«Walk Tall» (ReWalk) από την Argo Medical Technologies

Όταν γύρω στο 2007 διαβάσαμε για τα exoskeletons συστήματα βάδισης δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως τo 2010 θα είχαν εξελιχθεί τεχνολογικά τόσο που θα μπορούσαν – τουλάχιστον οι ριψοκίνδυνοι – να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Οπτικά, τα exoskeletons του 2007 έμοιαζαν με ηλεκτρονική πανοπλία και ελάχιστοι άνθρωποι θα ήθελαν μια τέτοια εικόνα του σώματός τους.

Η τεχνολογία όμως αλλάζει, και αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές τις οδηγεί η ανθρώπινη έμπνευση που παράγεται από την ανικανοποίητη ανθρώπινη ανάγκη.

Ο Dr. Amit Goffer, μηχανικός και ερευνητής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, προφανώς εμπνεόμενος από τη δική του προσωπική ανάγκη για να ξαναπερπατήσει ως τετραπληγικός, βελτίωσε τις τεχνολογίες των exoskeletons και με την υποστήριξη της Argo Medical Technologies δημιούργησε ένα τεχνολογικά και ποιοτικά βελτιωμένο σύστημα exoskeleton που το ονόμασε «Walk Tall» – ή στην αργκό «ReWalk».

Το νέο σύστημα exoskeleton μοιάζει σε πολλά με τα παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα που ανήκουν στην κατηγορία των exoskeletons. Ωστόσο, το Walk Tall είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τυπικό exoskeleton: περιλαμβάνει ένα σύστημα αισθητήρων που ελέγχει όλο το σύστημα του exoskeleton καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του – ακόμη και όταν πρόκειται ο χειριστής με το exoskeleton να εκτελέσει μια σύνθετη και γι’ αυτό επικίνδυνη λειτουργία (πχ. να σταθεί όρθιος ή να βαδίσει ή να ανέβει σκαλοπάτια ή να κάνει κάποια άλλη κίνηση που απαιτεί από τον ηλεκτρονικό σύστημα καλύτερο έλεγχο όχι μόνο στην εκτέλεση της πράξης, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστο έλεγχο της ασφάλειας του χρήστη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της πράξης).

Σύμφωνα με τον Dr. Amit Goffer, το Walk Tall μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του προσωπικού στάτους του χειριστή του: από χειριστής ενός αναπηρικού καθίσματος να μπορεί να ανέλθει στη βαθμίδα του ανθρώπου που χρησιμοποιεί πατερίτσες ή κάποιο άλλο αντίστοιχο βοήθημα βάδισης.

Προς το παρόν, το Walk Tall είναι στη φάση των δοκιμών από εθελοντές, αφού ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία της εγκρίσεως από τις ισραηλινές υγειονομικές αρχές.

Το Walk Tall, σύμφωνα με τον Dr. Amit Goffer, πρόκειται να εξελιχθεί τεχνολογικά ακόμη περισσότερο, ώστε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και από ανθρώπους με τυπικές παραπληγίες – αλλά ενδεχομένως και από ανθρώπους με τυπικές τετραπληγίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Walk Tall δεν υπάρχουν διαθέσιμες, κάτι που είναι μάλλον λογικό, αφού το Walk Tall εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως σύντομα θα μπει στη γραμμή παραγωγής και θα διατεθεί στους καταναλωτές με αναπηρίες.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Ιανουάριος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …