«Corallia»: Το καινοτόμο ελληνικό cluster υψηλής τεχνολογίας

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Τεχνολογικού Συνεργατικού Σχηματισμού «Corallia» (www.corallia.org), μίλησε στις 9/11/2010 στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ για το καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης που δημιούργησε ο πρωτότυπος συνεταιρισμός ελληνικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μέσα σε μόλις 3 χρόνια. Ο Συνεργατικός Σχηματισμός έχει μέχρι σήμερα παράγει πολλά εντυπωσιακά τεχνολογικά προϊόντα, από μικροτεχνολογία για τα γνωστά i-phones μέχρι συστήματα που χρησιμοποιούνται στον επιταχυντή Cern.

Ο Βασίλης Μακιός, στη ζωντανή παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή, μίλησε μέσα από τη Μονάδα Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Συνεργατικού Σχηματισμού, στο Κέντρο Καινοτομίας της Μικροηλεκτρονικής (mi-cluster) στο Μαρούσι. «Βρισκόμαστε στο χώρο που μπορείτε να δείτε προϊόντα τα οποία έχει παράξει ο συνεργατικός σχηματισμός. Αυτή η ιδέα των clusters, που αρχίζει και γίνεται πολύ γνωστή τώρα στην Ευρώπη και στην οποία μάλιστα θεωρούμεθα πιλότος και στον ευρωπαϊκό χώρο, τί είναι; Είναι το να χρησιμοποιεί κανείς την καινοτομία στην υψηλή τεχνολογία. Και καινοτομία τί θα πει; Μια έξυπνη ιδέα.»

Παραθέτοντας μια σειρά προϊόντων του Σχηματισμού, αναφέρθηκε στο τσιπάκι που δημιουργήθηκε μέσα στη Μονάδα και χρησιμοποιείται σήμερα στο δημοφιλές i-phone, στην αντλία έγχυσης ινσουλίνης στο ανθρώπινο σώμα που σε συνεργασία με τους γιατρούς διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ σημείωσε ότι μέσα στο cluster του «Corallia» υπάρχει και εταιρεία που δημιουργεί Voice Over IP (VoIP) για τη συνεργασία μέσω υπολογιστών.
Σε ειδικό χώρο στη Μονάδα φιλοξενούνται νέοι επιστήμονες για να κάνουν start-ups και να πειραματιστούν στις υψηλές τεχνολογίες.

«Προχθές μία από τις εταιρείες του Συνεργατικού Σχηματισμού πουλήθηκε μετά από 2 χρόνια σε μια αμερικάνικη εταιρεία της Ceragon, για 2 εκατ. δολάρια κι άλλες 200.000 μετοχές. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να καταλάβει πως το μυαλό των νέων ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν που έχει σήμερα η Ελλάδα.»

Σήμερα ο Συνεργατικός Σχηματισμός έχει τζίρο 300 με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα κεφάλαια προέρχονται από επενδύσεις των ιδίων των εταιρειών, από πωλήσεις τις οποίες κάνουν στο εξωτερικό και από το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούσε στη δημιουργία νέων προϊόντων για τη διεθνή αγορά. Ένας από τους βασικούς στόχους του «Corallia» είναι η προσπάθεια για δημιουργία γραφείου στη γνωστή Silicon Valley, ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στην καρδιά της καινοτομίας της πληροφορικής στον αμερικάνικο χώρο.

Αυτή τη στιγμή ο Συνεργατικός Σχηματισμός περιλαμβάνει 80 εταιρείες, με 40 ερευνητικά εργαστήρια πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και οι δύο αυτοί παράγοντες χρησιμεύουν στο να μπορέσει να δημιουργηθεί από μια ιδέα το νέο προϊόν. «Η καινοτομία η οποία είναι μια ιδέα έξυπνη, πρέπει να γίνει προϊόν. Επομένως πρέπει η βιομηχανία να έρθει σε επαφή με τον πιτσιρικά, δηλαδή με το πανεπιστήμιο, με τον καθηγητή και την ιδέα αυτή, όπως έγινε στο Silicon Valley, αλλά να έρθει σε επαφή και με επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου, αυτό που λέμε venture capital, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε φέρει από τον αμερικάνικο χώρο περίπου 10 εκατ. ευρώ venture capital μέσα στα 2 τελευταία χρόνια», σημειώνει ο κ. Μακιός.

Όσον αφορά στις προμήθειες του Συνεργατικού Σχηματισμού, η κάθε άδεια (license) για το software που χρειάζεται να προμηθεύεται κάθε εταιρεία, στοιχίζει 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Η επιτυχία του Σχηματισμού έγκειται στο ότι κατόρθωσαν να έχουν πολύ σημαντική έκπτωση από τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων – μετά την επίσκεψη των τελευταίων στο οικοσύστημα που έχει στηθεί στη Μονάδα -, την οποία προσφέρουν συνήθως μόνο στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αγοράζουν την άδεια μόνο με 50.000 δολάρια.
Και συνεχίζει ο κ. Μακιός: «Να σας πω κάτι; Αυτό που πρέπει να δώσουμε στα νέα παιδιά είναι το όραμα. Το όραμα, ώστε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο innovation made in Greece, το brand name που λέμε στον διεθνή χώρο, σε κάτι το οποίο βγαίνει από την καρδιά των νέων ανθρώπων.»

Στις 16/11/2010 το Corallia διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά «Ημέρα Καριέρας» στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 250 νέοι μηχανικοί, επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες, αναδεικνύοντας τη σημαντική ανάπτυξη που σημειώνει η ελληνική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Οι ελληνικές εταιρείες του mi-cluster υποδέχθηκαν τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους, συζήτησαν μαζί τους και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους, με στόχο την άμεση κάλυψη 20 θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …