Το ίδρυμα με τα 1.500 ακίνητα έχει να πληρώσει μισθούς ένα χρόνο!

“Μας είπαν ότι το ίδρυμα κλείνει και να πάρουμε τους ασθενείς. Μ’ άλλα λόγια να τους αδειάσουμε τη γωνιά και μετά να κόψουμε τον λαιμό μας για την περίθαλψή τους”.

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μαρίνο Πετρόπουλο, πρόεδρο του συλλόγου των κηδεμόνων ασθενών στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ) του Ασύλου Ανιάτων (Α.Α.), που κινδυνεύει να κλείσει μετά από 121 χρόνια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η διοίκηση του ιδρύματος έστειλε εξώδικο σε 200 κηδεμόνες, με το οποίο ζητούσε την απομάκρυνση των ασθενών καθότι έχει αποφασιστεί η παύση λειτουργίας του ιδρύματος, με τη διοίκηση να επικαλείται αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα, άρα και την αδυναμία της να αντεπεξέλθει στις ανάγκες.

Ακολούθως έβγαλε σε πώληση ακόμα και τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος (οικόπεδα και κτήρια) που βρίσκονται στην Κυψέλη “για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους”, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η μετάβαση των ασθενών σε άλλο χώρο. Κηδεμόνες και εργαζόμενοι απάντησαν με μαζικές κινητοποιήσεις, καταφέρνοντας να αποτρέψουν προσωρινά το λουκέτο. Ωστόσο οι κινήσεις της διοίκησης, όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές της η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (ξεπερνούν τους 10 μήνες) και την πρόνοια για το μέλλον των ασθενών.

“Εδώ δεν υπάρχει πρόνοια για τώρα” λέει ο Μ. Πετρόπουλος, που έχει τη μητέρα του νοσηλευόμενη στο ίδρυμα, εξηγώντας ότι ακόμα και η τροφή έχει πάψει να παρέχεται από το ίδρυμα. “Τα μαγειρεία υπολειτουργούν μετά το εξώδικο. Μεγάλος μέρος της σίτισης έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που ταΐζει τους αστέγους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πια διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ασθενών, εκ των οποίων το 80% είναι διαβητικοί”.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι διαφόρων ειδών ελλείψεις, “ακόμα και σε γάζες”. Το ίδρυμα περιθάλπει περί τους 177 ασθενείς. Πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές της κινητικότητας κ.λπ. Η προσφορά του θεωρείται, ακόμα και στις χειρότερες μέρες του, πολύτιμη, καθώς είναι αδύνατο να υπάρξει εξειδικευμένη φροντίδα στα σπίτια των συγγενών τους. Σημειώνεται ακόμα ότι τελείως στον αέρα βρίσκεται το μέλλον ασθενών που γεννήθηκαν ΑμεΑ και δεν έχουν καν κηδεμόνες.

Στο εξώδικο η διοίκηση του Α.Α. ζητούσε επίσης από το κράτος “να επιλύσει το ζήτημα με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση και να αναλάβει τη νοσηλεία των τροφίμων του ΙΠΧΠ, οι οποίοι διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τη συνέχιση της απασχόλησης των 117 εργαζομένων, το κόστος των οποίων ετησίως δεν ξεπερνά τα νοσήλια που θα κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ στο ΙΠΧΠ. Προτείνει στο κράτος ν’ αναλάβει το ίδρυμα, καθώς τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ φτάνουν για την κάλυψη των εξόδων”.

Ωστόσο η διοίκηση δεν αναφέρει πουθενά τι θα γίνει η τεράστια περιουσία του ασύλου, που δόθηκε για τη λειτουργία του ιδρύματος και την περίθαλψη των ασθενών.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, υποστηρίζουν εργαζόμενοι και συγγενείς. Όπως διατυπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, η περιουσία του Ασύλου Ανιάτων εκτιμάται ως η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή της Εκκλησίας, που μεταφράζεται σε πάνω από 1.500 ακίνητα. Αυτόματα το ίδρυμα έχει ένα τεράστιο οικονομικό ατού. Τα έσοδά του προέρχονται κατά βάση, από πωλήσεις και ενοίκια ακινήτων, δωρεές και τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ, που καλύπτουν θεωρητικώς τα έξοδα νοσηλείας των ασθενών.

Τον Ιανουάριο του 2013 επιτεύχθηκε μάλιστα με τον σύλλογο εργαζομένων μείωση 20 έως και 40% κατά περίπτωση με βασικό επιχείρημα της διοίκησης τον κίνδυνο να κλείσει το ίδρυμα. Όμως, εκτός από τους πρώτους τρεις μήνες που ακολούθησαν τη συμφωνία, η συνέχεια ανήκε και ανήκει στις καθυστερήσεις πληρωμών και την παρατεταμένη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Στις 6.6.2013 ο σύλλογος εργαζομένων, με επικεφαλής πια από τον Απρίλιο του 2013 τη Δέσποινα Πλάκα ζήτησε να μάθει α) για το σύνολο εσόδων, εξόδων και ανείσπρακτων απαιτήσεων των ΙΠΧΠ και Α.Α., αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την είσπραξή τους, β) αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Α.Α. και της Δ.Ε. του ΙΠΧΠ, καθώς περιλαμβάνουν αποφάσεις για την οικονομική διαχείριση της περιουσίας σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου και για ό,τι σχετίζεται με τους εργαζομένους και γ) συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα, τις αμοιβές, τις διαδικασίες πρόσληψης και τα προσόντα των «εξωτερικών συνεργατών» του ΙΠΧΠ και Α.Α.

“Η διοίκηση έδωσε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των στοιχείων και αυτό με μηχανογραφικές κωδικοποιήσεις” τονίζεται από τον σύλλογο των εργαζομένων, που παρόλα αυτά κατάφερε με τη συνδρομή λογιστών του ιδρύματος να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα για τα οικονομικά του δεδομένα. Έτσι καταρρίπτεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι εργαζόμενοι, ο ισχυρισμός της διοίκησης του Α.Α. ότι για το διάστημα 1.1.13 έως και 31.5.13 έχει εισπράξει μισθώματα που αντιστοιχούν σε 1.269.000 ευρώ.

“Ο εν λόγω ισχυρισμός αναφέρεται στη Λογιστική απεικόνιση των εσόδων και όχι στην Ταμιακή απεικόνιση αυτών, ήτοι απεικονίζει τα έσοδα του Α.Α. μέχρι 31.05.2013 που αφορούν αποκλειστικά και μόνο απαιτήσεις του ΑΑ του έτους 2013 και όχι τις απαιτήσεις του 2012 που εισπράχθηκαν στο 2013”.

Αντιθέτως τα συνολικά ταμιακά έσοδα του Α.Α. ανέρχονται για το διάστημα από 1.1.13 μέχρι 30.4.13, για μικρότερο δηλαδή χρονικό διάστημα, σε 1.574.155, που αναλύεται ως εξής: Λογαριασμός ενοίκια για είσπραξη – 513.408,95 ευρώ, Λογαριασμός ενοίκια προηγ. Χρήσεων 739.511,16 ευρώ, Λογαριασμός επιταγές εισπρακτέες 69.359,72, Πώληση ακινήτου (Φρυνίχου 18 – Πλάκα) 165.000 ευρώ, Χρηματικές δωρεές και διάφορα έσοδα 86.875,72 ευρώ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα τα ταμιακά έσοδα του ΙΠΧΠ φτάνουν τα 805.012,44 ευρώ και συνολικά όλα μαζί ανέρχονται στο ποσό των 2.379.167,99 ευρώ.

Εύλογα οι εργαζόμενοι, βάσει των στοιχείων που η ίδια η διοίκηση τους έδωσε, αναρωτιούνται “γιατί δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα;”, αλλά και “ποιές είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης ως προς την εξόφληση των απαιτήσεων των εργαζομένων και των τρίτων;”. Εντύπωση προκαλεί ακόμα το ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα που καταγράφονται αυτές οι εισπράξεις, αλλά και είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, “δικηγόροι και εξωτερικοί συνεργάτες έλαβαν από τη διοίκηση του Α.Α. και του ΙΠΧΠ 18.656 ευρώ.

Ο σύλλογος εργαζομένων απευθύνθηκε και στον τότε υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που όμως δεν τους απάντησε ποτέ. Ο σύλλογος ζητούσε την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που θα ήλεγχαν την οικονομική και συνολικά την κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο υπουργός επισκέφθηκε το ίδρυμα, αλλά απέφυγε να έρθει σ’ επαφή με τους εργαζομένους. Ακολούθησαν έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές που προσέλαβε η διοίκηση, πάνω στα πορίσματα των οποίων εγένετο ο νόμος 4262. “Είναι το κερασάκι στην τούρτα” λένε οι εργαζόμενοι.

Κι αυτό γιατί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για “έλλειψη διαφάνειας”, το νέο νομικό καθεστώς ουσιαστικά απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη τη διοίκηση. Σύμφωνα με τον 4262, για τον οποίο ακόμα δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, προτείνεται σχέδιο εξυγίανσης από τον ενδιαφερόμενο φορέα και, αν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, τότε λαμβάνεται ως δεδομένο το αβέβαιο των πληρωμών στους εργαζομένους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για τη διοίκηση του φορέα και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η χειρότερη εξέλιξη είναι η ανάθεση της ακίνητης περιουσίας του φορέα στην ΕΤΑΔ Α.Ε., που μπορεί κατ’ εξαίρεση να πουλήσει ένα ακίνητο ακόμα και στο 70% της αντικειμενικής του αξίας.

Άρα, όπως υποστηρίζουν οι δύο σύλλογοι, εργαζομένων και κηδεμόνων των ασθενών, “τίποτα δεν εμποδίζει την πώληση των εγκαταστάσεων του ιδρύματος στην Κυψέλη, κάτι που θα σημάνει αμέσως το να πεταχθούν οι ασθενείς στο δρόμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία. Και φυσικά το οριστικό τέλος της κοινωνικής προσφοράς μετά από 121 χρόνια του Ασύλου Ανίατων, που αποτελεί έργο της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς δεν ξέρει με την ανάθεση της διαχείρισης – αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ Α.Ε. πού αυτή θα καταλήξει και πώς”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

avgi.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …