Η Τεχνολογία των Αναπηρικών Αμαξιδίων και οι Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

Αυτή η έρευνα επισημαίνει κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις για τη ρύθμιση και χρήση των αναπηρικών αμαξιδίων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι τραυματισμού του ώμου και του καρπού. Πάνω από 60 παραπληγικοί χρήστες δυναμικών αμαξιδίων συμμετείχαν στην έρευνα, ωθώντας τα χειροκίνητα καροτσάκια με ταχύτητες μικρές ή ελεγχόμενα μεγάλες, ανάλογα με την επιλογή του καθενός.

Οι συμμετέχοντες επίσης υποβλήθηκαν σε ιατρικά τεστ για την αξιολόγηση των τραυματισμών στα άνω άκρα. Οι μελετητές προτείνουν οι ωθήσεις του αμαξιδίου να γίνονται μαλακά, με μεγάλες προωθήσεις στη στεφάνη του αμαξιδίου, παρασύροντας τα χέρια προς τα κάτω όταν δεν έρχoνται σε επαφή με τις ρόδες.
Προειδοποιούν επίσης ότι η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, και προτείνουν την επιλογή αμαξιδίου ελαφρού τύπου με ρυθμισμένο τον άξονα του προς τα εμπρός για πιο εύκολες ωθήσεις και τη μείωση της πίεσης στα άνω άκρα.

Η αποκατάσταση βελτιώνει τη χρήση του αμαξιδίου στα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ)

Αυτή η μελέτη ασχολείται με την αποτελεσματικότητα της αποκατάστασης για τη βελτίωση της ικανότητας ώθησης των αμαξιδίων στα άτομα με ΚΝΜ. 132 άτομα εξετάστηκαν τρεις φορές σε διαφορετικές φάσεις της αποκατάστασής τους. Συνολικά, η ικανότητά τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Οι άνδρες, κυρίως νεαρής ηλικίας, και κυρίως οι παραπληγικοί κι αυτοί με ατελείς βλάβες, παρουσίασαν μεγάλη πρόοδο στη χρήση των αμαξιδίων. Οι πιο μεγάλης ηλικίας άνδρες, κι οι γυναίκες, εμφάνισαν μικρότερα ποσοστά βελτίωσης.

Τα άτομα με ΚΝΜ αναφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής.

Αυτή η έρευνα αναθεωρεί τη βιβλιογραφία σχετικά με την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΚΝΜ, και επανεξετάζει την εγκυρότητα των εργαλείων μέτρησης της ποιότητας ζωής. Τρία είδη καθορισμού της ποιότητας ζωής χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες υγείας, την ιατρική και την έρευνα της αποκατάστασης. Οι υπάρχουσες μελέτες επισημαίνουν ότι τα άτομα με ΚΝΜ έχουν την τάση να υποβιβάζουν τα επιτεύγματά τους και τη θέση τους σε σχέση με τους συντρόφους τους. Επί προσθέτως, θεωρούν την ύπαρξή τους λιγότερο σημαντική και την εμφάνισή τους λιγότερο επιθυμητή. Οι ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι τα προβλήματα εγκυρότητας ορισμένων από τα εργαλεία μέτρησης της ποιότητας ζωής οφείλονται στο ότι έχουν σταθμιστεί υποκειμενικά, από αρτιμελή άτομα, και ότι δεν έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία τους από τις ομάδες ατόμων με ΚΝΜ ή άλλες αναπηρίες.

Οι αναθεωρημένες μελέτες υποδεικνύουν καλύτερες πρακτικές στην αποκατάσταση των ΚΝΜ

Η μελέτη αυτή αναθεωρεί επιλεγμένα αποτελέσματα βελτίωσης και μετρήσεων από πολυδιάστατες έρευνες, με βάση ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με ΚΝΜ, υποδεικνύοντας έτσι ότι στο μέλλον οι στρατηγικές αποκατάστασης των ατόμων με ΚΝΜ θα πρέπει να βασιστούν σε αποδεδειγμένα αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ακριβείς εξετάσεις αμέσως ή λίγες μέρες μετά την κάκωση είναι καθοριστικές για τη νευρολογική αποκατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή σχετίζεται με την αύξηση στη λειτουργικότητα, το περπάτημα και την αυτοεξυπηρέτηση. Ο δείκτης βάδισης για τα άτομα με ΚΝΜ καταδεικνύει με εγκυρότητα και ευαισθησία τις νευρολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τη βάδιση στα άτομα με ΚΝΜ.

Η ηλεκτρική διέγερση αντιστρέφει τον εκφυλισμό των μυών

Η μελέτη αυτή διερεύνησε τη μυϊκή αποκατάσταση μέσω ενός συστήματος συνεχούς ηλεκτροδιέγερσης των μυών που είναι μόνιμα παράλυτοι. Βιοψίες τέτοιων μυών έχουν δείξει ότι ο εκφυλισμός ξεκινά δύο περίπου χρόνια μετά την κάκωση. Η διέγερση των παράλυτων μυών επιτυγχάνονταν με τις συνεχείς συστολές-συσπάσεις οι οποίες προοδευτικά αυξάνονταν σε ρυθμό και ένταση. Οι μυϊκές βιοψίες που ακολούθησαν απέδειξαν ότι οι προοδευτικές αυτές διεγέρσεις μακροπρόθεσμα αντέστρεψαν τις μυϊκές ατροφίες-δυστροφίες.

Η επιδεξιότητα στον χειρισμό του αμαξιδίου επηρεάζει την κοινωνική συμμετοχή

Η έρευνα εξετάζει τη σχέση των δεξιοτήτων στον χειρισμό του αμαξιδίου και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με ΚΝΜ, ένα χρόνο μετά την κάκωση. 81 άτομα από την Ολλανδία εκτέλεσαν ένα τεστ δεξιοτήτων. Η κοινωνική συμμετοχή αφορά στην πληθώρα των δραστηριοτήτων που το άτομο μπορεί να εκτελέσει στο καροτσάκι, και του χρόνου και της φυσικής προσπάθειας που απαιτείται, με κύρια επικέντρωση στον χρόνο εκτέλεσης. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η εκπαίδευση σε δεξιότητες του αμαξιδίου θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην αποκατάσταση και είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση και ενίσχυση του στόχου αυτού σε όλο το φάσμα της αποκατάστασης.

Η κάκωση, ο χρόνος αποκατάστασης και η νοσηλεία συνδέονται με τη λειτουργική ικανότητα των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού

Η έρευνα αυτή καταγράφει τον χρόνο αποκατάστασης και τα αποτελέσματα της λειτουργικότητας σε ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) στην Ολλανδία. Πληροφορίες από 157 άτομα, από οκτώ κέντρα αποκατάστασης, αναλύθηκαν. Το επίπεδο κι η σοβαρότητα της κάκωσης, ο χρόνος που περνά στο κρεβάτι το άτομο λόγω των κατακλίσεων, καθώς και το διάστημα νοσηλείας, ήταν καθοριστικά για τη λειτουργική ικανότητά του. Ο χρόνος νοσηλείας στην Ολλανδία είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Η πρόοδος στη λειτουργικότητα των τετραπληγικών είναι ελάχιστα καλύτερη από ό,τι των ατόμων με πλήρη παραπληγία. Οι ερευνητές διαφωνούν στο αν οι διεθνείς μελέτες είναι απαραίτητες στο να αποκαλύψουν τις δυνατότητες και αδυναμίες του συστήματος αποκατάστασης των ΚΝΜ σε διαφορετικές χώρες.

Χαμηλής-επίδρασης ωθήσεις των αναπηρικών αμαξιδίων: επίτευξη και αποδοχή

Η έρευνα αυτή μελετά την απόδοση και αποδοχή των ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια με ωθήσεις χαμηλής–επίδρασης. Ως ωθήσεις χαμηλής–επίδρασης θεωρούνται αυτές που απορροφούν τους κραδασμούς όταν το χέρι ακουμπά τον τροχό στην αρχή της προώθησης του αμαξιδίου, και είναι πολύ σημαντικές, καθώς επηρεάζουν την εμφάνιση τραυματισμών στα άνω άκρα στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Δεκαεπτά εθελοντές εκτέλεσαν επαναλαμβανόμενες ωθήσεις των αμαξιδίων τους με βάση ένα δοκιμαστικό τεστ ικανότητας ελιγμών, μετρώντας την απορρόφηση των κραδασμών σε τρία επίπεδα και σε διάφορα είδη τροχών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όντως οι χαμηλής-επίδρασης ωθήσεις των αμαξιδίων είναι αποδεκτές και μπορούν να επιτευχθούν από τους χρηστές μειώνοντας τους κινδύνους τραυματισμών.

Οι μακρόχρονοι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων αναφέρουν λιγότερους πόνους στον ώμο

Η έρευνα αυτή εξετάζει αν η εμφάνιση πόνων στους ώμους σε ενήλικους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούσαν το αμαξίδιο από την παιδική τους ηλικία είναι ίδια με εκείνη όσων απέκτησαν αναπηρία στην ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές σύγκριναν εκθέσεις σχετικές με το επίπεδο πόνου στους ώμους και τη σωματική άσκηση 31 ατόμων με αναπηρία από την παιδική ηλικία και 22 ατόμων με αναπηρία από την ενηλικίωση. Ο πόνος στους ώμους ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων που απέκτησαν αναπηρία μετά την ενηλικίωση από ό,τι στους άλλους, παρά το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο ήταν το ίδιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας πιθανός λόγος είναι ότι ο ανώριμος σκελετός ανταποκρίνεται καλύτερα στους συνεχείς κραδασμούς και στις δυνάμεις που αναπτύσσονται όντας καθηλωμένοι στο αναπηρικό αμαξίδιο σε μια ηλικία που η ανάπτυξη του σκελετού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχετικά με το περιοδικό JRRD
Το JRRD είναι το κορυφαίο ερευνητικό περιοδικό στον τομέα της ιατρικής αποκατάστασης και τεχνολογίας εδώ και 40 χρόνια. Το περιοδικό εκδίδει επιστημονικές έρευνες, άρθρα, κλινικές μελέτες κτλ, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από διεθνή ερευνητικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης. Στόχος του περιοδικού είναι η υπεύθυνη αξιολόγηση και διάδοση των επιστημονικών ερευνών και συμπερασμάτων που αφορούν στον τομέα της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Απόδοση στα ελληνικά:
Παναγιώτης Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …