των μη διαγνωσμένων.

Όταν ο καρκίνος εισβάλλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται πιο περίπλοκη και οι πιθανότητες ίασης μειώνονται αισθητά.

Μετά από περίπου 14 έτη ιατρικής παρακολούθησης, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από καρκίνο στη ομάδα των διαγνωσμένων, ενώ το 20% των ανδρών στην ομάδα των μη διαγνωσμένων απεβίωσε εξαιτίας του καρκίνου, με μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στα 1,8 χρόνια από την περίοδο της διάγνωσης.

doctors.in.gr 13-6-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …