Παλμικές δονήσεις θεραπεύουν τραύματα της σπονδυλικής στήλης

Η Ντάινα Σουλτζ φαίνεται σα να γίνεται σεισμός κάτω από τα πόδια της. Στέκεται στητή, με τα δόντια σφιγμένα, γραπώνοντας ένα γκρι Πι για στήριξη καθώς το σώμα της τρέμει σαν κομπρεσέρ, με το Πι να γλιστράει κάθε τόσο έξω από την άκρη του μεγάλου μεταλλικού δίσκου πάνω στον οποίο βρίσκεται.

Παρ’ όλη αυτή την κίνηση, η Σουλτζ, 19 χρόνων, από το Μόρρις της Μιννεσότα, είναι ήρεμη. Οι δονήσεις που αισθάνεται δεν είναι το αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας. Αποτελούν μέρος μιας θεραπείας που ονομάζεται “ολόσωμη παλμική δόνηση”.

Το Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Μίσιγκαν τη χρησιμοποιεί για να διευκολύνει την αύξηση της οστικής πυκνότητας, τη μείωση των σπασμών και τη δόμηση του μυϊκού τόνου σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό.

Η Μαντόνα και μέλη των Ντητρόιτ Λάιονς είναι επίσης υποστηρικτές της.

Οι δονήσεις υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνταν για εκγύμναση, τώρα προωθούνται και χρησιμοποιούνται ως μέσο για να βοηθηθούν οι καθημερινά αθλούμενοι να διατηρηθούν σε φόρμα, καθώς και σε προγράμματα αποκατάστασης τραυματισμών, όπως εκείνο του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Μίσιγκαν, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που ονομάζεται “Το Κύμα”. Μερικά κέντρα εκγύμνασης σε όλη τη χώρα αρχίζουν να προσφέρουν μηχανήματα ολόσωμης παλμικής δόνησης, μια δημοφιλή εκδοχή που ονομάζεται “Ενεργειακός Δίσκος”.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ολόσωμη παλμική δόνηση μοιάζουν κάπως σα μηχανήματα στεπ – με ένα μεγάλο μεταλλικό δίσκο εκεί όπου θα ήταν κανονικά τα στεπ. Στέκεσαι πάνω στο δίσκο και επιλέγεις μια συχνότητα και μια διάρκεια παλμών (συνήθως από 30 ως 60 δευτερόλεπτα). Ο δίσκος δονείται, προκαλώντας τους μύες να κρατήσουν αντίσταση. Έτσι θεωρείται ότι οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, λιγότερους σπασμούς και αυξημένη οστική πυκνότητα. Οι χρήστες μπορούν ακόμη να κάνουν βασικές κινήσεις, όπως ανατάσεις γάμπας, βαθύ κάθισμα πάνω στις φτέρνες, κάμψεις ή κοιλιακούς, για γυμνάσουν διάφορα μέρη του σώματος.

“Για κάποιον που δε μπορεί να κρατήσει αντίσταση με τους μύες, την κρατάει αυτό”, λέει ο Μπιλ Θόρντον, ο αρχι-εκγυμναστής στο Κέντρο του Ινστιτούτου Αποκατάστασης για Ανάνηψη από Τραυματισμούς του Νωτιαίου Μυελού.

Ο Θόρντον, 41 χρ., από το Μπέρμπορν Χάιτς του Μίσιγκαν, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ολόσωμης παλμικής δόνησης ως μέρος μιας επιστημονικής μελέτης.

Η Σουλτζ χρησιμοποιεί το μηχάνημα ως μέρος της θεραπείας της μετά από τροχαίο δυστύχημα που την άφησε παράλυτη από τον κορμό και κάτω και με σπασμένο αυχένα. Συμμετέχει στο Κέντρο Ινστιτούτου Αποκατάστασης για Ανάνηψη από Τραυματισμούς του Νωτιαίου Μυελού που εδρεύει στο Ντητρόϊτ από τον Αύγουστο. Το δυστύχημα – σύγκρουση με τρένο, που σκότωσε δυο άτομα – συνέβη την περασμένη χρονιά.

Χρησιμοποιεί αναπηρικό κάθισμα, αλλά επίσης γυμνάζεται για να σταθεί ξανά.

“Πραγματικά έπρεπε να προσπαθήσω σκληρά για να σταθώ”, λέει η Σουλτζ μετά από την προσπάθεια να σταθεί στο μηχάνημα παλμικής δόνησης για πρώτη φορά, που έγινε πρόσφατα. “Το νιώθει κανείς πολύ περισσότερο όταν είναι πάνω του”.

Στο Καταφύγιο Ίασης, ένα ιατρικό Σπα στο Μπλούμφηλντ Χιλλς του Μίσιγκαν, ένα μηχάνημα Ενεργειακού Δίσκου χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να αυξηθεί η κυκλοφορία και η ευελιξία στους χρήστες, λέει η Κέιτι Ντρίνκαρντ, η διευθύντρια της εταιρείας.

Μερικοί από αυτούς που χρησιμοποιούν το μηχάνημα βρίσκονται στην ανάρρωση από τραυματισμούς, ενώ άλλοι το συμπεριλαμβάνουν σε θεραπείες μαλάξεων.

Η Ντρίνκαρντ λέει ότι έχει παρατηρήσει την ολόσωμη παλμική δόνηση να βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο της μέσης και του γονάτου σε μερικούς ασθενείς και να αυξάνει το εύρος της κίνησης σε μια γυναίκα που τον χρησιμοποιεί λόγω τραυματισμού στον ώμο. Είναι επίσης ένας πιο γρήγορος τρόπος για να γυμνάζεται κανείς, λέει.

Άλλοι, όπως η Τέα Ρόζα, από το Κουλ της Καλιφόρνια, η οποία τραυματίστηκε πριν από δυο χρόνια, όταν το άλογο που ίππευε έπεσε πάνω της, βρίσκει ότι η ολόσωμη παλμική δόνηση τη βοηθά να ενεργοποιήσει μέλη του σώματος που έχουν χάσει την αίσθηση. Βρίσκεται στο Ινστιτούτο από τον Ιούνη. Η Ρόζα άρχισε να χρησιμοποιεί το Κύμα τον Αύγουστο, όταν έφτασε το μηχάνημα, και τώρα ανεβαίνει πάνω του τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

“Μπορώ να νιώσω το γαργάλημα στις φτέρνες μου τώρα”, λέει η Ρόζα, 39 χρ., μετά από μια συνεδρία στο μηχάνημα, που περιελάμβανε κάμψεις εκτός δίσκου. “Είναι ένα ωραίο συναίσθημα όταν συνδέεσαι ξανά με το σώμα σου. Μπορείς να νιώσεις τους μύες να εργάζονται”.

Τα οφέλη της ολόσωμης παλμικής δόνησης είναι κυρίως βραχυπρόθεσμα προς το παρόν. Η Ρόζα, που παλεύει με τη σοβαρή ακαμψία στους μύες των ποδιών της, λέει ότι η χρήση του μηχανήματος τη βοηθά να κουράσει τους μύες της και να μειώσει τους σπαμούς. Αλλά αυτό συνήθως κρατά μόνο περίπου μια ώρα.

Είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα πάνω στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ολόσωμης παλμικής δόνησης, λέει ο Λάρι Λέι, διευθυντής έρευνας και εκπαίδευσης στην WAVExercise, την εταιρεία που πουλάει μια εκδοχή του μηχανήματος δονήσεων.

Κι ενώ η ολόσωμη παλμική δόνηση ίσως να είναι χρήσιμη ως μέρος των προγραμμάτων εκγύμνασης, δεν αρκεί από μόνη της.

“Δεν πρόκειται να δείτε κανένα να βγαίνει σαν τον Άρνολντ Ζβαρτζενέγκερ από την εκγύμναση πάνω στο Κύμα”, λέει ο Λέι. “Δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μέθοδο γυμναστικής, αλλά ως συμπλήρωμα” μπορεί να είναι χρήσιμο.

Όμως, η Ρόζα αποδίδει στην ολόσωμη παλμική δόνηση πολλή από την πρόοδό της των τελευταίων μηνών.

“Οι μηροί μου δυναμώνουν, οι γλουτοί μου δυναμώνουν”, λέει.

Άρχισε την ιππασία ξανά, περίπου τέσσερεις μήνες μετά το ατύχημά της. Τώρα θέλει να περπατήσει ξανά.

“Με αυτό το μηχάνημα, μπορώ να νιώσω τους μύες να αντιδρούν και μπορώ να σταθώ για περισσότερη ώρα”, λέει η Ρόζα. “Σου δίνει ώθηση. Δεν είναι αδύνατο να σταθώ από μόνη μου, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο”.

ΣΕΣΙΛΙΑ ΟΛΕΚ
Detroit Free Press
Απόδοση στα ελληνικά
Ζαφειρία Κωστοπούλου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …