Πώς να οργανώσετε ένα πρόγραμμα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την επιτυχημένη οργάνωση ενός προγράμματος ανεξάρτητης διαβίωσης. Το παρακάτω κείμενο δεν υποστηρίζει ότι προτείνει το μοναδικό τρόπο. Μην περιμένετε να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και/ή οι πιθανότητες. Κάθε τοπική κοινωνία, κάθε ομάδα ανθρώπων με αναπηρία είναι διαφορετική. Τα ξεχωριστά προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε θα τα λύσετε καλύτερα αν δουλέψετε σκληρά και με αφοσίωση και, όταν είναι απαραίτητο, με τεχνική βοήθεια από άλλα προγράμματα ή υπηρεσίες.

1. ΘΕΛΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να οργανώσετε μια ομάδα, έναν πυρήνα ανθρώπων που θα αφιερώσουν το χρόνο τους και τις δεξιότητές τους στη δημιουργία του προγράμματος. Θα πρέπει να είναι μερικοί άνθρωποι με αναπηρία που γνωρίζονται μεταξύ τους. Θα κάνετε φιλικές συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και θα συμφωνήσετε στο να αφοσιωθείτε στο στόχο αυτό.
Βασική αρχή είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρία γνωρίζουν καλύτερα το τί υπηρεσίες χρειάζονται οι ίδιοι και τον τρόπο που αυτές πρέπει να τους παρέχονται. Διαφορετικά, όπως συμβαίνει συχνά, οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους ανθρώπους με αναπηρία δεν είναι σωστά συντονισμένες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Έτσι, η πλειοψηφία της αρχικής ομάδας πρέπει να είναι καταναλωτές με αναπηρία, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να αντιπροσωπεύουν αληθινά τα συμφέροντα των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα.

2. ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Ένας, τρεις, οκτώ, είκοσι ή και περισσότεροι έχουν ξεκινήσει προγράμματα. Εμείς προτείνουμε το ελάχιστο να είναι τρεις. Είναι προτιμότερο η αρχική ομάδα να είναι μεγαλύτερη, ώστε να υπάρχουν περισσότερα χρήματα και να μοιραστούν ευκολότερα διάφορες αρμοδιότητες. Ομάδες άνω των 20 ατόμων φαίνεται ότι τελματώνουν, γιατί δεν καταλήγουν σε ομοφωνία. Είναι απαραίτητο να οριστούν νωρίς οι επικεφαλής της ομάδας, ώστε να ξεκινήσει η δουλειά το συντομότερο δυνατόν.

3. ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ;

Όλες οι κύριες αναπηρίες χρειάζεται να εκπροσωπούνται, ώστε να υπάρχει ευρύς σχεδιασμός. Η αρχική ομάδα μπορεί να θέλει να επεκταθεί, ώστε να καλύψει κενά που χρειάζονται ταλέντο ή για να κάνει πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές επαφές.
Συστήνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας να συνεχίσει να αποτελείται από καταναλωτές με αναπηρία, ενώ οι επαγγελματίες-μέλη χωρίς αναπηρία να είναι λίγοι. Η συμμετοχή των επαγγελματιών μπορεί να γίνεται μέσα από συμβουλευτικές επιτροπές που δεν θα έχουν άμεσο έλεγχο του προγράμματος. Κι ο λόγος γι’ αυτό είναι για να δώσουμε στους ανθρώπους με αναπηρία, που συχνά αποκλείονται από τα κέντρα αποφάσεων, την ευκαιρία να μην πτοηθούν από την εμπειρία και τη δύναμη των επαγγελματιών χωρίς αναπηρία.

4. ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ;

Είναι δύσκολο να αναλύσουμε εδώ το θέμα τού πώς θα αυτοπροσδιοριστείς και θα αυτοπροστατευθείς από κάποιον, ανάπηρο ή όχι, καιροσκόπο, καπηλευτή της αναπηρίας που θα προσκολληθεί στην ομάδα για να κυριαρχήσει σ’ αυτήν και να επωφεληθεί ο ίδιος. Λόγω της περιπλοκότητας κάθε πιθανής περίπτωσης, είναι προτιμότερο να ζητήσεις απευθείας συμβουλή για συγκεκριμένο θέμα. Χρειάζεται, όμως, να έχεις υπόψη σου ότι είναι ένα πιθανό πρόβλημα που θα συναντήσεις.

5. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ;

Είναι αναγκαίο τα μέλη της αρχικής ομάδας να κατέχουν τους παρακάτω τομείς γνώσεων ή να μπορούν εύκολα να πετύχουν πρόσβαση σε αυτούς:

  • είδη υπηρεσιών απαραίτητων για τους ανθρώπους με αναπηρία μέσα στην τοπική κοινωνία
  • νομικές διαδικασίες συγκρότησης
  • οργάνωση και διατήρηση λογιστικών βιβλίων (απαραίτητα μόνον όταν συγκεντρωθούν χρήματα και γίνουν κάποια έξοδα, προτού προσληφθεί κάποιος λογιστής μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του προγράμματος)
  • διοικητικές αρμοδιότητες και management
  • εξεύρεση χορηγιών και εισροή χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα

Για όλους αυτούς τους τομείς μπορεί να ζητήσει κανείς συμβουλές από ειδικούς.

6. ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ;

Για να συγκαλέσουμε την πρώτη συνάντηση, υπάρχουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη, μια μικρή ομάδα ξεκινά τις συναντήσεις της σε τακτά διαστήματα και στην πορεία προσθέτει, όταν το κρίνει απαραίτητο, ανθρώπους ειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς. Στη δεύτερη εκδοχή, γίνονται άτυπες επαφές με ένα μεγάλο αριθμό ατόμων (15-20), καθορίζεται η ημερομηνία συνάντησης και στις επόμενες συναντήσεις προστίθενται ή αφαιρούνται μέλη ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Κατά τη διεξαγωγή των πρώτων συναντήσεων, πρέπει να επιλεγεί ένας προσωρινός προεδρεύων, για να διευκολυνθεί η συζήτηση. Είναι καλό να γίνονται άτυπες συζητήσεις γύρω από προσχεδιασμένα θέματα, έτσι ώστε τα μέλη να αρχίσουν να γνωρίζονται μεταξύ τους. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε κάθε συνάντηση στο να μη μονοπωλούν τη συζήτηση λίγοι άνθρωποι, γιατί η συμμετοχή όλων των μελών είναι σημαντική, ώστε να διατηρηθεί επαρκής στήριξη και εκπροσώπηση.
Σε ένα κέντρο υποστήριξης και εξυπηρέτησης, είναι σημαντικό να δουλεύουν μαζί άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες, εθνικότητες ή φύλο. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή καταπίεσης ή διάκρισης κάποιων «διαφορετικών» της ομάδας, λόγω προκαταλήψεων ή στερεοτύπων.

Όσοι αναλάβουν κάποιες υπεύθυνες θέσεις πρέπει να ανήκουν στην αρχική ομάδα και να επιλεγούν σε μια από τις πρώτες συναντήσεις. Μπορεί να είναι προσωρινοί ή μόνιμοι, ανάλογα με το πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη της ομάδας. Οι προσωρινοί υπεύθυνοι μπορούν ή όχι να αναλάβουν τις ίδιες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΚΑΔ). Οι εκλόγιμες θέσεις είναι του προέδρου, του αντιπροέδρου, του γραμματέα και του ταμία.
Μόλις εκλεγεί το συμβούλιο, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία του καταστατικού για να υπαχθείτε στις μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ελπίζουμε ότι θα έχετε κατασταλλάξει στο σκοπό, τη φιλοσοφία, τις πολιτικές και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσετε και ότι θα έχετε τη συναίνεση της πλειψηφίας.
Να έχετε κατά νου ότι χορηγίες δίνονται κυρίως σε μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις και σε συγκεκριμένες, προγραμματισμένες ημερομηνίες στη διάρκεια του έτους. Έτσι, μέχρι να είστε τυπικά έτοιμοι για να εισπράξετε χορηγίες, μπορεί να περάσει και ένας χρόνος.

7. ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ;

Οι άνθρωποι με αναπηρία γνωρίζουν ποιες υπηρεσίες λείπουν από την περιοχή τους. Παρόλα αυτά, πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μια καταγραφή των αναγκών. Μερικές ομάδες έκριναν ότι η καταγραφή αυτή θα ήταν η κύρια δραστηριότητά τους, πριν από την έναρξη παροχής υπηρεσιών. Η καταγραφή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο συναντήσεις ή, ακόμα, σε ένα χρόνο. Μερικές ομάδες εισέπραξαν δωρεές, για να διεξάγουν έρευνα αναγκών. Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να σχεδιάσουν ήρεμα τις υπηρεσίες τους, αφού προσδιόρισαν τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία.
Η έρευνα για την εκτίμηση των αναγκών είναι αναπόσπαστο μέρος της εξαγγελίας σας για ενσωμάτωση, της άμεσης προτεραιότητας που δίνετε στις υπηρεσίες και θα αποτελεί τεκμήριο αξιοπιστίας στις αιτήσεις σας για χρηματοδότηση. Όσο πιο λεπτομερείς είναι οι αιτήσεις σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενημερώσετε τους χορηγούς σας γύρω από τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Το να γράψουν αναλυτικά οι άνθρωποι με αναπηρία μερικά προβλήματά τους είναι ένας καλός τρόπος να επεξηγηθούν κάποια πολύπλοκα ζητήματα. Προσωπικές επιστολές υποστήριξης επιφανών προσώπων της τοπικής κοινωνίας και άλλων ανθρώπων με αναπηρία βοηθούν στη νομιμοποίηση της δέσμευσής σας και της ικανότητάς σας στα μάτια των υποψηφίων χορηγών. Πολύ χρήσιμες θα είναι επιστολές δημοσίων υπηρεσιών που θα απαντούν αρνητικά σε ερώτημά σας για το αν προσφέρουν τις υπηρεσίες που εσείς ετοιμάζεστε να οργανώσετε.

8. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΣ, ΠΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΠ; ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ;

Οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει να απαρτίζουν τουλάχιστον το 51% του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό πρέπει να ορίζεται στο καταστατικό. Το μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου σε άλλα Κέντρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης κυμαίνεται από 7-13 άτομα. Είναι ένας επαρκής αριθμός μελών για τις αρμοδιότητες που χρειάζεστε και αρκετά μικρός, ώστε να βγαίνει δουλειά. Όταν θα είστε έτοιμοι να σχηματίσετε το διοικητικό συμβούλιο, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο μοντέλα: με εκλογές από την κοινότητα ή με ανάθεση.
Στις εκλογές συμμετέχουν τα μέλη της οργάνωσης που πληρώνουν συνδρομή. Χρειάζεται να υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια, για να εγγραφεί κάποιος μέλος, γιατί ο έλεγχος της οργάνωσης από ανθρώπους με αναπηρία είναι πρωταρχική πολιτική. Τα μέλη, σε μηνιαίες συναντήσεις, προτείνουν στο συμβούλιο αλλαγές που θεωρούν αναγκαίες ή υπηρεσίες που πρέπει να δημιουργηθούν και με ποιά προτεραιότητα.
Στο συμβούλιο με ανάθεση τα μέλη του προτείνουν τον εαυτό τους. Αντικατάσταση γίνεται με υποβολή υποψηφιοτήτων και αποδοχή από την πλειοψηφία του συμβουλίου. Το μέγεθος του συμβουλίου είναι τέτοιο, ώστε να επιτρέπει να μην αντικαθίστανται όλα τα μέλη την ίδια στιγμή. Το μειονέκτημα αυτού του είδους συμβουλίου είναι ότι τα μέλη του μπορεί να απομονωθούν από τους άλλους καταναλωτές με αναπηρία και, κατά συνέπεια, να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας με αναπηρία. Περισσότερα από ένα τέτοιου είδους συμβούλια ανέτρεψαν τα Κέντρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης, γιατί δεν απευθύνονταν άμεσα στην κοινότητα κι έτσι έπαιρναν καταστροφικές αποφάσεις που οι άνθρωποι με αναπηρία και το προσωπικό των κέντρων δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

9. ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ;

Το όνομα της Οργάνωσής σας και του Κέντρου σας είναι προϋπόθεση για την αναγνώρισή τους. Είναι μια πολύ ευχάριστη δουλειά, η έναρξη της δημιουργίας του Κέντρου γίνεται χειροπιαστή και οι άνθρωποι το βρίσκουν συναρπαστικό. Συστήνουμε να βρείτε ένα πρωτότυπο όνομα που να μη δημιουργεί σύγχυση στους υποψήφιους χορηγούς θυμίζοντάς τους κάτι άλλο.
Το όνομα του Κέντρου σας είναι αυτό που θα μπαίνει μπροστά και θα συγκεντρώνει όλους τους υποστηρικτές σας με αναπηρία. Με το όνομά σας όλες οι καταπνιγμένες τους επιθυμίες για ανεξαρτησία θα πραγματοποιηθούν. Προσπαθήστε να έχετε τη σύμφωνη γνώμη όλων στην επιλογή του ονόματος, αλλά, αν δεν είναι οι πάντες σύμφωνοι, μην καθυστερήσετε υπερβολικά την επιλογή.

10. Η ΑΡΧΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ;

Συστήνουμε ιδιαίτερα να μην εξυπηρετείτε μόνο μία αναπηρία και να μην περιορίσετε τις υπηρεσίες σας σε όσες χρησιμοποιούνται μόνο από μια ομάδα ανθρώπων με αναπηρία. Αυτό θα περιορίσει την αποτελεσματικότητά σας και την ταυτότητά σας μέσα στην κοινότητα. Το Κέντρο Ανεξάρτητης Διαβίωσης στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των ανθρώπων με αναπηρία, γιατί οι υπηρεσίες και οι ανάγκες είναι περίπου κοινές και γιατί έτσι θα οδηγηθείτε σε ενδυνάμωση των πολιτικών δεσμών ανάμεσα στις ομάδες ανθρώπων με αναπηρία. Ένα ΚΑΔ, όπου όλες οι αναπηρίες συνεργάζονται η μία για τα συμφέροντα της άλλης, είναι πιο ικανή να γκρεμίσει τα εμπόδια για την πλήρη ανεξαρτησία.
Να θυμάστε ότι οι διακρίσεις και τα εμπόδια απέναντι σε ενός είδους αναπηρία δεν θα ξεπεραστούν, αν δεν ξεπεραστεί η διάκριση απέναντι σε όλες τις αναπηρίες. Πρέπει να μαθαίνουμε ο ένας από τα προβλήματα του άλλου. Αν θέλουμε να δώσουμε τέλος στην άγνοια και την προκατάληψη για την αναπηρία, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να τη σταματήσουμε.

11. ΕΝΑ ΚΑΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ; ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ;

Η αναπηρία είναι κομμάτι της γήρανσης. Πολλές από τις υπηρεσίες σας θα ενδιαφέρουν ηλικιωμένους πολίτες. Φροντίστε να συνεργαστείτε με ομάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η πολιτική τής εξυπηρέτησης όσων είναι άνω των 18 χρόνων δεν σχεδιάστηκε για να αποκλείσει εντελώς όσους είναι 17 χρόνων ή και νεότεροι. Συχνά υπάρχουν σε πολλούς δήμους υπηρεσίες που απευθύνονται σε παιδιά με αναπηρία. Τα ΚΑΔ ιδρύονται, γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες για ενηλίκους. Σας συστήνουμε να εξυπηρετείτε κυρίως ανθρώπους άνω των 18 ετών και, όταν θα αποκτήσετε τα μέσα, ψάξτε για τρόπους που θα βοηθήσουν στα προβλήματα των παιδιών και εφήβων με αναπηρία.

12. ΠΟΣΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΔ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΟ;

Δεν πρέπει να είστε υπερβολικά φιλόδοξοι για τη γεωγραφική περιοχή που θα εξυπηρετήσετε. Αν οι υπηρεσίες σας διαχυθούν, δεν θα μπορέσετε να εξυπηρετήσετε κανέναν ικανοποιητικά. Οι αγροτικές περιοχές αποτελούν εξαίρεση. 10-20 τετραγωνικά μίλια σε κάποιο προάστιο είναι ρεαλιστικό με 5-10 άτομα full-time προσωπικό, που είναι και ο μέσος όρος για να ξεκινήσει ένα ΚΑΔ. Φυσικά, αν το πρόγραμμά σας είναι το μοναδικό σε μια μεγάλη πόλη ή ακόμα στη χώρα, τότε πρέπει να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Μην υπερβάλλετε και μην υπερεκτιμήσετε τους εαυτούς σας ότι μπορείτε να εξυπηρετήσετε όλο τον πληθυσμό μιας μεγάλης πόλης.
Το Κέντρο σας πιθανόν να είναι το πρώτο και οι άνθρωποι με αναπηρία θα πρέπει να ενημερωθούν για την ύπαρξή του από στόμα σε στόμα. Διάφορα προγράμματα με προσωπικό 10 ατόμων εξυπηρετούν 100-150 ανθρώπους με αναπηρία μέσα στους 3 πρώτους μήνες από την έναρξη της λειτουργίας τους. Ο αριθμός των νέων πελατών κάθε μήνα θα είναι κυμαινόμενος, όπως και ο αριθμός των υπηρεσιών ανά άτομο σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή.
Ύστερα από την αρχική περίοδο, 3 μήνες ή 1 χρόνο μετά, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων και οι υπηρεσίες θα αυξηθούν, μέχρι εκεί που αντέχουν τα έσοδά σας.

13. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ; ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ;

Παλιά, τα κριτήρια καταλληλότητας είχαν χρησιμοποιηθεί, για να περιοριστεί η παροχή υπηρεσιών και να αποκλειστούν κάποιοι άνθρωποι από τις υπηρεσίες. Το ΚΑΔ προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία μέσα από ένα μείγμα ευαισθησίας και συμβουλευτικής. Κέρδος είναι η αναγνώριση των αναγκών κι όχι ο αποκλεισμός των ακατάλληλων από τις υπηρεσίες.
Τα κριτήρια καταλληλότητας/τερματισμού υποδηλώνουν και τη στιγμή που οι υπηρεσίες δεν είναι πλέον απαραίτητες, δηλαδή την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Εμείς βλέπουμε την ανεξαρτησία ως μια διαρκή ανάγκη. Μερικές φορές δεν υπάρχει ανάγκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ. Η καταλληλότητα μπορεί να οριστεί στη βάση του «ο οποιοσδήποτε που ζητά υπηρεσίες, μια και οι υπηρεσίες μας ενδιαφέρουν μόνον όσους έχουν αναπηρία».
Στην πραγματικότητα, κάποιες υπηρεσίες, όπως του προσωπικού βοηθού, μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο μέσα σε περιορισμένα γεωγραφικά όρια. Δεν γίνεται να ανταποκριθείτε σε αιτήσεις για τέτοιου είδους υπηρεσίες εκτός γεωγραφικών ορίων. Όμως, το ότι δεν μπορείτε να προσφέρετε σε κάποιους ανθρώπους τη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν τους κάνει και ακατάλληλους για άλλες υπηρεσίες. Αν οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν στο ΚΑΔ ή να τηλεφωνήσουν σε αυτό (για διάφορες υπηρεσίες), μπορούν και να εξυπηρετηθούν. Αν πρέπει να πάμε εμείς στο σπίτι τους, αλλά μένουν μακριά από τα γεωγραφικά μας όρια, τότε δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε, αλλά παραμένουν κατάλληλοι για να δεχθούν υπηρεσίες.

14. ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;

Το διοικητικό συμβούλιο έχει επιλεχθεί, οι υπεύθυνοι έχουν εκλεγεί και το όνομα της οργάνωσης έχει συμφωνηθεί. Ξεκινάτε τη διαδικασία ένταξης, αν δεν την έχετε ήδη ξεκινήσει. Ένας δικηγόρος, γνώστης του θέματος, είναι απολύτως απαραίτητος. Συνήθως κάποιος από την ομάδα γνωρίζει έναν καλό δικηγόρο, πρόθυμο να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του, ο οποίος θα γνωρίζει και τον τρόπο, για να ελαχιστοποιηθούν τα διαδικαστικά έξοδα. Αν δεν έχετε γνωστό δικηγόρο, αναζητήστε κάποιον από τις υπηρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου, εάν υπάρχουν στο δήμο σας.

15. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΚΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Ή ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;

Το να ξεκινήσει κανείς να προσφέρει υπηρεσίες προτού να έχει εξασφαλίσει αρκετά χρήματα ή το να περιμένει μέχρι να αποκτήσει τα χρήματα για να ξεκινήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο και περιεκτικό πρόγραμμα, είναι ένα δίλημμα. Αν η επιθυμία σας είναι να περιμένετε, πρέπει να δώσετε άμεση προτεραιότητα στην εξεύρεση χορηγών που θα στηρίξουν τις προσπάθειές σας. Επίσης, αναζητήστε άμεσα βοήθεια από ειδικούς σε fund-raising.
Μερικά ΚΑΔ άνοιξαν με επιτυχία και άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες, προτού εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Αν δοκιμάσετε να ξεκινήσετε έτσι, η τοπική κοινωνία είναι συνήθως η πιο άμεση πηγή χρηματοδότησης. Ατομικές δωρεές, πολιτικές ομάδες, εκκλησίες και διάφορες εκδηλώσεις μπορούν να σας καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα. Δωρεάν κτίριο, χώρος γραφείων, επίπλωση και εξοπλισμός μπορούν να αποκτηθούν από κρατικές πηγές.
Το προσωπικό στην αρχή μπορεί να είναι και μισθωτό και σε εθελοντική βάση. Όσο αυξάνονται τα χρήματά σας, θα κάνετε κι άλλες προσλήψεις. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή τη μέθοδο:

  • Οι υπηρεσίες είναι άμεσα διαθέσιμες στους ανθρώπους με αναπηρία, παρόλο που μπορεί να είναι περιορισμένες.
  • Γίνεστε ορατοί στην τοπική κοινωνία κι έτσι κερδίζετε υποστήριξη και χρήματα.
  • Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσετε το ΚΑΔ που θέλετε, χωρίς να σας περιορίσουν τα χρήματα.
  • Έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε και να δοκιμάσετε τους μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών, χωρίς χρονοδιαγράμματα από χρηματοδότες ή άχρηστη τεκμηρίωση.
  • Έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε εμπειρία στη διοίκηση κάτω από λιγότερη πίεση.
  • Έχετε την ευκαιρία να υποστηρίξετε τη δέσμευσή σας που βασίζεται στις αρχές της ανεξαρτησίας και της ενσωμάτωσης.

16. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ;

Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα ΚΑΔ, ψάχνουν για περισσότερες από μία πηγές για να ενισχύσουν οικονομικά τις υπηρεσίες τους. Από την εμπειρία τους γνωρίζουν ότι οι πηγές χρηματοδότησης προτιμούν να μοιράζονται με άλλους την ευθύνη ενός ΚΑΔ. Το να συγκεντρώσετε οικονομική βοήθεια από περισσότερους δείχνει την ικανότητά σας να ενδυναμώσετε τη βάση χρηματοδότησής σας. Αν έχετε διάφορες πηγές οικονομικής βοήθειας, δεν θα κινδυνεύετε να σταματήσετε να παρέχετε κάποια υπηρεσία, αν διακοπεί η χρηματοδότησή της.

18. ΠΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ;

Ένας λογιστής είναι απαραίτητος για την οικονομική διαφάνεια. Πολλά ΚΑΔ έδωσαν μικρή σημασία στο να έχουν λογιστή όταν ξεκίνησαν. Άλλα δοκίμασαν με ερασιτέχνες εθελοντές ή άλλα στηρίχτηκαν σε κάποιο μέλος της ομάδας που ισχυρίστηκε ότι γνώριζε λογιστικά. Αυτές οι μέθοδοι αποδείχτηκαν ολέθριες.
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα να έχετε έμπειρο λογιστή ή να συνεργαστείτε με λογιστικό γραφείο, μόλις εισπράξετε οποιαδήποτε σημαντική οικονομική βοήθεια. 6 μήνες μέχρι και ένα χρόνο μετά την έναρξη της παροχής υπηρεσιών, η χρηματοδότηση γίνεται περίπλοκη, με διαφορετικές τιμολογήσεις και αποδείξεις δαπανών, που μόνον ένας έμπειρος λογιστής είναι ικανός να κρατήσει σωστά τα λογιστικά βιβλία σας. Άμεση πρόσβαση στα οικονομικά αρχεία σας και εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των λογαριασμών σας βοηθούν στη μακρόχρονη διατήρηση καλών σχέσεων με τους χορηγούς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

19. ΠΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΔ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ;

Ένα λειτουργικό ΚΑΔ έχει μίνιμουμ 5 τομείς υπηρεσιών: προσωπικός βοηθός, οικιακός βοηθός, συμβουλευτική, συμβουλευτική για οικονομικά θέματα και ενημέρωση. Αυτοί οι τομείς είναι οι βασικοί για ένα ΚΑΔ. Είναι οι τομείς καθημερινής επιβίωσης, απαραίτητοι για να ζήσει ανεξάρτητα στην κοινωνία η πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρία.
Το ΚΑΔ πρέπει, επίσης, να δώσει προτεραιότητα στην επισκευή αναπηρικών καθισμάτων και στη μεταφορά ανθρώπων με αναπηρία. Γρήγορα, την πρώτη κιόλας μέρα, πρέπει να δημιουργηθεί έμπιστο συνεργείο για επισκευές αναπηρικών καθισμάτων, απαραίτητο για την ανεξάρτητη διαβίωση. Το συνεργείο μπορεί να σας δώσει την πρώτη ευκαιρία να αναπτύξετε μια επιχείρηση που θα σας δώσει κέρδη. Επιπλέον, το ΚΑΔ μπορεί να χρησιμοποιήσει το συνεργείο, για να εκπαιδεύσει ανθρώπους με αναπηρία να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η μεταφορά μπορεί επίσης να αποφέρει έσοδα στο ΚΑΔ. Πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί και να μην επιτρέψετε η μεταφορά των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες από το ΚΑΔ να αποτελέσει το άλλοθι για τη διατήρηση απροσπέλαστων μέσων μαζικής μεταφοράς στο δήμο σας. Οι υπηρεσίες του ΚΑΔ δεν πρέπει να ενισχύουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

20. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ;

Αν η πλειοψηφία του προσωπικού σας είναι εθελοντές, η δέσμευση και ο προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικά ζητήματα. Η συνοχή των υπηρεσιών που αφορούν τους βοηθούς, τη συμβουλευτική και τα οικονομικά είναι απαραίτητη για να είναι αξιόπιστες. Η αξιοπιστία τους θα κριθεί από τους ανθρώπους με αναπηρία. Αν χρησιμοποιήσετε εθελοντές σε αυτές τις υπηρεσίες, αναζητήστε ανθρώπους που θα δεσμευτούν και θα έχουν χρόνο να διαθέσουν. Προσπαθήστε ώστε η δέσμευσή τους να έχει διάρκεια. Λίγες εβδομάδες ή ένας-δυο μήνες προσφοράς αρκούν μόνο για την εκπαίδευση των εθελοντών. Οι εθελοντές μπορεί να αποτελούν ένα καλό συμπλήρωμα του μόνιμου προσωπικού σας. Μερικοί μόνιμοι, full-time υπάλληλοι ευνοούν τη σταθερότητα και τη συνοχή στην προσφορά υπηρεσιών, ενώ οι εθελοντές θα δοκιμάζονται σε ποια θέση είναι καλύτεροι.
Οι σύμβουλοι είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία και γνώση, απαραίτητα σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να περιλαμβάνουν τους συμβούλους. Όταν χρησιμοποιείτε ή επιλέγετε συμβούλους βεβαιωθείτε ότι κι οι δυο πλευρές συμφωνείτε στους στόχους και καταλαβαίνετε τους όρους της συμφωνίας. Οι σύμβουλοι πρέπει να έχουν γνώση πάνω στην αναπηρία, ώστε να μη χρειαστεί να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευσή τους. Οι σύμβουλοι είναι συχνά χρήσιμοι στο να εκπαιδεύουν, να διευκολύνουν καταστάσεις και να παρέχουν κλινική επίβλεψη.

21. ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ή ΙΚΑΝΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ;

Όλα τα υπάρχοντα ΚΑΔ έχουν στο προσωπικό τους και ανθρώπους με αναπηρία και ικανούς σωματικά. Μια θέση εργασίας στο ΚΑΔ μπορεί να είναι αυτό που περίμεναν πολλοί άνθρωποι με αναπηρία. Η συνεργασία ανθρώπων με αναπηρία με ικανούς σωματικά αντιπροσωπεύει το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Είναι ακριβώς αυτό το εργασιακό περιβάλλον που η κοινωνία πρέπει να δει στην πράξη.
Είναι σημαντικό ο διευθυντής να είναι άνθρωπος με αναπηρία και, όταν το ΚΑΔ γίνει μεγαλύτερο, οι περισσότεροι άνθρωποι στη διοίκηση και τη διαχείριση να έχουν αναπηρία. Με το να προσλαμβάνετε ανθρώπους με αναπηρία για το προσωπικό σας δηλώνετε στην κοινωνία τις αρχές σας και το κέντρο σας γίνεται παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι εργαζόμενοι με αναπηρία. Ο διευθυντής του προγράμματος γίνεται συνήθως ο εκπρόσωπος των αναπήρων της τοπικής κοινωνίας. Συχνά, θα πρέπει να ζητήσει χρήματα για το Κέντρο, να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία και να αναπτύξει υπηρεσίες στο Κέντρο και στο δήμο που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία. Ένας διευθυντής με αναπηρία δηλώνει στην κοινωνία ότι οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ικανοί να παίρνουν αποφάσεις, να διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και να είναι ανεξάρτητοι, όταν τους εξασφαλίζονται τα απαραίτητα. Ένας ικανός σωματικά διευθυντής θα διαιωνίσει τους παραδοσιακούς μύθους και τις αντιλήψεις ότι οι ανάπηροι χρειάζονται φροντίδα από επαγγελματίες.
Προσωπικό μπορείτε να βρείτε ανάμεσα στους ανθρώπους με αναπηρία της περιοχής σας. Έχει αποδειχθεί ότι το να έχει κανείς κάποια αναπηρία τον βοηθά να εκπαιδεύσει άλλους με δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για την παροχή υπηρεσιών. Μπορεί να χρειαστούν εκπαίδευση και κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά αυτό θα τους διευκολύνει μόνο στη δυνατότητα πρόσληψής τους. Εκτός από την εκπαίδευση, η επίβλεψη είναι απαραίτητη στον οικονομικό και το συμβουλευτικό τομέα.
Πρέπει η πλειοψηφία του προσωπικού να είναι άνθρωποι με αναπηρία.

22. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΔ;

Για την επιλογή της τοποθεσίας υπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:
α) Κόστος. Μπορείτε να το πληρώσετε; Η καλύτερη τοποθεσία είναι αυτή που ένας φιλικός υποστηρικτής θα προσφέρει δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Αν πρέπει να νοικιάσετε το χώρο, μην υπερεκτιμήσετε τα οικονομικά σας. Ένα μικρό ισόγειο κατάστημα, σε μια λαϊκή συνοικία, θα σας επιτρέψει να διαθέσετε περισσότερα χρήματα για το προσωπικό και τις υπηρεσίες.
β) Προσβασιμότητα. Όλα τα φυσικά εμπόδια πρέπει να εξαλειφθούν μέσα και έξω. Δεν μπορείτε να προσλάβετε ανθρώπους με αναπηρία, αν ο χώρος γραφείου έχει σκαλιά ή αν η τουαλέτα έχει στενή είσοδο. Ένα δωρεάν κτίριο είναι άχρηστο, αν δεν μπορείτε να το κάνετε προσπελάσιμο με λογικό κόστος. Πρέπει να υπάρχει χώρος στάθμευσης σε κοντινή απόσταση, χωρίς εμπόδια μέχρι την είσοδο του Κέντρου. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη του χώρου αν τα εμπόδια μπορούν να απομακρυνθούν. Η πρόσβαση είναι σημαντική και για τους κωφούς. Πρέπει να έχετε υλικοτεχνική υποδομή για κωφούς και να ενθαρρύνετε το προσωπικό σας να μάθει νοηματική.
γ) Κεντρική τοποθεσία. Επιλέξτε το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι άνθρωποι που θα έρθουν στο ΚΑΔ θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να κάνουν στη συνέχεια και τις καθημερινές τους δουλειές, μια και η μετακίνησή τους είναι συνήθως πολύ δύσκολη. Το ΚΑΔ να βρίσκεται κοντά σε λεωφορειακή γραμμή ή μετρό, αν είναι προσβάσιμα.
δ) Εύκολο να το βρεις. Ακόμα και αν ο χώρος σάς δωρηθεί, πρέπει να σκεφθείτε το αν θα τον δεχθείτε. Αν βρίσκεται στον 4ο όροφο, σε ένα μεγάλο διάδρομο, η τελευταία πόρτα αριστερά, δεν πρέπει να περιμένετε και μεγάλη αναγνωρισιμότητα από την τοπική κοινωνία. Πολλά Κέντρα έχουν επιλέξει να είναι τα γραφεία τους σε ισόγειους χώρους που προορίζονταν για καταστήματα ή να έχουν παράθυρο στην είσοδο του κτιρίου, ώστε να διαφημίζουν το Κέντρο και τις υπηρεσίες του. Πολλοί έχουν ακουστεί να λένε: «Περνούσα απ’ έξω και είδα το Κέντρο σας κι αναρωτιέμαι μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε».

23. ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΖΟΥΝ ΜΑΚΡΥΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΔ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΔ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Πιστεύουμε ότι τα ΚΑΔ μπορεί να είναι επιτυχημένα στις αγροτικές περιοχές. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο λίγα σε τέτοιες περιοχές. Μερικά παραδείγματα μηχανισμών αποστολής υπηρεσιών που έχουν δοκιμαστεί: Ένα ΚΑΔ χρησιμοποίησε ως συμβούλους ανθρώπους με αναπηρία, για να επισκέπτονται ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές. Είχαν στη διάθεσή τους στο Κέντρο μια ογκώδη βιβλιογραφία, για να αναζητούν πληροφορίες, αν κάποια περίπτωση ήταν έξω από το πεδίο γνώσης τους. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό, αν ήταν ανάγκη.
Ένα άλλο ΚΑΔ χρησιμοποίησε ομάδες 3 ανθρώπων, ένα συντονιστή, έναν για ενημέρωση και έναν εκπαιδευτή για ανεξάρτητη διαβίωση. Αυτές οι ομάδες ήταν διεσπαρμένες σε διάφορα μέρη της γεωγραφικής περιοχής που εξυπηρετούσε το ΚΑΔ. Στο Κέντρο υπήρχε επιπλέον προσωπικό, για να διαχειρίζεται ειδικές περιπτώσεις.
Το πρώτο πρόγραμμα που περιέγραψα συντηρούνταν από μικρές δωρεές και συνεισφορές από την τοπική κοινωνία. Το δεύτερο ξεκίνησε με μεγάλη κρατική βοήθεια.
Η αποστολή υπηρεσιών, η χρηματοδότηση, η εμβέλεια και τα άλλα συστατικά ενός ΚΑΔ χρειάζεται κάθε φορά να τροποποιούνται ανάλογα.

24. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ;

Αφού ξεκινήσετε την παροχή υπηρεσιών, θα αρχίσετε να προσδιορίζετε τα ζητήματα προτεραιότητας της κοινότητάς σας, μέσα από τις υπηρεσίες που θα παρέχετε. Αν πρόκειται για διακρίσεις στην εργασία, αδυναμία επιβολής του νόμου ή έλλειψη προσπελάσιμων μέσων μεταφοράς, τεκμηριώστε καλά το πρόβλημα και/ή την παρανομία και αναζητήστε τη λύση προσφεύγοντας στις ανώτατες διοικήσεις. Αν σας αρνηθούν, τότε μόνο να προσφύγετε νομικά. Αναπτύξτε τις προτεραιότητες μέσα από τη συμμετοχή στην κοινότητα, αλλά, αν σας δοθεί μια καταπληκτική ευκαιρία να κερδίσετε υποστήριξη για ένα ζήτημα, να είστε ευέλικτοι και να τη δεχθείτε πρόθυμα.

25. ΠΩΣ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ;

Οι διαχειριστές του προγράμματός σας και, τελικά, η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία θα υποδείξουν πόσο χρόνο χρειάζεται η υποστήριξη. Οι υπηρεσίες που βοηθούν στην ανεξαρτητοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία τούς δίνουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν οι ίδιοι τα θέματά τους. Σκοπός της υποστήριξης είναι να γίνουν οι άνθρωποι πιο ανεξάρτητοι και να ενσωματωθούν στην κοινωνία, έχοντας ίσες ευκαιρίες με τους ικανούς σωματικά. Είναι ένα είδος έμμεσης υπηρεσίας ζωτικής ανάγκης. Αν κάνετε λίγη ή καθόλου υποστήριξη, θα χάσετε την ευκαιρία να προσφέρετε αυτή την τόσο αναγκαία υπηρεσία στο σύνολο των ανθρώπων με αναπηρία.
Η αλλαγή της κοινωνίας είναι απαραίτητη για να γίνουν κάποτε οι άνθρωποι με αναπηρία αληθινά ανεξάρτητοι. Αν κάποτε κλείσει το ΚΑΔ, η κοινωνία πρέπει να είναι ένα καλύτερο μέρος για τους ανθρώπους με αναπηρία, από αυτό που ήταν πριν εσείς ξεκινήσετε. Το να παραμείνουν σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον δεν είναι ο στόχος του ΚΑΔ. Η ενημέρωση των ανθρώπων με αναπηρία γύρω από τα δικαιώματά τους θα οδηγήσει στο να τους οργανώσει να τα υπερασπίζονται.

26. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ;

Όσο οι υπηρεσίες για τους ανθρώπους με αναπηρία της περιοχής σας θα αναπτύσσονται και θα επεκτείνονται, θα επωφελούνται και οι μειονότητες από τις βελτιώσεις. Αυτή τη στιγμή, πολλοί αλλοδαποί έχουν σταματήσει να προσπαθούν να ζητούν υπηρεσίες ή έχουν άγνοια των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες, λόγω της διάκρισης που υφίστανται. Πρέπει να προσληφθεί για τις υπηρεσίες προσωπικό ευαισθητοποιημένο στις δυσκολίες του να είναι κανείς ανάπηρος και να ανήκει σε εθνική μειονότητα. Στην επιλογή προσωπικού πρέπει να προηγούνται οι άνθρωποι με αναπηρία που ανήκουν σε μειονότητα.
Ένας από τους λόγους πρόσληψης προσωπικού με αναπηρία σε ένα ΚΑΔ είναι το να υπάρχει ομότιμη σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους πελάτες, αντί για πατερναλιστική. Η ίδια λογική ισχύει και για τις εθνικές μειονότητες. Για να εξυπηρετήσετε ισπανόφωνους πελάτες, πρέπει να έχετε προσωπικό που να μιλάει Ισπανικά. Αν δεν έχετε, θα εξυπηρετήσετε μόνο ελάχιστους. Έτσι, για να φτάσουν οι υπηρεσίες σας σε όλες τις μειονότητες, πρέπει το προσωπικό σας να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων της κάθε μίας.
Εκτεταμένη προβολή και πληροφόρηση γύρω από το ΚΑΔ είναι αναγκαία, για να ξεπεραστούν η έλλειψη ενημέρωσης ή η καχυποψία που πηγάζει από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι εκκλησίες, οι οργανώσεις των μειονοτήτων και οι επικεφαλής της τοπικής κοινότητας είναι καλοί σύμμαχοι και μπορούν να σας βοηθήσουν. Αν υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί ή τηλεοπτικά κανάλια που απευθύνονται σε μειονότητες, θα είναι μια καλή βοήθεια. Αυτό, όμως, που δηλώνει ξεκάθαρα την επιθυμία σας να εξυπηρετήσετε τις μειονότητες είναι η πρόσληψη στο ΚΑΔ ανθρώπων με αναπηρία που ανήκουν σε αυτές.

27. ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΩΝ, ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ;

Δεν είναι απαραίτητο να επανεφεύρετε τον τροχό, όταν ετοιμάζετε ένα ΚΑΔ. Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία σε όλα τα ζητήματα και να διαθέτετε πείρα. Σας αρκούν τα δικά σας ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα τα ΚΑΔ έχουν δεχθεί κάποια στιγμή βοήθεια από ειδικούς και μερικά εξακολουθούν μέχρι σήμερα να δέχονται.

Του Bruce Curtis
Απόδοση στα ελληνικά: Μαίρη Ζέη, email: zeizei007@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …