Ανοικτή επιστολή και καταγγελία προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας, και Eσωτερικών

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών, που εδρεύει στην Ηλιούπολη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, με την παρούσα ανοικτή επιστολή και καταγγελία, εκφράζει την έντονη πικρία, αλλά και αγανάκτησή του για την ανάλγητη στάση του Υπουργείου Παιδείας που καταχρηστικά υποχρεώνει 77 μαθητές του Σχολείου να βιώσουν τον πλήρη σχολικό αποκλεισμό.

Στην ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας αντιτάσσουμε τη βασανιστική αλήθεια που εξακολουθητικά δηλητηριάζει την καθημερινότητα, τις προσδοκίες, τα όνειρα χιλιάδων παιδιών με αναπηρία –τα νοιώθουμε όλα παιδιά μας- και των οικογενειών τους.

Πόσο όμως ειρωνική ακούγεται σήμερα η φράση του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, που προ διμήνου –ενώπιον μάλιστα της ελληνικής Βουλής– ανέφερε ότι «… μια πολιτεία που δε σέβεται τα άτομα με αναπηρία είναι η ίδια ανάπηρη…», δεν χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε τίποτα…

Ακολουθεί με τρόπο αναλυτικό το πλέον πρόσφατο χρονικό της πολιτικής αναλγησίας:

Αρχές Οκτώβρη λοιπόν, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος, με αφορμή διάφορες καταγγελίες συλλόγων γονέων για έλλειψη όχι μόνο κατάλληλων μέσων μεταφοράς, αλλά και για έλλειψη του αναγκαίου για το σκοπό αυτό προσωπικού (οδηγών και συνοδών), παρουσίασε μια ψευδή πραγματικότητα: υποστήριξε, ότι: «δεν υπάρχει θέμα, μαθητής να μην μπορεί να μεταφερθεί στο σχολείο του σήμερα»!!! Τον ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος, σε σχετικές ερωτήσεις και αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης κ.κ. Συλβάνας Ράπτη, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Νάσου Αλευρά και Βάσως Παπανδρέου, σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών και τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Ν. Αττικής, μεταξύ άλλων, απήντησε: «Για το Ειδικό Γενικό Λύκειο Αθηνών και το Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως και για όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής που διαθέτουν σχολικά λεωφορεία ανήκοντα κατά κυριότητα στις οικείες Σχολικές Επιτροπές, το ΥΠ.Ε.Π.Θ., ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησε στην πρόσληψη οδηγών και συνοδών με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών. Η πρόσληψη έγινε κατ’ εξαίρεση, για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης οδηγών και συνοδών με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών βάσει της σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕ.Π. Αναφορικά με τη στελέχωση του Ειδικού Ενιαίου Λυκείου και Γυμνασίου Αθηνών, όπως και άλλων Ειδικών Σχολείων του Λεκανοπεδίου, σας πληροφορούμε ότι, άμεσα, θα διατεθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας ικανός αριθμός πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών».

Η σχολική χρονιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινάει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε σχολικής περιόδου και αυτό βέβαια ισχύει και για όλες τις υπάρχουσες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ).
Όμως αν και έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα (δίμηνο και πλέον) και παρά τις επίσημες δηλώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις των παραπάνω δύο Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, στις οποίες πρέπει να τονισθεί ότι, είναι για φέτος ενταγμένα εβδομήντα επτά (77) κινητικά ανάπηρα παιδιά-μαθητές, όχι μόνο δεν καλύφθηκαν , αλλά αντίθετα επαυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να εγγίζουν κάθε τομέα του Σχολείου των παιδιών μας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του.

Ειδικότερα:

 1. Οι ελλείψεις σε διδακτικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες και υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσληψη καθηγητών ( τα οργανικά κενά είναι: 30 ώρες Θεολόγου και Φιλόλογου, καθώς και κάλυψη Φιλολόγου για τα λεγόμενα μαθήματα κατεύθυνσης, πλήρες ωράριο Πληροφορικής 21 ώρες, πλήρες ωράριο γυμναστή 21 ώρες, καθώς επίσης και κάλυψη του μαθήματος της μουσικής 21 ώρες), με δεδομένο δε το ότι η προφορική εντολή εργασίας για το κατ’ εξαίρεση προσληφθέν βοηθητικό προσωπικό (οδηγούς και συνοδούς) έληξε ήδη στις 11 Νοεμβρίου 2008, απαιτείται άμεσα η πρόσληψη πέντε (5) οδηγών και οκτώ (8) συνοδών για την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά στο σχολείο και επιστροφή στο σπίτι, καθώς επίσης τη μετακίνηση και εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών (υγιεινής, σίτισης κλπ), των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας.
 2. Τα ειδικά διαμορφωμένα σχολικά οχήματα για τη μεταφορά των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας (μαθητών των παραπάνω δύο ΣΜΕΑ), είναι τα περισσότερα πεπαλαιωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα, (προ μηνός ένα απ’ αυτά κόπηκε από το αρμόδιο ΚΤΕΟ λόγω ολικής φθοράς και παλαιότητας), χρειάζονται άμεση αντικατάσταση, ενώ από τα ένδεκα (11) σχολικά που απαιτούνται σήμερα διατίθενται μόνο οκτώ (8), εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι μισθωμένα από ιδιώτες, που έχουν ημερήσιο επιμίσθιο άνω των τετρακοσίων (400€) ευρώ για κάθε σχολικό όχημα χωριστά, και μάλιστα και αυτών λήγει η μίσθωση στις 30/11/08.
 3. Λόγω της μη έγκαιρης χρηματοδότησης, αλλά και της ελλειμματικής στελέχωσης δεν κατέστη δυνατό να αναβαθμιστούν τόσο η λειτουργία του υπάρχοντος γυμναστηρίου με την παροχή ειδικών οργάνων εκγύμνασης καθώς και τη τοποθέτηση σ’ αυτό μηχανημάτων ψύξης-θέρμανσης, όσο και αυτή του εργαστηρίου πληροφορικής με τη παροχή ειδικών λογισμικών συστημάτων εκπαίδευσης για άτομα με κινητικά προβλήματα.
 4. Λόγω του περιορισμού των σχετικών πιστώσεων στη Παιδεία γενικά, που δυστυχώς συμπαρασύρει και την Ειδική Αγωγή, δεν κατέστη δυνατό μέχρι και σήμερα, αφ’ ενός το Α.Σ.Ε.Π. να προβεί στη πολυαναμενόμενη προκήρυξη για τη πρόσληψη οδηγών και συνοδών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών, σε πείσμα όλων όσων οι κύριοι Υπουργός και Υφυπουργός της Παιδείας , όπως παραπάνω αναφέραμε επίσημα δήλωναν και διαβεβαίωναν τους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, αγνοώντας βέβαια ηθελημένα πως, η σχολική χρονιά δεν είναι διάρκειας, ούτε δύο μηνών , ούτε οκτώ, αλλά εννεάμηνος.
  Αφ’ ετέρου δε να μην είναι σε θέση η ενιαία Σχολική Επιτροπή να καλύψει όχι μόνο τις ετήσιες δαπάνες ελέγχου και συντήρησης των οχημάτων του Σχολείου, αλλά -το τραγικότερο όλων- να αδυνατεί να καλύψει και αυτές ακόμη τις ελάχιστες δαπάνες για αγορά ορισμένων φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπτωση κρίσης κάποιου ανάπηρου παιδιού!
 5. Τέλος, λόγω της μη έγκαιρης πρόβλεψης και έγκρισης των σχετικών πιστώσεων, ακόμη κι αυτό το προσωπικό (οδηγοί και συνοδοί) που κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με την παραγγελία του κου Υπουργού προσλήφθηκε για ένα δίμηνο (11/09 μέχρι 11/11/2008), όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και από την επόμενη της συμπληρώσεως του διμήνου (δηλαδή από Τρίτη 11/11/2008), έπαυσε να εργάζεται, με αποτέλεσμα οι παραπάνω δύο ΣΜΕΑ να αδυνατούν του λοιπού να λειτουργήσουν, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας μεταφοράς των παιδιών μας στο Σχολείο.

Το Σχολείο των παιδιών μας δεν είναι το μοναδικό που βιώνει τα παραπάνω τραγικά αδιέξοδα.
Δυστυχώς η ίδια δυσάρεστη, προβληματική και απογοητευτική κατάσταση, για μας τους γονείς αλλά και τα παιδιά μας, επικρατεί και στα άλλα ειδικά σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής.
Μοναδικός δρόμος που σ’ όλους μας απομένει, είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, του κοινού αγώνα, της αδιάκοπης καταγγελίας, στο όνομα του δικαιώματος στην εκπαίδευση των χιλιάδων παιδιών μας, που υπό τις σημερινές συνθήκες παραβιάζεται με το πλέον αδίστακτο τρόπο.

Ερωτώνται λοιπόν οι κύριοι Υπουργοί Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών:

Με δεδομένη ήδη την ισχύ του νόμου (Ν. 3699/2008 για την: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»), που καθιερώνει πλέον υποχρεωτική την εκπαίδευση και για τα άτομα με αναπηρία, τί προτίθενται να κάνουν για όλα τα παραπάνω προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και μαθήτριες του Ειδικού Γυμνασίου και του Ειδικού Γενικού Λυκείου Αθηνών, ώστε να εξασφαλισθεί άμεσα η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των μονάδων αυτών;

Πώς θα αντιμετωπισθεί το όλο πρόβλημα μεταφοράς των παιδιών μας αφού ήδη από την 11η Νοεμβρίου 2008 και μετά έπαυσε το αναγκαίο προσωπικό να εργάζεται;

Με δεδομένο μάλιστα ότι το προσωπικό που, με προφορική εντολή του Υπουργείου Παιδείας προσλήφθηκε για δύο μόνο μήνες, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει μισθοδοτηθεί, με ποιο τρόπο και πότε θα πληρωθεί ή όχι;
Τέλος, με δεδομένο ότι η κάθε σχολική περίοδος ξεκινάει πάντοτε αρχές Σεπτεμβρίου και όχι Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, γιατί δεν εγκρίθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, από δε το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί δεν εγκρίθηκε η αναγκαία προκήρυξη, ώστε με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς το εν λόγω προσωπικό ( οδηγοί και συνοδοί, καθώς και αναπληρωτές διδακτικού κλπ ειδικοτήτων προσωπικού), που για τις μονάδες αυτές είναι απόλυτα αναγκαίο, να έχει προσληφθεί και να μη ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά , όταν μάλιστα είναι υποχρεωμένα να μετακινούνται από άλλες περιοχές, ως λ.χ. Νίκαια, Πειραιάς, Κερατσίνι, Γλυφάδα, Μεταμόρφωση ,Μαρούσι, Γαλάτσι, Αθήνα κλπ, αρκετά μακρινές από την έδρα του Σχολείου στην Ηλιούπολη;
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάτε , πως και τα δικά μας παιδιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και την Κοινοτική Νομοθεσία έχουν τα ίδια δικαιώματα και αξίζουν της ίδιας και ίσης μεταχείρισης όπως και οι λοιποί έλληνες πολίτες και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε την αντιμετώπισή τους ως να είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Απαιτούμε:

Μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη 18/11/2008, η αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής):

 • να προβεί στην άμεση πρόσληψη και μόνιμη (όχι πρόσκαιρη και περιστασιακή) τοποθέτηση των αναγκαίων οδηγών, συνοδών και βοηθών,
 • να χορηγηθεί η σχετική χρηματοδότηση για τη τρέχουσα σχολική χρονιά (2008-2009),
 • να καταβληθούν σ’ όλους και όλες (οδηγούς και συνοδούς) τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται για το δίμηνο από 11/09 έως και 11/11/2008, έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως οδηγοί και συνοδοί στο Σχολείο μας,
 • να μεριμνήσει για την άμεση απόσυρση και των υπολοίπων πεπαλαιωμένων σχολικών οχημάτων μεταφοράς των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας, με την ταυτόχρονη άμεση αντικατάστασή τους με νέα, νέας τεχνολογίας και προδιαγραφών,
 • να αναβαθμιστούν τόσο το υπάρχον γυμναστήριο, όσο και η λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής του Σχολείου μας με την παροχή ειδικών εκπαιδευτικών λογισμικών πακέτων, που θα είναι πλήρως προσβάσιμα συστήματα σε κάθε τάξη και κάθε μαθητή και μαθήτρια, με τη χρήση του εργαλείου πρόσβασης για άτομα με κινητική αναπηρία.

Απαιτούμε ακόμη όπως, άμεσα να γίνει η πρόσληψη καθηγητών (τα οργανικά κενά είναι: 30 ώρες Θεολόγου και Φιλόλογου, καθώς και κάλυψη Φιλολόγου για τα λεγόμενα μαθήματα κατεύθυνσης, πλήρες ωράριο Πληροφορικής 21 ώρες, πλήρες ωράριο γυμναστή 21 ώρες, καθώς επίσης και κάλυψη του μαθήματος της μουσικής 21 ώρες)

Διαφορετικά, αν μέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 18/11/2008, δεν υπάρξει υπεύθυνη ανταπόκριση και επίλυση των παραπάνω προβλημάτων-αιτημάτων μας, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου των παιδιών μας, αλλά και την ασφαλή μεταφορά και υποβοήθησή τους, θα προβούμε σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥΑΘΗΝΩΝ
Ύδρας 2, 16345 Άνω Ηλιούπολη
κινητό Προέδρου: 6977661620
Ηλιούπολη 12 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …