Στη Βουλή οι μελέτες για τρία ασφαλιστικά ταμεία

Στις 25/01/2011 παρουσιάστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αναλογιστικές μελέτες έγιναν με βάση τις 12 συντάξεις και όχι τις 14 συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος υπολογίζεται βάσει 12 συντάξεων, δηλαδή χωρίς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.

Μείωση των ελλειμμάτων και βιωσιμότητα των 3 μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ως το 2060 διαπιστώνει η μελέτη της εθνικής αναλογιστικής αρχής που δόθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στις αλλαγές που προέκυψαν από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων. Βασική παραδοχή της μελέτης αποτελεί επίσης ότι θα δίνονται 12 συντάξεις, κάτι που σημαίνει ότι η όποια συζήτηση για επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι «για τις κύριες συντάξεις δε θα χρειασθούν άλλες αλλαγές. Δεν θα χρειαστούν παραπέρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων». Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις στις οποίες θα υπάρξουν αλλαγές με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα πραγματοποιηθούν στα επικουρικά ταμεία.

Για το ΙΚΑ, συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ετήσιο έλλειμμα για το 2030 από 2,21% του ΑΕΠ με βάση το προηγούμενο σύστημα μειώνεται με το νέο στο 0,22% του ΑΕΠ. Για το 2060 από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,65% του ΑΕΠ.
Για τον ΟΑΕΕ το έλλειμμα για το 2030 από το 1,28% του ΑΕΠ μειώνεται στο 0,78% του ΑΕΠ και για το 2060 από το 1,84% του ΑΕΠ στο 1,14% του ΑΕΠ.
Για τον ΟΓΑ και το Δημόσιο (τα αναλυτικά στοιχεία του δημοσίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα) υπάρχει μείωση σημαντική σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις, κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Έτσι, με βάση τις μελέτες, οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%). Αντίστοιχα στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το επίπεδο ελλείμματος που προκύπτει με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, υποδηλώνει ότι ένα πρόβλημα ελλείμματος απομένει κυρίως λόγω της χειροτέρευσης των δημογραφικών δεικτών εξάρτησης.

[wpsr_socialbts]

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …