Το ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ…κινδυνεύει!

Πιο κάτω ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της 25ετούς πορείας του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, καθώς και η έκκληση των συντελεστών του Θεάτρου για βοήθεια, μπροστά στην επικείμενη έξωσή τους από τον χώρο που στεγάζεται σήμερα το Θέατρο:

Σώμα, μάτια, χέρια, πρόσωπο.
Σύμβολα, κίνηση, έκφραση…Νοηματική.
Μια γλώσσα ολοκληρωμένη, εντυπωσιακά άμεση, γοητευτική. Είναι εξ ολοκλήρου οπτικοκινητική και όχι ακουστική γλώσσα. Είναι μια γλώσσα γεμάτη ρυθμό και ένταση μιας και η αμεσότητα στη νοηματική είναι έμφυτη.
Η Νοηματική, λοιπόν, με τις κινήσεις των χεριών και την έκφραση του προσώπου, είναι μια έντονα θεατρική γλώσσα και ο ακούων θεατής κατανοεί πλήρως τα δρώμενα μιας παράστασης. Για τη μεγαλύτερη απόλαυση του καθαυτού κειμένου στις παραστάσεις μας συνεργάζονται ακούοντες ηθοποιοί και διερμηνείς οι οποίοι, εκτός του οπτικού πεδίου του θεατή μεταφέρουν, με θεατρική συνέπεια, το λόγο.

Το γεγονός ότι οι έννοιες μέσω της αναπαράστασης φωτίζονται με δημιουργικό τρόπο, χάρη στη Νοηματική, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του προφορικού λόγου, κάνει το θέατρο κωφών μια ιδιαίτερη σκηνή και συχνά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, ακόμα και για εκείνον, που εσφαλμένα το προσεγγίζει με δισταγμό και αμφιβολία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Το 1983 δημιουργήθηκε το Θέατρο Κωφών Ελλάδος χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Στρατή και της Νέλλης Καρρά, η οποία μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Σκηνοθέτης στο θέατρό μας. Σκοπός, η λειτουργία του ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων των κωφών ατόμων, ακόμα η παροχή δυνατότητας επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο χάρις στην ισότιμη συνεργασία κωφών και ακουόντων.

Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία του το Θέατρο Κωφών παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία έργα από το Ελληνικό και Παγκόσμιο Δραματολόγιο.
Σταθμούς στην ιστορία του αποτελούν οι παραστάσεις:

* «Ο ποντικός και η θυγατέρα» που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα αλλά και στη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι και την Κοπεγχάγη.
* «Θάψτε του νεκρούς» που παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Κωφών αλλά και σε ελληνικά δημοτικά Θέατρα.
* «Ένας ακούων στην χώρα των κωφών». Ανεβάστηκε στα πλαίσια του Very Special Art Hellas στην Αθήνα και στο Smithsonian Institute των ΗΠΑ πάλι στα πλαίσια του ίδιου Φεστιβάλ. Παρουσιάστηκε και σε ελληνικά Περιφερειακά Θέατρα.
* «Η πεντάμορφη και το τέρας στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου» μια παράσταση που για πρώτη φορά σκηνοθετήθηκε από κωφό, τον Γιάννη Διαμαντή, γεγονός που αποτέλεσε για μας δικαίωση του κωφού καλλιτέχνη και ελπίζουμε, καλλιτεχνικό όφελος του ακούοντα θεατή.
* «Άγρια Δύση του Σαμ Σέπαρντ». Μια παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στοι θέατρο Ακάδημος μπροστά σε χιλιάδες θεατές αλλά και στον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* «Με δύναμη από την Κηφισιά του Κεχαΐδη». Παρουσιάστηκε από την καινούργια ομάδα που μαθήτευσε δίπλα στην πρώτη ομάδα κωφών.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει ένα αρχείο (.doc) με τη Χρονολογία των παραστάσεων του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακόμα, το Θέατρο Κωφών έχει δημιουργήσει από το 1985 ειδικό πρόγραμμα Παιδικού Θεάτρου στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, όπου τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδάσκονται από μέλη του θεάτρου αλλά και δίνουν τις δικές τους παραστάσεις. Ένα πρόγραμμα που δυστυχώς λόγω οικονομικής δυσμένειας διεκόπη, προσωρινά ελπίζουμε, τα 3 τελευταία χρόνια.
Θα είναι τεράστια παράλειψη η μη αναφορά στη μεγάλη αξέχαστη φίλη του Θεάτρου Κωφών, Μελίνα Μερκούρη η οποία με τη συμπαράσταση και αγάπη της μας παραχώρησε το 1987 καταρχήν το Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα παραστάσεων του θεάτρου μας και αργότερα επιχορηγώντας τις προσπάθειές μας.

Στα σχέδιά μας για τη συνέχιση της καλλιτεχνικής μας πορείας είναι:

–> Παραστάσεις στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό.
–> Θεατρική εκπαίδευση για κωφά παιδιά και εφήβους
–> Συνεργασία με ακούοντες ηθοποιούς
–> Συνεργασία με την κοινότητα των κωφών και ειδικούς φορείς για την ανάπτυξη, τη διάδοση και τη συνειδητοποίηση της κουλτούρας των κωφών
–> Οργάνωση ειδικών καλλιτεχνικών μαθημάτων
–> Δημιουργία νέων παραστάσεων
–> Ανάπτυξη του θεάτρου σαν εκπαιδευτικό μέσο: Βιντεοκασέτες, Διήγηση ιστοριών, Έκφραση και Γλώσσα
–> Καλύτερη οργάνωση του ΘΚΕ με στελέχωση ειδικών προσώπων (Διερμηνείς, Γραμματειακή Υποστήριξη, Διευθυντής Παραγωγής, Δημ. Σχέσεις)

Εμπόδιο σε όλα τα σχέδιά μας στάθηκε η πώληση του χώρου που ενοικιάζαμε και χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια και η έξωσή μας από αυτόν.
Είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς η απόκτηση θεατρικού χώρου (π.χ. ένας ενιαίος χώρος 150τ.μ. και άνω) ώστε να στεγάσουμε τα όνειρα 25.000 Κωφών και βαρήκοων από όλη την Ελλάδα για ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα.
Ζητάμε την αρωγή σας στην προσπάθεια ανεύρεσης χώρου, δεδομένου ότι στο τέλος Ιουνίου θα μείνουμε κυριολεκτικά στο δρόμο, με συνέπεια τη διάλυσή μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στη βοήθειά σας.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια: ΝΕΛΛΗ ΚΑΡΡΑ, Οι διαχειριστές: ΚΟΣΚΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

—————————————–
ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σαχτούρη 8-10, Τ.Κ. 10553, Αθήνα
ΦΑΞ: 210-3214708, Κινητό: 6945390799 (Σοφία Ρομπόλη, Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας),
emails: gtd@otenet.gr, koskor7@hotmail.com, evan8oulaa@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …