ΘΕΟΤΟΚΟΣ Εργαστήρι: πίνακες ζωγραφικής και πρωτότυπες κατασκευές από Κύπρο

Η γνωριμία μας με το κυπριακό Εργαστήρι Τέχνης του Ιδρύματος «Θεοτόκος» έγινε μόλις την περασμένη άνοιξη, και εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή σχέση φιλίας και αγάπης, τόσο με τον ιταλικής καταγωγής ζωγράφο και υπεύθυνο του εργαστηρίου Stefano Paci, όσο και με τους ίδιους τους δημιουργούς των ευρυματικών έργων: τα παιδιά (και τους λίγο μεγαλύτερους) που έχουν κινητικές και άλλες αναπηρίες και δίνουν ζωή και χρώμα στα υλικά μεταμορφώνοντάς τα σε εντυπωσιακά χρηστικά αντικείμενα!

Το «Eργαστήριο Tέχνης» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2001, με τη συμμετοχή σε μαθήματα τέχνης αρχικά 12 ατόμων, που είχαν διαφορετικές αναπηρίες και δεξιότητες, για ορισμένες ώρες την εβδομάδα. Eίναι ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη στο κέντρο της Λεμεσού και παρέχει μια δημιουργική στήριξη στην τέχνη και στο design σε όλα τα φάσματα των ηλικιών, από παιδιά του νηπιαγωγείου έως μαθητές του Λυκείου.

Σήμερα, με τη βοήθεια του Stefano Paci, το Εργαστήρι έχει οργανωθεί και διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό, ενώ η μεγάλη καθημερινή συμμετοχή των παιδιών κρατά ζωντανή αυτή την προσπάθεια, για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η εξαιρετική επικοινωνία, η επίμονη δουλειά και το κλίμα συνεργασίας και φροντίδας μεταξύ των συμμετεχόντων και του Stefano, που είναι η ψυχή του εργαστηρίου και συντονίζει τα παιδιά που συμμετέχουν στην παραγωγή:
«Η πρότασή μας είναι να καταστήσουμε παραγωγική και ευέλικτη τη διάθεση των προϊόντων μας τα οποία είναι πλούσια σε φαντασία, χρηστικά σε κάθε περίπτωση και χώρο. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα μας επιτρέψει να μιλάμε άμεσα για ένταξη ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να απασχοληθούν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, με όλες τους τις δυνατότητες και όλες τους τις ικανότητες.»

Η ενσωμάτωση στην πράξη

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εργαστηρίου εξειδικεύονται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες, αλλά και σε παιδιά χωρίς αναπηρίες. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα προσανατολίζονται στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρία και στη δημιουργική συνύπαρξή τους με μαθητές και φοιτητές που δεν έχουν αναπηρία, δίνοντας πάντα βάση στην ποιότητα των αποτελεσμάτων και της δουλειάς των συμμετεχόντων. Οι πίνακες ζωγραφικής και οι διάφορες κατασκευές γίνονται με μεγάλη επιμέλεια, ακόμα και αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος ή μεγαλύτερη επιμονή εκ μέρους των παιδιών.

Στις πρωινές δραστηριότητες του εργαστηρίου περιλαμβάνονται μαθήματα και εργαστήριο για τους φιλοξενούμενους της «Θεοτόκου», ενώ γίνονται και συνεργασίες με σχολεία και το Πανεπιστήμιο. Τα απογεύματα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για όλους, ενώ υπάρχει και το ανοιχτό Atelier, όπου γίνονται 3 διαφορετικές δράσεις: α) Υφαντική-Βιβλιοδεσία-Σχεδιασμός, β) Kinderforum summer school (για παιδιά 6-12 ετών), και γ) Κεραμική, μαγειρική.

Εργαστήρι και Κατάστημα

Το Εργαστήριο Τέχνης διαθέτει επίσης και ένα κατάστημα στο οποίο εκτός από τα έργα των παιδιών πωλούνται και βιβλία, CD, αλλά και προϊόντα γνωστών Κυπρίων καλλιτεχνών με τους οποίους το Ίδρυμα «Θεοτόκος» συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Οι δημιουργίες των μαθητών του Εργαστηρίου είναι βελτιωμένες σε κάποιες περιπτώσεις από το προσωπικό και τους εθελοντές, αλλά μόνο μετά το τέλος της δημιουργίας του έργου από τους ίδιους τους μαθητές, και με ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι διορθωτικές αυτές επεμβάσεις να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Τα προϊόντα του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν: στολίδια, είδη διακόσμησης, μαγνητάκια, πρωτότυπες κρεμάστρες για μικροαντικείμενα, εντυπωσιακές κορνίζες φωτογραφιών και ρολόγια τοίχου, πορτατίφ και πολύχρωμες λάμπες δαπέδου, μαξιλάρια και υφαντά από τα παιδιά που χειρίζονται τον αργαλειό του Εργαστηρίου, κ.ά. Επίσης, μετά από παραγγελία, το Εργαστήριο αναλαμβάνει τη δημιουργία μπομπονιέρων (για βαφτίσεις και γάμους), με την συνεργασία δύο άλλων καταστημάτων που ειδικεύονται στο είδος αυτό.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των εξόδων, για τη διαχείριση του Εργαστηρίου Τέχνης, και για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων που ζούν στο Ίδρυμα Θεοτόκος.

Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (www.theotokos-workshop.com) και σας προτείνουμε να προτιμάτε τα υπέροχης αισθητικής προϊόντα του όταν πρόκειται να αγοράσετε δώρα για φίλους ή ακόμα κι αν χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα αντικειμένων, πχ. σε περίπτωση που ετοιμάζετε κάποια εκδήλωση (γάμος, βάφτιση).

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες δώρων, μπορείτε να επικοινωνείτε (στα ελληνικά) με τον Stefano Paci:
τηλ: 00357 25343841, φαξ: 00357 25343840, email: theotokos.shop@cytanet.com.cy, ιστοσελίδα: www.theotokos-workshop.com
Η ταχυδρομική διεύθυνση του Εργαστηρίου είναι: Αχαιών 8, 3022 Λεμεσός, Κύπρος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …