Κατάθλιψη και αναπηρία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί, έχουν τα συμπτώματα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάθε μέρα, τα οποία διαρκούν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Όταν πολλαπλά τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται ταυτόχρονα, προκαλούν δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και διαρκούν πολύ περισσότερο από λίγες εβδομάδες, τότε αυτά μπορεί να είναι σημάδια μιας καταθλιπτικής ασθένειας. Η κατάθλιψη προσβάλλει περισσότερους από 17 εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε έτος. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι με αναπηρία. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ανάπηρος άνθρωπος γίνεται καταθλιπτικός, ούτε ότι ο λόγος που παθαίνει κατάθλιψη είναι η ίδια η αναπηρία του. Ωστόσο, οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις και πιέσεις που τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι 2 έως 10 φορές πιο συνηθισμένα στα άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, καθώς επίσης ότι η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο κοινές δευτερογενείς καταστάσεις που συνδέονται με την αναπηρία και τη χρόνια ασθένεια. Τα καλά νέα όμως είναι ότι για την κατάθλιψη είναι πλέον διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης:

Συναισθήματα θλίψης, ανησυχίας, απόγνωσης, ή κενού.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για διάφορες δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες. Προβλήματα στον ύπνο, όπως το να κοιμάσαι πάρα πολύ, δυσκολία στο να κοιμηθείς ή να μείνεις άυπνος, ή το να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί.
Αλλαγή στην όρεξη για φαγητό με αποτέλεσμα την απώλεια ή την αύξηση του βάρους.
Συναισθήματα ανησυχίας, οξυθυμίας, ή απογοήτευσης.
Μείωση της ενέργειας ή κόπωση μετά από κανονικές δραστηριότητες.
Προβλήματα στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων, ή σε νοητικές διεργασίες.
Συναισθήματα υπερβολικής ενοχής, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ή αδυναμία προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Μειωμένο ενδιαφέρον για συναναστροφή με άλλους.
Το να κλαις πιο συχνά από ό,τι συνήθως.
Συχνές σκέψεις για το θάνατο.
Σκέψεις περί αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Θεραπεία για την κατάθλιψη:

Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές αποτελεσματικές θεραπείες. Με την κατάλληλη θεραπεία, η πλειοψηφία των ανθρώπων με κατάθλιψη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, συνήθως μέσα σε λίγες κιόλας εβδομάδες. Η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, τα φάρμακα, ή ένας συνδυασμός και των δύο είναι οι πιο κοινές και αποτελεσματικές θεραπείες.
Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος για τον οποίο ενδιαφέρεστε μπορεί να έχει πέσει σε κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια. Επισκεφθείτε έναν ειδικό ο οποίος θα κρίνει εάν όντως πάσχετε από κατάθλιψη και εάν χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία.
Υπάρχουν κατάλληλα κέντρα και άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή, όπως ο οικογενειακός σας γιατρός, το τοπικό νοσοκομείο, καθώς και τα κέντρα πνευματικής υγείας ή οι κλινικές δημόσιας υγείας.

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΣΟΥ

Σε όλους συμβαίνει να έρχονται μέρες που προτιμούν να μείνουν σπίτι, παρά να βγουν έξω και να συναντήσουν κόσμο. Αν και η ανεύρεση τρόπων και λύσεων που ταιριάζουν σε εσάς είναι μια διαδικασία εμπειρική, ωστόσο υπάρχουν δοκιμασμένες και πρακτικές μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι, αποθαρρυμένοι ή μελαγχολικοί.
Τα ακόλουθα, είναι συμβουλές που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε μια δύσκολη ημέρα, αλλά και θα συντελέσουν στο να περιοριστεί ο κίνδυνος να εμφανίσετε σοβαρή κατάθλιψη:
Μιλήστε στους φίλους ή στην οικογένειά σας για αυτά που αισθάνεστε. Το να αισθάνεστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να ντρέπεστε, και κάποιες φορές το να αφήνετε τους ανθρώπους να γνωρίζουν πως δεν είστε καλά μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι για να δείτε τους φίλους και την οικογένειά σας, στείλτε τους ένα γράμμα ή μιλήστε μαζί τους στο τηλέφωνο.
Ελάτε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν αναπηρία. Όσο κι αν προσπαθούν, άνθρωποι χωρίς αναπηρία δεν μπορούν πάντα να καταλάβουν πώς είναι το να ζεις με αναπηρία. Εάν αισθάνεστε μόνος ή παρεξηγημένος, όταν μιλήσετε με κάποιον που έχει μια παρόμοια αναπηρία μπορεί να αισθανθείτε εντελώς διαφορετικά. Ο υπεύθυνος φορέας για την υγειονομική σας περίθαλψη ίσως να είναι σε θέση να σας προμηθεύσει με πληροφορίες για τις τοπικές ομάδες υποστήριξης ή να σας δώσει τα ονόματα άλλων ατόμων που είχαν παρόμοια εμπειρία. Πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν υπολογιστές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να βρείτε στο Διαδίκτυο ομάδες και φορείς που παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία.
Γίνετε συνήγορος του εαυτού σας και των άλλων. Εάν σκέφτεστε ότι περιβαλλοντικά και κοινωνικά εμπόδια συμβάλλουν στο να αισθάνεστε αποθαρρυμένος, ψυχολογικά καταβεβλημένος, θυμωμένος, ή να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας, τότε ανακαλύψτε με τί θα μπορούσατε να ασχολειθείτε για να κάνετε τη διαφορά. Αναμιχθείτε στις τοπικές ομάδες υπεράσπισης. Συζητήστε με όσους καταστηματάρχες κάνουν τους διαδρόμους και τους χώρους πολύ στενούς για τα αναπηρικά αμαξίδια. Γράψτε στους αρμόδιους για τα προβλήματα του συστήματος υγείας και ασφάλισης που αντιμετωπίζουν συχνά τα άτομα με αναπηρία
Εθελοντισμός: Ο εθελοντισμός μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός και χρήσιμος τρόπος για να ξοδέψετε ικανοποιητικά τον χρόνο σας. Μπορεί να σας κάνει να βγείτε από το σπίτι και να συναναστραφείτε με τους γύρω σας. Εάν δεν είναι δυνατό να βγείτε από το σπίτι, μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε τηλεφωνήματα, να γράψετε επιστολές, ή να πραγματοποιήσετε άλλα είδη εθελοντικών δραστηριοτήτων. Το να αφιερώνετε το χρόνο σας και την ενέργειά σας για να βοηθήσετε άλλους, μπορεί να συντελέσει στο να ξεχάσετε τα δικά σας προβλήματα και να νιώσετε πως οι άλλοι σας εκτιμούν.
Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνει ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ακόμα κι αν έχετε σημαντικούς φυσικούς περιορισμούς, με το να αυξήσετε το επιπέδο της σωματικής σας δραστηριότητας, έστω και λίγο, θα βοηθήσει να βελτιωθεί η διάθεσή σας.
Κοντρολάρετε το στρες. Αν και το στρες δεν προκαλεί πάντα κατάθλιψη, ωστόσο τείνει να χειροτερέψει τα συμπτώματά της. Το να βρείτε τεχνικές για να ελέγξετε το στρες και να χαλαρώσετε -όπως η αυτοσυγκέντρωση, η προσευχή, οι αστείες ταινίες, η ενασχόλησή σας με τις τέχνες, η διατήρηση προσωπικού ημερολογίου, ή οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε λίγοτερο αγχωμένοι-, μπορούν ουσιαστικά να σας καταστήσουν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Απόδοση στα ελληνικά:
Αθανασία Ευαγγελινού, email: athanasia.e@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …