Η μεγάλη λεηλασία του ΙΚΑ στην Πάτρα

Διακόσια τριάντα ένα αναπηρικά αμαξίδια χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ Πάτρας το 2000, ενώ την ίδια χρονιά στο Ηράκλειο δόθηκαν μόλις οκτώ…

Ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ το σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών τα οποία χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ της Πάτρας για την εξαετία 1998-2004, σύμφωνα με το πόρισμα επιθεωρητών του Ιδρύματος.

Ηδη, ο ογκώδης φάκελος από την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στη διοίκηση του ΙΚΑ και με εντολή του υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Πατρών.

Πρόκειται για την πιο απίστευτη υπόθεση απάτης στα χρονικά του ΙΚΑ: Γιατροί, επιχειρηματίες, προμηθευτές και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν στήσει για πολλά χρόνια ένα ολόκληρο «παραμάγαζο» χορήγησης ορθοπεδικών ειδών ακόμη και σε αρτιμελή άτομα!

Η έρευνα, που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2003, έφερε στο φως περίπου διακόσιες πενήντα περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από την Αμαλιάδα μέχρι και τη Βόνιτσα, ασφαλισμένων που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες, κρεβάτια και άλλα είδη, χωρίς όμως να τους ήταν ποτέ απαραίτητα! Στις πλάτες ενός διάτρητου συστήματος φέρεται ότι έκανε χρυσές δουλειές μια ομάδα τουλάχιστον 15 γιατρών του ιδρύματος, αλλά και ιδιωτών που συνεργάστηκαν μαζί τους για να στηθεί η απάτη.

Στην πρωτοφανή αυτή ιστορία, πέραν των ιατρών και των προμηθευτών, που φυσικά είχαν άμεσο συμφέρον, εμπλέκονται και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και αρχών, οι οποίοι συμμετείχαν επικυρώνοντας πλαστές υπογραφές και ψευδείς βεβαιώσεις.

Πλαστά έγγραφα

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η «Κ.Ε.», φέρεται ως εμπλεκόμενος ακόμη και αστυνομικός της Πάτρας, ο οποίος σε συνεργασία με επιχειρηματία-προμηθευτή επικύρωνε συστηματικά εξουσιοδοτήσεις από υποτιθέμενους ανήμπορους ασφαλισμένους που ζητούσαν μέσω αυτού να πάρουν ορθοπεδικά είδη που είχαν ανάγκη.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του πορίσματος, υπήρχαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι είχαν προμηθευθεί «είδη πρόσθετης περίθαλψης». Σε πολλούς από αυτούς, μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους, είχαν εκδοθεί ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις. Το «κόλπο» ήταν να αναφέρονται ως παραπληγικοί, με εγκεφαλικά επεισόδια και καρκινοπαθείς, ώστε να δικαιολογείται, βάσει της πάθησής τους, η χορήγηση ορθοπεδικών ειδών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σχεδόν τυχαία, όταν ορισμένοι ασφαλισμένοι άρχισαν να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, απορημένοι για τα ορθοπεδικά υλικά που έφθαναν στα σπίτια τους…

Ενας ασφαλισμένος μάλιστα έφθασε μέχρι το γραφείο του διοικητή Γιάννη Βαρθολομαίου για να τον ευχαριστήσει προσωπικά, «επειδή το ΙΚΑ λαμβάνει πρόνοια ώστε να έχει ο ασφαλισμένος αναπηρικό αμαξίδιο, προτού καν να του συμβεί κάποιο κακό»!

Διευθύνσεις-μαϊμού

**Τα στοιχεία που συγκένρωσαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ είναι καταπέλτης για όσους εμπλέκονται, αφού όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο κύκλωμα που χρησιμοποιούσε ποικίλες μεθόδους:

* Ανύπαρκτες διευθύνσεις, στις οποίες όμως φαίνεται από τα επίσημα έγγραφα του ΙΚΑ ότι παραδόθηκαν χιλιάδες ορθοπεδικά είδη.

* Διευθύνσεις υπαρκτές, που όμως όταν οι ελεγκτές έκαναν αυτοψία διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δημόσια κτίρια. Είχαν «χρεώσει» με παραγγελίες ορθοπεδικού υλικού, νάρθηκες και αμαξίδια, το δικαστικό μέγαρο, το μουσείο Πατρών, το ΠΙΚΠΑ, ξενοδοχεία, καταστήματα, εγκαταλειμμένες κατοικίες, ακόμα και… χωράφια!

* Διαπιστώθηκαν επίσης διευθύνσεις υπαρκτές, που αντιστοιχούσαν σε κατοικημένες οικίες, στις οποίες οι πολίτες δήλωσαν στους ελεγκτές ότι ουδεμία σχέση είχαν ούτε με τέτοιου είδους παροχές ούτε ακόμη και με το ασφαλιστικό ταμείο του ΙΚΑ.

* Η επιτροπή των επιθεωρητών συμπεριέλαβε στο πόρισμά της και συνεντεύξεις με ασφαλισμένους που συνάντησε, οι οποίοι «έκπληκτοι ενημερώνονταν από την Επιτροπή Ελέγχου ότι είχαν προμηθευθεί είδη πρόσθετης περίθαλψης, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τις χορηγήσεις αυτές, αφού δεν υπήρχε λόγος προμήθειάς τους».

* Διαπιστώθηκαν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, αφού υπήρχαν ασφαλισμένοι που παρουσιάζονταν παραπληγικοί, με εγκεφαλικά επεισόδια και καρκινοπαθείς, ώστε να δικαιολογείται βάσει της πάθησής τους η χορήγηση ορθοπεδικών ειδών.

* Τέλος, η επιτροπή εντόπισε ότι μεγάλο ποσοστό των χορηγήσεων που έγιναν από τα υποκαταστήματα Πατρών αφορά ασφαλισμένους, μόνιμους κατοίκους άλλων, γειτονικών νομών, που όμως φέρονταν ως μόνιμοι κάτοικοι Πατρών. Το κύκλωμα για να καταφέρει να τους «χρεώσει» με ορθοπεδικά είδη, χρησιμοποιώντας το μητρώο ασφαλισμένου τους, δήλωνε ότι κατοικούσαν σε ψευδείς ή ανύπαρκτες διευθύνσεις.

**Στη γλώσσα των αριθμών φαίνεται η πρωτοφανής λεηλασία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου.

* Το 2000 μόνο στην Πάτρα χορηγήθηκαν 6.609 νάρθηκες. Το 2001 αντίστοιχα 4.379 νάρθηκες. Το 2005 χορηγήθηκαν -είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι- μόλις 170 νάρθηκες!

* Το 2000 δικαιολογήθηκαν σε ασφαλισμένους 231 αναπηρικά αμαξίδια. Το 2005 ο αριθμός «περιέργως» έπεσε κατακόρυφα στα οκτώ!

* Το 1999 χορηγήθηκαν 791 ειδικά υποδήματα. Το 2005 μόλις 32 υποδήματα.

* Το 2000 χορηγήθηκαν 1.973 ειδικές ζώνες. Το 2005 αντίστοιχα μόλις 188 ζώνες.

Πόλη των… αναπήρων

Και είναι απίστευτο το γεγονός ότι συγκριτικά άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ίδιο αριθμό ή με πολλαπλάσιους ασφαλισμένους, παρατηρείται ότι έχουν ελάχιστη χορήγηση ορθοπεδικών ειδών.

«Μοιάζει λες και όλοι οι ανάπηροι της χώρας ξαφνικά κατοικοεδρεύουν στην Πάτρα» σχολίασε στην «Κ.Ε.» ο διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Βαρθολομαίος.

**Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ασυδοσίας αρκεί να αναφερθεί ότι:

– Το περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ Πειραιά για το 2000 χορήγησε μόνο 55 νάρθηκες και 32 αμαξίδια.

– Το τοπικό υποκατάστημα Νίκαιας την ίδια χρονιά, 96 νάρθηκες και 39 αμαξίδια.

– Το περιφερειακό υποκατάστημα Ηρακλείου Κρήτης, πάλι το έτος 2000, χορήγησε 14 νάρθηκες και 8 αμαξίδια.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 25/06/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …