Το «Κοσμείν» προτείνει «Έπιπλα για Όλους!»

Μια πολύ όμορφη ιδέα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εταιρείας επίπλων «Κοσμείν», με σκοπό την ενημέρωση της αγοράς εμπορικών επίπλων και την προώθηση καλών πρακτικών σχεδιασμού, κατασκευής και τροποποίησης επίπλων, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία κομψών εμπορικών επίπλων, προσβάσιμων σε όλους. Αναγνωρίζοντας ότι η αισθητική είναι προνόμιο για όλους, με σύνθημα «έπιπλα για όλους!», στόχος είναι η παροχή εύκολα εφαρμόσιμων προτάσεων προς τους σχεδιαστές επίπλων, που θα «μετατρέψουν» ένα μοντέρνο έπιπλο σε «προσβάσιμο» για καταναλωτές με αναπηρία, χωρίς να πλήξουν την εμπορικότητά του.

«Έπιπλα για Όλους!»

«Έπιπλα για Όλους!»

Ακολουθούν κάποιες από τις απλές τροποποιήσεις που προτείνει το «Κοσμείν», ώστε τα κομψά έπιπλα να γίνουν προσιτά και στους καταναλωτές με αναπηρίες:

  • Ευρύχωρα σε ύψος και πλάτος τραπέζια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που μετακινούνται με χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα αμαξίδια. Πιο συγκεκριμένα, ο επιτυχής σχεδιασμός ενός «προσβάσιμου» τραπεζιού πρέπει να επιτρέπει στο χρήστη του αμαξιδίου να μπαίνει «βαθιά» κάτω από το τραπέζι, όπως όλοι οι υπόλοιποι συγκαθήμενοι.
  • Τραπέζια μεταβλητού ύψους, με ανυψωτικό μηχανισμό στα πόδια τους, ώστε να επιτρέπεται η αύξηση/μείωση του ύψους τους, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το design.
  • Κρεβάτι με μεταβλητό ύψος (και μηχανισμό για ανάκλιση πλάτης), ώστε να διευκολύνονται οι προσωπικοί βοηθοί των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες, παράλληλα με την παροχή ειδικών mini-τραπεζιών με βοηθητικές ρόδες για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών προσωπικής περιποίησης.
  • Όσον αφορά στα έπιπλα και αξεσουάρ μπάνιου, οι κατασκευαστές μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων παρέχοντας: καθρέφτες με μικρή κλίση, αντιολισθητικό δάπεδο, ειδικές χειρολαβές στήριξης, λουτήρες και νιπτήρες χωρίς έπιπλο στο κάτω μέρος, μπαταρίες βρύσης με αποσπώμενο μέρος και ευκίνητο/μακρύ μοχλό.
  • Ευρύχωρα γραφεία με μεγάλες επιφάνειες για την εγκατάσταση πολλαπλών μηχανημάτων (υπολογιστής, εκτυπωτικά μηχανήματα, περιφερειακά συστήματα, κ.ά.), με εργονομικό σχεδιασμό και με δυνατότητα εύκολης μετακίνησης του αναπηρικού αμαξιδίου κάτω από την επιφάνεια του γραφείου.
  • Για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με κώφωση, προτείνεται η παροχή φωτεινής σήμανσης (Led Signage) σε ορισμένα επίπεδα του χώρου, όπως για παράδειγμα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων και στο ξυπνητήρι.
«Κοσμείν» logo

«Κοσμείν» logo

Μέσω της πρωτοβουλίας «Έπιπλα για όλους!», τα έπιπλα «Κοσμείν» επιχειρούν να ενημερώσουν τους σχεδιαστές και κατασκευαστές επίπλων σχετικά με απλές και κοινές μεθόδους μέσω των οποίων τα μοντέρνα και κομψά έπιπλα θα γίνουν πιο προσιτά σε ανθρώπους με αναπηρίες οι οποίοι σήμερα φαίνεται πως τα στερούνται.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.kosmin.gr/epipla-gia-olous

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …