«Scarlet Road»: Το ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ για την εργασία του σεξ!

Το ντοκιμαντέρ «Scarlet Road» καταγράφει με παραδειγματικό τρόπο την εντυπωσιακή δουλειά της Αυστραλής εργάτριας του σεξ από το Sydney, Rachel Wotton. Ευφυής, δυναμική και παθιασμένη με την ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης και με τα δικαιώματα των sex workers, εξειδικεύεται σε μια «παραμελημένη» πελατεία: τους ανθρώπους με αναπηρία.

Φιλοσοφία της Rachel είναι πως το ανθρώπινο άγγιγμα και η σεξουαλική επαφή αποτελούν σημαντικά θεραπευτικά συστατικά της ύπαρξής μας, και έχει πράγματι εντυπωσιακό αντίκτυπο στις ζωές δυο πελατών της, του Mark Manitta και του John Blades, που πρωταγωνιστούν και στο ντοκιμαντέρ. Και οι δύο εκθειάζουν τα ταλέντα της και αναγνωρίζουν την εκπληκτική αλλαγή που έφερε στη ζωή τους.
Ο John και η RachelΟ John, που έχει προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας, χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο που χειρίζεται με το πηγούνι, ενώ παραδέχεται πως μετά τις συναντήσεις με τη Rachel, επανέκτησε την αυτοπεποίθησή του, αλλά και κινήσεις στο σώμα του που νόμιζε πως είχε χάσει για πάντα.
Ο Mark και η RachelΟ Mark, πελάτης της Rachel με εγκεφαλική παράλυση, όλη του τη ζωή προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ερωτική σχέση, αλλά η σοβαρή αναπηρία του και το ότι μιλάει με τεχνητή φωνή μέσω ηλεκτρονικού επικοινωνιακού πίνακα, δεν έκαναν εύκολα τα ραντεβού του με τις γυναίκες. Σήμερα ο Mark παραδέχεται πως αγαπά το σώμα του περισσότερο, ενώ, όπως λέει ο ίδιος, έγινε πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρό του: να κοιμηθεί το βράδυ με μια γυναίκα και να ξυπνήσει το πρωί δίπλα της.

Ενώ οι πελάτες της Rachel εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, το ντοκιμαντέρ «Scarlet Road» ακολουθεί τη Rachel στην προσπάθειά της να γνωστοποιήσει την πρόσβαση στη σεξουαλική έκφραση των ανθρώπων με αναπηρία. Η Rachel είναι επίσης μάχιμη ακτιβίστρια στην εκστρατεία για την κοινωνική αναγνώριση του επαγγέλματος τού εργάτη του σεξ (sex worker), που η ίδια εξασκεί εδώ και 18 χρόνια. Συμμετέχει σε ένα διεθνές κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργατών και εργατριών του σεξ και εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων που περιβάλλουν το επάγγελμά τους.

Οι μισοί από τους πελάτες της Rachel έχουν αναπηρία. «Μου αρέσει πολύ το σεξ και επιπλέον βοηθάει τους μυς μου να χαλαρώνουν», λέει ο Mark στο ντοκιμαντέρ. «Δεν έχω κοπέλα, οπότε δεν μπορώ να μοιραστώ με μια γυναίκα αυτά που νιώθω. Η Rachel με κάνει να αισθάνομαι πως έχω κοπέλα, αν και γνωρίζω καλά πως είναι εργάτρια του σεξ κι εγώ πελάτης της. Μου αρέσει που εκτός από το σεξ, περνάμε χρόνο κουβεντιάζοντας, με τη βοήθεια του επικοινωνιακού πίνακα και “διαβάζοντας” τις κινήσεις των ματιών μου.»
Η Rachel έχει μάθει να μεταφέρει τους πελάτες της στο κρεβάτι ή στο μπάνιο με το γερανάκι, να τοποθετεί κατάλληλα το σώμα τους στο κρεβάτι και να τους βοηθάει να φάνε όταν οι ίδιοι δεν μπορούν.

«Τους συμπεριφέρομαι όπως σε όλους τους πελάτες μου. Όλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες…απλώς αλλάζει λίγο ο τρόπος που παρέχω τις υπηρεσίες μου.»

Η Rachel είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Touching Base» (www.touchingbase.org), που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με αναπηρία και εργατες του σεξ για να συνηγορήσουν μαζί υπέρ των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων και να εξαλείψουν το στίγμα και τις διακρίσεις εις βάρος τους.

Με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Sydney και Masters στη Σεξουαλική Υγεία, η Rachel ζει με τον για χρόνια φίλο της και τωρινό σύντροφό της, Matt Jones. Ο Matt είναι ένας εξίσου ασυμβίβαστος άνθρωπος, που έχει ταξιδέψει και δουλέψει σε όλο τον κόσμο, με έντονη πολυπολιτισμική κουλτούρα, και σήμερα ζει μόνιμα στην Αυστραλία, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ της επιχείρησης μοτοσικλετών που διατηρεί, του μουσικού συγκροτήματος στο οποίο είναι κιθαρίστας, και της ζωής που με πολλή αγάπη έχουν από κοινού δημιουργήσει με τη Rachel.

Η ίδια κάνει μεγάλα σχέδια και ελπίζει να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για να επεκταθούν τα εκπαιδευτικά workshops του οργανισμού «Touching Base», που απευθύνονται σε κοινωνικούς φορείς και εργάτες του σεξ. Απώτερος στόχος της είναι να συμβάλει στο να δημιουργηθεί το πρώτο στον κόσμο μη κερδοσκοπικό μπορντέλο, δηλαδή ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, που θα επιτρέπει στους sex workers να εξειδικεύσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών σε πελάτες με αναπηρία.

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Δεκέμβριος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …