Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια οδυνηρή, προοδευτική πάθηση που προκαλείται λόγω συμπίεσης ενός βασικού νεύρου στον καρπό.
Συγκεκριμένα εκδηλώνεται όταν το μεσαίο νεύρο, στη διαδρομή του από τον αντιβραχίονα προς το χέρι, συμπιέζεται όταν περνά διαμέσου του καρπιαίου σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας
Ο καρπιαίος σωλήνας, είναι ένα μικρό στενό κανάλι που σχηματίζεται από οστά και άλλους ιστούς στον καρπό του χεριού. Διαμέσου του, διέρχονται βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του χεριού όπως το μεσαίο νεύρο, σύνδεσμοι και οι τένοντες που καταλήγουν στα δάκτυλα.

Το μεσαίο νεύρο
Το μεσαίο νεύρο ευθύνεται για την αίσθηση στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μεσαίο και στο τέταρτο δάκτυλο. Η πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο καρπιαίο κανάλι λόγω φλεγμονής και πρηξίματος των τενόντων και των σύνδεσμων, βλάπτει το μεσαίο νεύρο και έτσι προκαλούνται πόνος και μουδιάσματα στο χέρι.

Επαγγέλματα ή καταστάσεις που σχετίζονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Οι επαναληπτικές κινήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα που χαρακτηρίζουν ορισμένα επαγγέλματα, μπορεί να είναι αιτία του συνδρόμου. Είναι πολλά τα επαγγέλματα και απασχολήσεις που έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο. Οι ράπτες, οι ξυλουργοί, οι μουσικοί, οι χρήστες πληκτρολογίου υπολογιστών, οι εργαζόμενοι σε γραμμές συναρμολόγησης, οι συσκευαστές κρεάτων, οι μηχανικοί, οι κηπουροί είναι μεταξύ αυτών που αναφέρονται το συχνότερο ότι έχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο σχετίζεται επίσης με τραυματισμούς του καρπού όπως τα κατάγματα, ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Είναι επίσης συχνό κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Σημεία και συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά με πόνο, μουδιάσματα, αδυναμία στο χέρι και στον καρπό που αντανακλώνται προς το βραχίονα. Με την επιδείνωση των συμπτωμάτων, οι ασθενείς αισθάνονται μυρμηγκιάσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μουδιάσματα και τα μυρμηγκιάσματα εντοπίζονται ιδιαίτερα στον αντίχειρα, στο δείκτη και στο μεσαίο δάκτυλο.

Ο πόνος και τα μουδιάσματα, επιδεινώνονται τη νύχτα. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο δυνατός που ξυπνά τον ασθενή.

Η δύναμη τους όταν πιάνουν κάτι με το χέρι μειώνεται. Έτσι είναι δυσκολότερο να πιάνουν μικρά αντικείμενα, να κάνουν γροθιά ή να πραγματοποιούν άλλες εργασίες με το χέρι.
Σε μερικές περιπτώσεις, δεν βρίσκεται η αιτία που έχει προκαλέσει το σύνδρομο. Το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει συγγενής προδιάθεση διότι στους ασθενείς αυτούς το καρπιαίο κανάλι είναι μικρότερο από ότι σε άλλους.

Ωστόσο ο κίνδυνος προσβολής από την πάθηση είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε άτομα που κάνουν εργασίες με επαναληπτικές κινήσεις όπως σε γραμμές συναρμολόγησης σε εργοστάσια.

Θεραπεία
Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει την ξεκούραση του χεριού και του καρπού που επηρεάζονται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Αποφεύγονται οι δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ο καρπός ακινητοποιείται σε νάρθηκα για αποφυγή περαιτέρω βλάβης λόγω κινήσεων κάμψης και στροφής.

Για την αντιμετώπιση του πόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και άλλα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πάγος τοπικά, να χορηγηθεί πρεδνιζολόνη από το στόμα ή ακόμη να γίνει ένεση λιδοκαϊνης απευθείας στον καρπό για ανακούφιση από το πρήξιμο και την πίεση που ασκείται στο μεσαίο νεύρο και να δοθεί έτσι άμεση, προσωρινή ανακούφιση.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν πλήρως μετά από τη θεραπεία. Η υποτροπή της νόσου μετά από θεραπεία είναι σπάνια. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για αποσυμπίεση του νεύρου.

Μερικά απλά μέτρα είναι σε θέση να βοηθούν τους εργαζόμενους στη δουλειά τους για την πρόληψη της πάθησης όπως συχνά διαλείμματα, ασκήσεις προετοιμασίας, τεντώματα, τοποθέτηση νάρθηκα για τη διατήρηση του καρπού σε ευθεία θέση, τήρηση ορθής, εργονομικής θέσης του σώματος και του καρπού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γάντια χωρίς θέσεις ξεχωριστές για κάθε δάκτυλο αλλά μόνο μία μεγαλύτερη για όλα μαζί, βοηθούν και διατηρούν τα χέρια ζεστά και εύκαμπτα.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, συνήθως δεν είναι σοβαρό. Με τη θεραπεία, ο πόνος στις περισσότερες υποχωρεί και οι ασθενείς ανακάμπτουν χωρίς να έχουν μόνιμες βλάβες στο χέρι ή στον καρπό.

Βιβλιογραφία:
American Academy of Neurology
National Institute of Neurological Disorders and Stroke
British Pain Society

16-10-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …