Ο Συγχρονισμός είναι το παν στα Βλαστικά Κύτταρα

30/01/2005
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, στο Madison, ανάφεραν την Κυριακή, ότι ανακάλυψαν μια νέα αλλά περίπλοκη διαδικασία, που θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κακώσεων νωτιαίου μυελού ή στη θεραπεία της πλάγιας μυοτροφικής σκλήρυνσης, γνωστής κι ως νόσος του Lou Gehrig.

Βήμα πρώτο : Παίρνουμε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια που έχουν προκαλέσει τη αντίδραση του Πάπα, και την αντίθεση του Προέδρου Bush, και πολλών ανθρώπων γενικά, που είναι κατά των αμβλώσεων. Προσθέτουμε μικρές ποσότητες χημικών ουσιών, μικρές δόσεις άλλων βιολογικών συστατικών που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την κατάλληλη χρονική στιγμή και μεμβράνη: τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται κινητικοί νευρώνες, ελέγχουν κάθε κίνηση στο σώμα μας.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν online, στην εφημερίδα Nature Biotechnology, κι είναι σημαντικά για δυο λόγους. Κατ’ αρχάς, οι ερευνητές των βλαστοκυττάρων έχουν αγωνιστεί πολύ για να επιτύχουν αυτό που o Su- Chun Zhang κι οι συνεργάτες του έχουν καταφέρει. Δυο χρόνια εντατικών πειραμάτων χρειάστηκε η ομάδα του Zhang για να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα σε κινητικούς νευρώνες.

Ακόμα πιο σημαντικό, τα πειράματα του Zhang έδειξαν στους ερευνητές ότι ο σωστός συγχρονισμός κατά την ανάμιξη και προσθήκη των ουσιών στα βλαστικά κύτταρα, είναι καθοριστικός. Τα βλαστικά κύτταρα είναι ευάλωτα στους ανθρώπινους χειρισμούς για σύντομο διάστημα και σκοπό, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι ερευνητές.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πετάξουμε οποιονδήποτε αυξητικό παράγοντα θέλουμε εκεί μέσα», λέει ο Zhang. «Δεν είναι τόσο απλό, είναι πιο περίπλοκο. Πρέπει να έχουμε το κατάλληλο μίγμα στη σωστή ποσότητα και στον κατάλληλο χρόνο.»

Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πειράματα του Zhang θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μεταφράσουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει εδώ και δεκαετίες από τα πειράματα σε ζώα, ώστε να εφαρμοστούν στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να απογοητεύονται ότι τα 25 χρόνια πειραματισμών με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα στα ποντίκια δεν θα μπορούσαν να συσχετιστούν στους ανθρώπους, δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, Δρ.Ole Isacson.

Όμως η εργασία του Zhang και των συνεργατών του, που έδειξε ότι το βιολογικό ρολόι χτυπά διαφορετικά σε διάφορα ζώα και τύπους κυττάρων, αποδεικνύει ότι η μετάφραση των στοιχείων από τα ζώα στους ανθρώπους έχει να κάνει περισσότερο με τον συγχρονισμό παρά με τη βιολογία.

«Αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό», λέει ο Isacson, που δημιούργησε εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη από βλαστικά κύτταρα. Οι ασθενείς που πάσχουν από Parkinson χάνουν τα κύτταρα ντοπαμίνης, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της ανθρώπινης κίνησης.

Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα δημιουργούνται λίγο μετά τη σύλληψη, και τελικά μετατρέπονται σε περίπου 220 διαφορετικά είδη κυττάρων, που συγκροτούν το ανθρώπινο σώμα. Ο επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα μπορέσουν α ελέγξουν το «πότε» και το σε «τί» κύτταρο θα εξελιχθεί το βλαστοκύτταρο, και να αντικαταστήσουν τα νεκρά ή κατεστραμμένα κύτταρα, που προκαλούν πολλές παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson κι ο διαβήτης.

Η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων είναι ακόμα αρκετά αόριστη για τα περισσότερα είδη κυττάρων, εκτός αυτών της καρδιάς και 2 άλλων ειδών εγκεφαλικών κυττάρων.

«Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, γιατί η βιολογία των βλαστικών κυττάρων είναι πολύ δύσκολη», δηλώνει ο Isacson. «Θα βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση πολλών πραγμάτων.»

Υπάρχουν όμως και πολλά πολιτικά εμπόδια. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος κι άλλοι, πιστεύουν ότι η έρευνα είναι ανήθικη, γιατί καταστρέφονται ανθρώπινα έμβρυα με τη διαδικασία αυτή. Ο Πρόεδρος Bush επίσης έχει περιορίσει τις επιχορηγήσεις στον τομέα της έρευνας.

Ακόμα πιο εξοργιστικές, όμως είναι οι επιστημονικές γκάφες. Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να ελέγξουν τον τύπο κυττάρου στον οποίο τελικά θα εξελιχθεί το βλαστικό κύτταρο. Αυτό είναι όμως πρόβλημα, αν ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κύτταρα εγκεφάλου, και το αποτέλεσμα είναι τελικά να παράγουμε κύτταρα καρδιάς.

Του Paul Elias

Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …