Πολιομυελίτιδα: Συμβουλές για μια κατάλληλη αντι-υπερτασική αγωγή

Μια από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των περισσοτέρων αντι-υπερτασικών φαρμάκων για τους ανθρώπους με πολιομυελίτιδα είναι η αυξημένη αίσθηση της κούρασης. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πληροφορίες τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας ώστε να καταλήξετε στην πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα μειώσει την κυκλοφορική πίεση, χωρίς όμως να σας ρίξει σε λήθαργο.

  • Τα πρώτα φάρμακα που χορηγήθηκαν για την υπέρταση ήταν διουρητικά, όπως το Diazide και το Furosemide. Τα διουρητικά μειώνουν την υπέρταση με την μείωση των υγρών στις αρτηρίες. Ωστόσο, η επίδρασή τους προκαλεί αυξημένη ανάγκη για ούρηση. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη όσοι άνθρωποι με πολιομυελίτιδα έχουν αυξημένη αίσθηση κούρασης ή αδυναμία σε άνω και κάτω άκρα, καθώς δεν είναι εύκολο να μετακινούνται συνεχώς στην τουαλέτα.
  • Τα φάρμακα που βασίζονται σε β-αναστολείς (beta-blockers) μειώνουν την αρτηριακή πίεση εμποδίζοντας την επίδραση της αδρεναλίνης στους καρδιακούς μυς. Το πρόβλημα με αυτά τα φάρμακα είναι ότι εμποδίζουν συγχρόνως και την εγκεφαλική διέγερση από την αδρεναλίνη. Οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που αναφέρουν την κούραση ως βασική παρενέργεια.
  • Άλλα αντι-υπερτασικά σκευάσματα που προκαλούν κούραση είναι και οι α-αναστολείς (alpha-blockers). Αυτά τα φάρμακα σταματούν την αδρεναλίνη από το να διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία, και κατά συνέπεια μειώνουν την πίεση διαστέλλοντας τις αρτηρίες και επιτρέποντας σε περισσότερο αίμα να περάσει μέσα από αυτές. Όμως, όπως συμβαίνει και με τους β-αναστολείς, οτιδήποτε εμποδίζει την δράση της αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της κούρασης. Η κούραση αναφέρθηκε ως παρενέργεια στο 7% των ανθρώπων που έπαιρναν φάρμακα όπως το Cardura, το Hytrin και το Minipress.
  • Νεότερα αντι-υπερτασικά φάρμακα δεν εμποδίζουν την αδρεναλίνη και έχουν λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν κούραση. Οι αναστολείς ασβεστίου (CCB) ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τις διαστολές της καρδιάς. Τα CCB σκευάσματα Procardia και Norvasc προκάλεσαν κούραση στους ασθενείς σε ποσοστό 4-6%, αλλά τα CCB Cardene και Verapamil δεν παρουσίασαν τέτοιες παρενέργειες.
  • Επίσης, τα νεότερα φάρμακα για την υπέρταση βασίζονται στην αναστολή των υποδοχέων της αγγειοτασίνης (Angiotasin Receptor Blocker), μιας ορμόνης που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Σε κάποια σκευάσματα, όπως το Diovan και το Avalide αναφέρθηκε κούραση σε ποσοστό 4-5%, ενώ σε άλλα σκευάσματα όπως τα Atacand, Micardia και Cozar δεν υπήρχε αναφορά αυξημένης κούρασης από τους ασθενείς.
  • Διαφορετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν επίσης σκευάσματα που βασίζονται στην αναστολή του ενζύμου από το οποίο παράγεται η αγγειοτασίνη (Angiotensin Converting Enzyme). Φάρμακα όπως τα Accupril, Lotensin, Vasotec και Zestril βρέθηκε πως προκαλούν κούραση σε ποσοστό 2-5%, ενώ δεν παρατηρήθηκε κούραση κατά την χρήση των Aceon, Altace και Monopril.

Θα πρέπει οι άνθρωποι με πολιομυελίτιδα να λαμβάνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα ή όχι;

Πρώτον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα αντι-υπερτασικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά και για άλλες περιπτώσεις πέρα από την υπέρταση, όπως στις καρδιακές αρρυθμίες, τις ημικρανίες ή τον προστάτη. Δεύτερον, πολλές φορές απαιτείται η λήψη ενός συνδυασμού φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, οπότε η συμπληρωματική λήψη ενός αντι-υπερτασικού (alpha/beta-blocker) μπορεί να είναι απαραίτητη.

Όταν κάποιος λαμβάνει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να κρατάει ένα αρχείο με τις παρενέργειες που ενδεχομένως του παρουσιαστούν, ώστε να το συζητάει με τον γιατρό του. Η δόση, η ώρα λήψης ή η μορφή του φαρμάκου μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα (πχ. ίσως είναι προτιμότερο να λαμβάνει κάποιος ένα φάρμακο που του προκαλεί κούραση, λίγο πριν τον βραδυνό ύπνο).

Πάνω από όλα, είναι σημαντικό να μην αφήνετε τους γιατρούς να σας πείθουν πως τα φάρμακα δεν είναι υπαίτια για την αυξημένη κούραση στην πολιομυελίτιδα, απλώς και μόνο επειδή δεν προκαλούν τις ίδιες παρενέργειες σε άλλους ασθενείς τους. Οι άνθρωποι με πολιομυελίτιδα δεν είναι το ίδιο με τους υπόλοιπους ασθενείς. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με την αγωγή που κάνετε για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ή η πίεση δεν μειώνεται, μην διστάσετε να λάβετε συμβουλές από κάποιον καρδιολόγο που έχει εξειδίκευση στην υπέρταση.

–> Θυμηθείτε: Σώζετε τον εαυτό σας διατηρώντας χαμηλά την πίεσή σας!

Του Dr. Richard Bruno, Διευθυντής του Ινστιτούτου και Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας για την Πολιομυελίτιδα, του Νοσοκομείου Englewood.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …