Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: καλλιέργησαν το πρώτο μόσχευμα δέρματος που περιέχει τα δικά του αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγεία.

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα που περιέχει τα δικά του αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγείαΚάθε χρόνο, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν σοβαρά εγκαύματα που επουλώνονται αργά και αφήνουν βαθιές ουλές. Για να μειωθούν αυτές οι ουλές απαιτούνται συχνά μοσχεύματα δέρματος, τα οποία παλαιότερα μπορούσαν να απομονωθούν μόνο από άλλες περιοχές του σώματος του ίδιου του ασθενή. Αυτό, όμως, δημιουργεί νέα τραύματα και νέες ουλές.

Η λύση είναι η καλλιέργεια δέρματος στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος.

Όπως επισημαίνουν οι ελβετοί ερευνητές, τέτοια καλλιεργημένα μοσχεύματα, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο την επιδερμίδα όσο και τη βαθύτερη δερμίδα, δοκιμάζονται σήμερα σε ασθενείς σε κλινικές μελέτες.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι καλλιεργημένοι ιστοί δεν περιέχουν αγγεία αίματος και λέμφου, τρίχες, μελανοκύτταρα, σμηγματογόνους αδένες ή νεύρα.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης αναφέρει τώρα ότι πλησίασε περισσότερη την πολύπλοκη δομή του δέρματος -ενός ολόκληρου οργάνου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Science Translational Medicine.

H ομάδα του δρ Ερνστ Ράιχμαν ξεκίνησε απομονώνοντας κύτταρα από δείγματα ανθρώπινου δέρματος, φροντίζοντας να κρατήσουν κύτταρα από το ενδοθήλιο των αιμοφόρων και λεμφοφόρων αγγείων.

Τα κύτταρα αφέθηκαν στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν μέσα σε μια ρηχή λεκάνη γεμάτη με ένα ειδικό τζελ και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα φύλλα δέρματος που προέκυψαν, πάχους περίπου ενός εκατοστού, μεταμοσχεύθηκε σε αρουραίους και συνδέθηκαν με επιτυχία στην κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος.

Βασική λειτουργία του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελεί τμήμα του κυκλοφορικού συστήματος, είναι η μεταφορά ενός διαφανούς υγρού που ονομάζεται λέμφος και γεμίζει τα κενά ανάμεσα στα κύτταρα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα λεμφοφόρα αγγεία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επούλωση τραυμάτων, αφού απορροφούν το υγρό που τείνει να συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και επιβραδύνει την επούλωση.

Εφόσον η νέα μέθοδος δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ασθενείς, τα θύματα εγκαυμάτων μπορούν να ελπίζουν σε ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερες ουλές.

Newsroom ΔΟΛ 30-1-2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …