Η Τεχνολογία Βλαστοκυττάρων στην Επιδιόρθωση του Νωτιαίου Μυελού

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν προσδιορίσει έναν νέο τρόπο, χρησιμοποιώντας μια προοδευτική μέθοδο στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων, για την προώθηση της αποκατάστασης στην Κάκωση Νωτιαίου Μυελού σε αρουραίους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο σημερινό περιοδικό Journal of Biology.

Ερευνητές από το New York State Center of Research Excellence in Spinal Cord Injury, έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν ένα μόσχευμα ενός συγκεκριμένου τύπου ανώριμων στηρικτικών κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος (που παράγονται από τα βλαστοκύτταρα), παρουσίασαν αναγέννηση των αισθητικών νευρικών ινών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Εξίσου σημαντικό ήταν το ότι περισσότερο από τα 2/3 των νευρικών ινών αναπτύχθηκαν κατά μήκος έως και την περιοχή του τραυματισμού, 8 ημέρες αργότερα, αποτέλεσμα που είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο από ό,τι η προγενέστερη έρευνα. Οι αρουραίοι που έλαβαν τα κυτταρικά μοσχεύματα περπάτησαν επίσης φυσιολογικά μέσα σε 2 εβδομάδες.
Το University of Rochester Medical Center, Rochester, N.Y. και το Baylor College of Medicine στο Houston, συνεργάστηκαν στην εργασία αυτή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έκαναν μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων με το να εστιάσουν σε έναν νέο τύπο κυττάρων που φαίνεται να έχει την ικανότητα «επιδιόρθωσης» του νευρικού συστήματος των ενηλίκων.
«Αυτές οι μελέτες παρέχουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ωθήσουμε τα κύτταρα να κάνουν ό,τι εμείς επιθυμούμε να κάνουν, αντί απλά να τοποθετούμε τα βλαστοκύτταρα στην τραυματισμένη περιοχή με την ελπίδα να μετασχηματιστούν σε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμους τύπους κυττάρων», εξηγεί ο Mark Noble, Ph.D., μέλος της συντακτικής ομάδας της εργασίας, καθηγητής Γενετικής στο University of Rochester, και πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας των βλαστοκυττάρων. «Οι μελέτες αυτές αλλάζουν πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι’ αυτό το πρόβλημα.»

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη είναι βασισμένη σε μεγάλο αριθμό ετών στην έρευνα της βιολογίας των βλαστοκυττάρων που διεξάγεται από τον Margot Mayer-Proschel, Ph.D., επίκουρο καθηγητή της Γενετικής στο University of Rochester. Στο εργαστήριο, ο Mayer-Proschel και οι συνάδελφοί του πήραν εμβρυικά νευρογλοιακά βλαστοκύτταρα και τα ώθησαν να διαφοροποιηθούν σε έναν συγκεκριμένο τύπο στηρικτικού κυττάρου, που καλείται astrocyte, και το οποίο είναι γνωστό πως συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των νευρικών ινών. Αυτά τα astrocytes, που καλούνται glial precursor-derived astrocytes ή GDAs, μεταμοσχεύθηκαν στη συνέχεια στους τραυματισμένους νωτιαίους μυελούς των ενήλικων αρουραίων. Η θεραπεία και η αποκατάσταση των αρουραίων με GDA συγκρίθηκε με την αντίστοιχη άλλων τραυματισμένων αρουραίων, που είτε δεν έλαβαν καμία θεραπεία, είτε έλαβαν θεραπεία με αδιαφοροποίητα βλαστοκύτταρα.
Οι αρουραίοι χωρίς τη μεταμόσχευση κυττάρων GDA δεν παρουσίασαν καμία αναγέννηση νευρικών ινών και εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται κατά τη βάδιση τέσσερις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
«Δείξαμε ότι μπορούμε να μεταχειριστούμε αυτά τα precursor (πρόδρομα) κύτταρα, στις καλλιέργειες, με σήματα που γνωρίζουμε πως είναι σημαντικά στην ανάπτυξη των astrocytes, και να ωθήσουμε αυτά τα κύτταρα (που μοιάζουν με βλαστικά) προς την κατεύθυνση υποστήριξης της αναγέννησης του νευρικού συστήματος», λέει ο Stephen Davies, Ph.D., βασικός ανακριτής της έρευνας και βοηθός καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Baylor.
«Στην καρδιά της έρευνας για τη μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων βρίσκεται το κατάλληλο κύτταρο για την κατάλληλη δουλειά», πρόσθεσε ο Noble. «Σε αυτήν την περίπτωση, η εργασία αυτής της ομάδας έχει προσδιορίσει ένα κύτταρο που παρέχει πολλά περισσότερα οφέλη από εκείνα που παρατηρούνται με άλλους τύπους κυττάρων, και έτσι, μας δίνει την ελπίδα ότι είμαστε σε ένα καλύτερο μονοπάτι.»
Τα κύτταρα GDA φαίνται να λειτουργούν με το να δίνουν σήματα για την επιδιόρθωση του ιστού με διάφορους τρόπους, όπως με κατασταλτική επίδραση στον επουλωτικό ιστό, με τη διάσωση κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και την ευθυγράμμιση του τραυματισμένου ιστού στο σημείο της κάκωσης. Εντούτοις, οι επιστήμονες σημειώνουν πως απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν μπορέσει η νέα τεχνολογία να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

Medical News Today, 2-5-2006
Contact: Leslie Orr
University of Rochester Medical Center

Απόδοση: Άννα Ευαγγελινού, anna@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …