Βοηθάει η έγκαιρη διάγνωση

O αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα είδος θεραπείας που να οδηγεί στην ίασή της. Oμως, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης σε όσο το δυνατόν πιο μικρή ηλικία και κατά συνέπεια η έναρξη των υπαρχόντων μορφών αγωγής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είναι σε θέση να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Για το λόγο αυτόν, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως τόσο οι γονείς όσο και οι γιατροί πρέπει να αναζητούν στα παιδιά ηλικίας ακόμη και μηνών προειδοποιητικές ενδείξεις, που θα τους κάνουν να καταλάβουν ότι τα παιδιά πάσχουν από αυτισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα κάποιου είδους θεραπεία.

Σύμφωνα με τις έρευνες της καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας Κρις Τζόνσον, το πόρισμα των οποίων ανακοίνωσε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, η πρώιμη αναγνώριση και παρέμβαση στα παιδιά που εμφανίζουν αυτισμό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάστασή τους και ουσιαστικά να αλλάξει την εξέλιξη αυτής της διαταραχής. Oπως υπογραμμίζει η ίδια, το 30% – 40% των αυτιστικών παιδιών που δέχονται πρώιμη παρέμβαση μπορεί να καταφέρουν να έχουν φυσιολογική λειτουργία μέσα σε μια συνηθισμένη σχολική τάξη ακόμη και στην περίπτωση που εξακολουθούν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα δυσλειτουργίας.

Γι� αυτόν το λόγο συνιστά εξετάσεις για τη διαπίστωση αυτισμού σε όλα τα παιδιά από 18 μέχρι και 24 μηνών τα οποία παρουσιάζουν κάποια έλλειψη κοινωνικής δεξιότητας ή γλωσσικής επικοινωνίας. Oσον αφορά τα παιδιά κάτω των 18 μηνών, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ ελέγχου, αν και υπάρχουν πολλά που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τεστ που να αποδεικνύουν πραγματικά την ύπαρξη αυτισμού σε ένα πολύ μικρό παιδί, οι γονείς του και οι παιδίατροι πρέπει να αναζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις.

Αμεση θεραπεία

Η Αμερικανίδα επιστήμονας επισημαίνει ακόμη ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν ενδείξεις αυτισμού πρέπει, για το δικό τους το καλό, να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία, ακόμη κι αν δεν έχει διαγνωστεί σε αυτά επίσημα η πάθηση. Διευκρινίζει, επίσης, ότι στη διαχείριση του αυτισμού οι παιδίατροι δεν έχουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο οι θεραπευτές συμπεριφοράς και οι δάσκαλοι.

Η προτεινόμενη αγωγή για μικρά παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα εντατικής θεραπείας της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και λογοθεραπείας. Στα πολύ μικρά παιδιά, η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το πέταγμα της μπάλας και η συμμετοχή σε κοινά παιχνίδια με άλλα παιδιά.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από μια έρευνα άλλης ομάδας Αμερικανών επιστημόνων, τα συμπτώματα του αυτισμού έχουν μια τάση να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Oπως διαπιστώθηκε, για όλα τα μείζονα συμπτώματα του αυτισμού, το ποσοστό των ατόμων που έδειχναν σημάδια βελτίωσης με την πάροδο του χρόνου ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό αυτών που είχαν παρουσιάσει σημάδια επιδείνωσης. Μάλιστα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση που σε ένα αυτιστικό άτομο σημειωνόταν σημαντική αλλαγή, αυτή ήταν σχεδόν πάντα προς το καλύτερο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 2/12/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …