Το Αναπηρία ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Για τρίτη συνεχή χρονιά το TEDxAthens άνοιξε τις πόρτες του, προσκαλώντας και προκαλώντας το μυαλό, την ψυχή και τις αισθήσεις μας! Στις 3 Δεκεμβρίου, στο νέο πολυδύναμο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Αίθουσα Αντιγόνη), με κεντρικό θέμα «Η Τέχνη της Ανατροπής» (The Art of Disruption), κορυφαίες προσωπικότητες από τους χώρους της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design (Technology, Entertainment & Design) μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες, τις ιδέες και τα οράματά τους.
Και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, ήταν εκεί!

TEDxAthens 2011

TEDxAthens 2011

Αναδρομή: Πώς ξεκίνησε το TEDxAthens;

Τον Μάιο του 2009, ο 22χρονος τότε Δημήτρης Καλαβρός, ξεκίνησε το TEDxAthens, μια από τις πρώτες εκδηλώσεις του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, που παρουσιάζει ομιλητές οι οποίοι εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους.
Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Υποβρύχιο» είπε: «Το 2009 το TED έδωσε τη δυνατότητα να διοργανώνονται ανεξάρτητα events υπό την αιγίδα του σε τοπικό επίπεδο. Εκείνη την ηµέρα προετοιµαζόµουν για να δώσω την εποµένη εξετάσεις στο τελευταίο µου µάθηµα στην Αγγλία και δεν ήθελα για κάποιο λόγο να διαβάσω. Ήµουν στο Facebook όταν είδα την ανακοίνωση “δηµιούργησε το δικό σου Tedx event”. Παρακολουθούσα το TED δύο χρόνια ήδη και σκέφτηκα ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έρθει αυτό το format συνεδρίου στην Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε, δίχως πολλή σκέψη».
Πριν ενάμισυ χρονο, ο Αβραάμ Τσουκαλίδης μπήκε ως δεύτερος επιμελητής (curator) στη διοργάνωση του TEDxAthens και μαζί με τον Δημήτρη και μια στενή ομάδα περίπου 10 εθελοντών και μια ευρύτερη ομάδα επιπλέον 30 εθελοντών, συνεργάζονται εισφέροντας τις δημιουργικές τους ιδέες, πολλή δουλειά, ακόμα και οικονομική συμβολή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30 απο τους 40 εθελοντές ειναι κάτω των 32 ετών.

Το TEDxAthens 2011 ήταν – κατά κοινή παραδοχή – το σημαντικότερο event στον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας για το 2011. Εμπνευσμένοι ομιλητές συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με ένα ετερόκλητο μίγμα 1000+ ανθρώπων που είχαν την τύχη να επιλεχθούν μέσα από περισσότερες από 2500 αιτήσεις.
Από τη σκηνή του TEDxAthens πέρασαν ηγετικές φυσιογνωμίες και πρόσωπα-κλειδιά από τον χώρο των επιχειρήσεων, των τεχνών, των επιστημών, από την Ελλάδα και τη διεθνή σκηνή, από τις τρεις πρωταθλήτριες της Εθνικής Ελλάδος Polo έως chef, μουσικούς, καλλιτέχνες, κάθε ένας από τους οποίους είχε 18 λεπτά στη διάθεσή του για την ομιλία του, ενώ ενδιάμεσα υπήρξαν πολύ ενδιαφέροντα μουσικοθεατρικά δρώμενα.

Μέσα στο κατάμεστο θέατρο, τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Houssem Aoudi, curator του TEDxCarthage, πολιτικός ακτιβιστής και πρόσωπο «κλειδί» της Τυνησιακής Επανάστασης, που τον Ιανουάριο του 2011, όπως χιλιάδες Τυνήσιοι, διαδήλωνε στους δρόμους κατά της 23χρονης Προεδρίας του τότε Πρωθυπουργού της χώρας Ben Ali.

Μεταξύ των υπόλοιπων ομιλητών, ξεχώρισαν:

 • ο Glenn D. Lowry, Διευθυντής του Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, παρότρυνε το κοινό του TEDxAthens: «Μην κοιτάτε την Τέχνη – γίνετε οι ίδιοι τέχνη».
 • ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ένας από τους νεότερους επίκουρους καθηγητές Electrical Engineering and Computer Science στο MIT.
 • ο Juliano Tubino, ο Worldwide Director του προγράμματος BizSpark της Microsoft για θέματα Καινοτομίας και αναδυόμενων επιχειρήσεων (startups).
 • «Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγγίξατε ένα δέντρο;» – George Kourounis
 • ο George Kourounis, ένας από τους διασημότερους κυνηγούς τυφώνων, καταιγίδων και ακραίων φαινομένων στον κόσμο, adventurer και τηλεοπτικός παρουσιαστής.
 • η Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, δύο νέοι ταλαντούχοι σεφ ειδικευμένοι στην avant garde gastronomy.
 • ο Joe Trippi, από τους διασημότερους campaign managers της εποχής μας – έχει δουλέψει για τις καμπάνιες γνωστών Αμερικανών πολιτικών που διεκδίκησαν την Προεδρία, ενώ το 1993 βοήθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου να επιστρέψει στην πρωθυπουργία, κερδίζοντας τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
  «Κάθε άνθρωπος έχει την απόλυτη Ευθύνη των Πράξεών του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν το αντιληφθούμε όλοι, η Αλλαγή θα Συμβεί.» – Chris Colwell

 • ο Chris Colwell, πρώην εκπαιδευτής Skydiver (Ο Chris έχει τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού στο Α5-Α6, μετά από ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο τον Απρίλιο του 2003. Σήμερα, μοιράζεται ανοιχτά στο youtube τις εμπειρίες του από τη ζωή υπό συνθήκες τετραπληγίας, μέσω εκπαιδευτικών βίντεο που δημιουργεί και επεξεργάζεται μόνος του.)
 • ο Rory Sutherland, Executive Creative Director and Vice-Chairman (OgilvyOne London) και Vice-Chairman (Ogilvy & Mather UK).
  «Οι άνθρωποι αγοράζουν προϊόντα για έναν από τους εξής 4 λόγους: φόβο, ελπίδα, απληστία ή απόγνωση.» – Matt Webb
 • ο εφευρετικός Matt Webb, CEO και Principal στο Berg Studio, που βρίσκεται πίσω από το Mag+ και τον Little Printer (έναν εκτυπωτή που τυπώνεις καθημερινά τη δική σου εφημερίδα), μίλησε για το μέλλον του Τύπου, την τεχνητή νοημοσύνη και τον νέο, «κοινωνικό» χαρακτήρα της τεχνολογίας (η βρετανική έκδοση του «Wired» τον περιλαμβάνει στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην τεχνολογία για το 2011).
 • «Το σύγχρονο σχολείο εξακολουθεί να δαιμονοποιεί την αποτυχία, η οποία, όμως, είναι κάτι καλό, καθώς αποτελεί διαδικασία διδακτική.» – Ricardo Souza
 • ο Ricardo Souza, 19χρονος επιχειρηματίας, Dreamer and Executer.
 • ο Νικόλαος Μαυρίδης, επίκουρος καθηγητής και ιδρυτής του εργαστηρίου διαδραστικής ρομποτικής του New York University στο Abu Dhabi, που οραματίζεται και εργάζεται υπέρ της συνεργασίας ανθρώπων και μηχανών.
 • ο Sebastian Lindstrom, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, Disruptive Filmmaker και ιδρυτής της ΜΚΟ “What Took You So Long“, μίλησε για την εμπειρία του δουλεύοντας με ντόπιους στην Αφρική.
 • «Πέντε φίλοι με κινητά τηλέφωνα έχουν μεγαλύτερη δύναμη σήμερα από ένα κινηματογραφικό studio.» – Joe Trippi
 • ο Χάρης Τσέβης, Visual Designer, που από το εργαστήριο του στην Αθήνα έχει «κατακτήσει» την παγκόσμια αγορά της επικοινωνίας και της διαφήμισης με τα ψηφιακά μωσαϊκά του (πχ. οι διάσημες απεικονίσεις του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs).
 • «Η σχέση μας με την αποτυχία οφείλει να αλλάξει. Πρέπει να αποτύχουμε πριν επιτύχουμε.» – Juliano Tubino
 • η Ματίνα Στεβή, η 27χρονη ταλαντούχα οικονομική συντάκτης των Dow Jones Newswires και Wall Street Journal, που μίλησε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, έχουν φέρει την πλήρη ανατροπή στην λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.
 • ο Πάρις Μέξης, Σκηνοθέτης και Σκηνογράφος, μίλησε για το Θέατρο και υπενθύμισε ότι ο Πολιτισμός είναι εδώ για να βελτιώνει την κοινωνία και όχι απλά να την ψυχαγωγεί.
 • η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γυναικών-Χρυσή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, εκπροσωπούμενη από τις Γιούλη Λαρά, Άννα Γερουλάνου και Αλεξάνδρα Ασημάκη (σ.σ. η 23χρονη Αλεξάνδρα αναδείχθηκε κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011!).

Οι ομιλίες πλαισιώθηκαν από το εντυπωσιακό performance των WORD OF MOUTH (Greek Beatbox Team), τη μουσική του rapper MC Yinka, την Ορχήστρα Δωματίου Νέων (Camerata Junior), τους πιανίστες Ειρήνη Μαύρου & Νικόλαο Ζαφρανά, και τους Ειρήνη Δούκα & Greggy K.

TEDxAthens 2011

TEDxAthens 2011


* οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στον Γιάννη Παπαναστασόπουλο (www.flickr.com/photos/jwr94).

Το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ελληνικού Κόσμου (www.theatron254.gr) είναι ένας υποδειγματικά προσβάσιμος υπερσύγχρονος πολιτιστικός χώρος στην Αθήνα που εξασφαλίζει απόλυτη ευκολία στην πρόσβαση για όλους τους επισκέπτες.
Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens 2011, καθώς και βίντεο με τις ομιλίες των συμμετεχόντων, υπάρχουν διαθέσιμα εδώ: http://tedxathens.com/

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …