Μιλώντας για «Ευαίσθητα» Θέματα

Η συζήτηση για κατεξοχήν «ευαίσθητα» θέματα είναι δύσκολη σε κάθε σχέση. Παρόλα αυτά, το να μιλάει κανείς για αυτά τα θέματα είναι πιθανόν να κάνει τα άτομα με αναπηρίες να νιώθουν περισσότερο ευάλωτα: Πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναφερθούμε σ’αυτά; Πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός μας;

Αυτές είναι συνηθισμένες ερωτήσεις, που πολλοί από εμάς κάνουμε στον εαυτό μας όταν έχουμε κάποια σεξουαλική σχέση. Ευτυχώς, με λίγη προσπάθεια και με αίσθηση του χιούμορ, αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν πιο εύκολες.

Ένα Συνηθισμένο «Ντροπιαστικό» Πρόβλημα

Τα «ατυχήματα» με το έντερο και την ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι το πιο συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των ατόμων με σωματικές αναπηρίες, όπως κακώσεις νωτιαίου μυελού και περιπτώσεις δισχιδούς ράχης* (spina bifida).

Συγκεκριμένα, κάποιος μπορεί να έχει ακράτεια ούρων ή κοπράνων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η συζήτηση με το σύντροφό μας γι’ αυτό το θέμα, είναι πιθανόν να μας κάνει να νιώθουμε άβολα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ελπίδα. Πολλά ζευγάρια συζητούν γι’ αυτό το θέμα και έχουν καταφέρει να απολαμβάνουν το σεξ. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αντιμετωπίσετε επιτυχώςαυτή τη δυσάρεστη κατάσταση:

 • Αρχίστε μία σχετική συζήτηση πριν τη σεξουαλική επαφή. Μιλήστε για αυτό μετά από ένα ωραίο δείπνο ή όταν και οι δύο είστε χαλαροί.
 • Αρχίστε τη συζήτηση λέγοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι δύσκολο να αναφερθεί, πράγμα το οποίο θα κάνει το σύντροφό σας να καταλάβει ότι νιώθετε ευάλωτη/ος.
 • Μιλήστε για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ακράτεια ούρων ή κοπράνων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Αναφερθείτε στο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα πριν τη σεξουαλική επαφή και στο ότι θα έχετε πάντα κοντά σας χαρτί, πετσέτες, ή ίσως και ουροσυλλέκτη.
 • Η χρήση του χιούμορ κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα κάνει και τους δυο σας να νιώσετε καλύτερα.

Σωματικές Διαφορές

Η σωματική αναπηρία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άσχημα, ιδιαίτερα όταν πρέπει να ξεντυθείτε μπροστά στο σύντροφό σας. Το γεγονός ότι τα σώματά μας είναι πολύ πιο διαφορετικά από την εικόνα που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ιδανικό σώμα, μας κάνει να νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας θα μας απορρίψει όταν μας δει γυμνούς.

Παρόλο που πολλά άτομα με αναπηρία νιώθουν άνετα με το σώμα τους, κάποιοι/ες δε νιώθουν το ίδιο. Ορισμένα άτομα φτάνουν στα άκρα για να κρύψουν το σώμα τους, π.χ. φορούν ρούχα που καλύπτουν ολόκληρα τα χέρια και τα πόδια τους, ή ξεντύνονται στο σκοτάδι. Αν και ίσως είναι δύσκολο να καταφέρει κανείς να «κουμαντάρει» τέτοιου είδους συναισθήματα, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισής τους:

 • Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και γνωρίστε το σώμα σας. Αν φοράτε προσθετικό μέλος, κοιταχτείτε με, και χωρίς, αυτό. Προσπαθήστε να αισθανθείτε όμορφα καθώς κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Όταν νιώσετε πιο άνετα με το σώμα σας, ο σύντροφός σας θα νιώσει το ίδιο.
 • Μιλήστε στο/στη σύντροφό σας για το ότι νιώθετε άσχημα για το σώμα σας. Αυτή/ός μπορεί να αναρωτηθεί για τους λόγους, που νιώθετε έτσι. Είναι πιθανόν ο/η σύντροφός σας να σας αποδέχεται πιο εύκολα απ’ ό,τι αποδέχεστε εσείς τον ίδιο σας τον εαυτό.
 • Παρατηρήστε την αντίδραση του/της συντρόφου σας, δείχνοντάς του/της ένα μέρος του σώματός σας. Όταν ο/η σύντροφός σας αντιδράσει θετικά (και να είστε σίγουρη-ος ότι θα αντιδράσει με αυτό τον τρόπο), συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και για άλλα μέρη του σώματός σας. Γενικά, οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν συνειδητοποιούν ότι οι σύντροφοί τους θεωρούν το σώμα τους ελκυστικό.

Άναψε τα Φώτα, σε παρακαλώ!

Οι κωφοί άνθρωποι, ή αυτοί που έχουν προβλήματα ακοής, χρειάζονται φως για να διαβάζουν τα χείλη ή να βλέπουν τη νοηματική γλώσσα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης, τα ανοιχτά φώτα είναι αναγκαία, εκτός και αν και οι δύο σύντροφοι επιλέγουν να μην επικοινωνούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αν και η αναγκαιότητα αυτή είναι προφανής, θα ήταν καλύτερο να αναφερθείτε σε αυτή πριν τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ με αναμμένα τα φώτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, αλλά και πολύ διαφορετικό για τα άτομα, που δεν είναι συνηθισμένα να κάνουν σεξ με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι λιγότερο σημαντική, ή ακόμα και περιττή, ανάμεσα σε δύο άτομα που είναι κωφά, ή έχουν προβλήματα ακοής, ακριβώς λόγω της κοινής τους εμπειρίας.

Παρόλα αυτά, εάν χρειάζεται να συζητήσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω:

 • Βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε τη συζήτηση. Αν είναι σημαντικό για σας, αναφερθείτε στο ότι σας αρέσει να επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια του σεξ, και γι’ αυτό το λόγο τα φώτα είναι αναγκαία.
 • Χρησιμοποιείστε το χιούμορ: «Αυτοί, που διαβάζουν τα χείλη, το κάνουν με αναμμένα τα φώτα!»
 • Πριν το ερωτικό παιχνίδι, ξεκινήστε να φιλιέστε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσάς και το σύντροφό σας να οικειοποιηθείτε το καινούργιο περιβάλλον.

Η συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων δεν είναι εύκολη, αλλά με τον κατάλληλο προγραμματισμό και σκέψη, μπορεί να γίνει σχεδόν ανώδυνη. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε υπόψιν σας τί είναι αυτό, που κάνει εσάς και το σύντροφό σας να νιώθετε πιο άνετα. Όσο πιο άνετα αισθάνεστε εσείς, τόσο πιο άνετα θα νιώσει και ο/η σύντροφός σας.

* (Η δισχιδής ράχη είναι μια συνήθης συγγενής ασθένεια, κατά την οποία το οστέινο περικάλυμμα της σπονδυλικής στήλης δεν καλύπτει πλήρως το νευρικό σωλήνα, αλλά αφήνει ένα άνοιγμα στο κάτω μέρος της οσφυϊκής ζώνης.)

Της Dr. Linda R. Mona

Απόδοση στα ελληνικά: Δήμητρα Ανδρεώλα, Κοινωνική Λειτουργός,
e-mail: dimmy_21@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …