Πως ΔΕ μου χορήγησε το ΙΚΑ Ποδήλατο για Ενεργητική και Παθητική Φυσικοθεραπεία

Πως και γιατί ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ, Από αναγνώστη του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ πήραμε την παρακάτω επιστολή και τη δημοσιεύουμε.

Ο επιστολογράφος θέλησε να μη γνωστοποιηθεί το όνομά του, παρόλα αυτά είναι υπαρκτός και το όνομά του είναι στη διάθεση παντός αρμοδίου.Όταν είδα στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τη πρώτη διαφήμιση για το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ) ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μου άρεσε. Την προηγούμενη φορά που είδα κάτι αντίστοιχο ήταν πριν 12 χρόνια στο Stoke Mandeville Hospital (Εθνικό Κέντρο για Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού της Αγγλίας) αλλά εκείνο το ποδήλατο ήταν ογκώδες, χειροκίνητο, άσχημο και ενσωματωμένο σε κρεβάτι κάτι που θα το έκανε δύσχρηστο.
Ευτυχώς όμως η τεχνολογία προχωρά και τα 2 στατικά ποδήλατα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι μινιατούρες, σχετικά ελαφριά, με καλά πιασίματα και μπορούν να μεταφερθούν από το πάτωμα στο κρεβάτι και αντιστρόφως.
Για κάθε τετραπληγικό ή παραπληγικό τα θεραπευτικά αποτελέσματα από την ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ είναι πολλά, γνωστά και αυτονόητα: Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, κίνηση της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και των κλειδώσεων των οστών και φαίνεται να βοηθά στη διούρηση, στη δυσκοιλιότητα, στην ευκινησία των κλειδώσεων και πιθανώς στην οστεοπόρωση.
Αυτό όμως που ενδιέφερε εμένα προσωπικά από το ποδήλατο ήταν κάτι άλλο: Ως τετραπληγικός παθαίνω ουρολοιμώξεις και όταν έχω πρωτέα ή κάποιο αντίστοιχο κολοβακτηρίδιο ανεβάζω πυρετό. Επειδή έχω κάκωση νωτιαίου μυελού ο μηχανισμός θερμορύθμισης έχει διαταραχθεί, κουκουλώνομαι στο κρεβάτι και λογικά ανεβαίνει ο πυρετός. Αυτή η διαταραχή μπορεί να ελεγχθεί, από εμένα, αλλά όταν έχω ουρολοίμωξη από κωλοβακηρίδιο κρυώνω, ιδρώνω και πονάει το κεφάλι μου. Ταυτοχρόνως, όταν κάτι δεν πάει καλά φοβάμαι, χάνω τον έλεγχο του εαυτού μου και αισθάνομαι χάλια, ανίκανος να κάνω οτιδήποτε. Έτσι από δική μου ανικανότητα, ανεβαίνει ο πυρετός και αισθάνομαι πως το αίμα πλέον δεν κυκλοφορεί, ΛΙΜΝΑΖΕΙ. Αυτήν ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΣΜΑΤΟΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ με το ποδήλατο.
Επειδή δεν είναι εύκολο να πληρώνεις 700 χιλιάρικα που δεν περισσεύουν σε κανένα τετραπληγικό, είπα να πάω από το ΙΚΑ μήπως πληρώσει τα λεφτά. Αλλωστε, σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ, το ποδήλατο είναι και ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και ΑΝΑΓΚΑΙΟ, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί από την Ελληνική και την ξένη βιβλιογραφία αλλά και από την κοινή λογική. Ακόμη και ένας γιατρός μπορεί να το καταλάβει… δε χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβει κάποιος πως όταν δε μπορείς να κινήσεις τα πόδια σου, επειδή είσαι ανάπηρος, πρέπει να βρεις κάποιον άλλο τρόπο για να το κάνεις.
Πήγα στο ΙΚΑ, αλλά ο γιατρός δεν ήξερε πως να το γράψει. Του έδειξα φωτογραφία από διαφήμιση στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αλλά και πάλι δεν ήξερε τι να γράψει. Ο άνθρωπος, βεβαίως, ήθελε να με εξυπηρετήσει. Εγώ όμως που είχα και το ζόρι, ξαναδιάβασα τη διαφήμιση και του ζήτησαν να χρησιμοποιήσει την ίδια περιγραφή που χρησιμοποιεί η επιχείρηση. Ο γιατρός την έγραψε και έφυγα.
Ύστερα ήρθε η στιγμή να περάσω ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Να όμως που διαβάζοντας το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, διάβασα ότι αυτές οι επιτροπές δίνουν μόνο αναπηρικά καθίσματα. Έπρεπε να ρισκάρω… Τα 700 χιλιάρικα ήταν αρκετά για να το… παίξω.
Πήγα στην ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Για να κλείσω ραντεβού έπρεπε να πάω σε ένα γκιζέ 10 εκατοστά πιο ψηλό από το αναπηρικό μου κάθισμα και να δώσω το βιβλιάριο ασθενείας μου. Επειδή το γκιζέ είναι ψηλό (μόνο για ορθίους) ζήτησα να έρθει η υπάλληλος να με βοηθήσει. Αλλά για κακή μου τύχη το τζάμι που βρίσκεται μπροστά, ίδιο με αυτά που χρησιμοποιούν στο ταμείο στην τράπεζα για την προστασία των υπαλλήλων από τα χνώτα των πελατών, εμπόδιζε τη φωνή μου και η υπάλληλος δε με άκουγε.
Δεν πάσχω από έλλειψη αυτοεκτίμησης και δεν υποπτεύθηκα τίποτα. Θεώρησα ότι το ΙΚΑ έχει ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ και γιαυτό τοποθέτησε το τζάμι ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΝΩΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Η υγειονομική επιτροπή ήταν 3 γιατροί καθισμένοι, οι οποίοι μου φάνηκαν μάλλον ανάγωγοι διότι ενώ μπήκα στο γραφείο τους αυτοί ούτε που κουνήθηκαν από τη θέση τους. Οι άνθρωποι που έχουν στοιχειώδη αγωγή εάν κάθονται συνηθίζουν να σηκώνονται ως εκδήλωση ευγένειας και καλών τρόπων. Τα 700 χιλιάρικα ήταν όμως αρκετά για να διατηρήσω την υπομονή μου. Άλλωστε το ΙΚΑ είναι μονοπώλιο και γιαυτό δε μπορώ να αλλάξω ΙΚΑ, ούτε να πάω σε άλλο μαγαζί που κάνει την ίδια δουλειά με το ΙΚΑ. Είμαι υποχρεωμένος να υποστώ την ευτυχώς ολιγόλεπτη συνέντευξη των ιατρών…
Οι ιατροί της Υγειονομικής Επιτροπής, σε έντονο ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟΝΟ, ζήτησαν να πληροφορηθούν για τις ιατρικές αιτίες της παραλύσεώς μου. ΑΠΟΡΗΣΑ. Πως είναι δυνατό επαγγελματίες ιατροί να ρωτούν εμένα ενώ έχουν στη διάθεσή τους τον ιατρικό μου φάκελο. Και αν τους έλεγα ψέματα; Θα πλήρωνε το ΙΚΑ λεφτά για έναν ανάπηρο-μαϊμού;
Όταν είπα στους γιατρούς ότι θέλω να πάρω ποδήλατο μόνο που δεν πήδηξαν. Αφού με ψυχραιμία προσπάθησα να τους εξηγήσω το τι ακριβώς κάνει και αφού δικαιολόγησα την κάθε θεραπευτική λειτουργία σε κάθε λεπτομέρεια και βεβαίως τους έπεισα, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ; Αυτό το “πράμα”, μου είπαν, μπορεί να ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΝΑ… ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ.
Έδειξα κατανόηση, δεν εξοργίστηκα. Ίσως δεν είναι γιατροί, σκέφτηκα. Ισως τελείωσαν κάποια ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ στην ΙΝΔΙΑ όπου κάνουν ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ… Με ψυχραιμία τους απάντησα πως ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΠΑΣΜΙΚΟ ΚΟΝΤΡΟΛ και γιαυτό ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ.
Ύστερα από μία εβδομάδα έπρεπε να περάσω από το ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ να μου πουν αν θα μου δώσουν ή όχι τα λεφτά. Το Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ είναι απολύτως απροσπέλαστο για χειριστές ηλεκτροκίνητων καθισμάτων όπως είμαι εγώ, αλλά για να μην ανοίγω συζήτηση για πολυτέλειες δεν είπα τίποτα. Εγώ ήθελα τα 700 χιλιάρικα και τα ήθελα γρήγορα.
Το Τμήμα Παροχών, θυμίζει ενεχυροδανειστήριο του μεσοπολέμου. Θαμπό μωσαϊκό, άχρωμη φορμάικα, ακατέργαστο αλουμίνιο και λαμαρινένια γραφεία -όλα άσχημα, άκομψα και φθηνιάρικα. Η υπερβολική δόση φθήνιας και ασχήμιας τρομοκρατούν τον επισκέπτη-ασφαλισμένο, ο οποίος έχει κάθε λόγο πλέον να ξεφύγει από τα πλαίσια του ορθού λόγου και να αναρωτηθεί: Μα που μπήκα; Εδώ όλοι τους είναι πολύ ανεβασμένοι… Ποιος θα ασχοληθεί μαζί μου για 700 χιλιάρικα; Μήπως μπήκα κατά λάθος σε private club for VIPs only; Μήπως σε ασφαλιστική εταιρία για εφοπλιστές; Μήπως σε πολυεθνική που κάνει private banking;
Τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει. Είναι το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ του Λαού που ενδιαφέρεται για το Λαό. Απλώς καβάλησε το καλάμι και επειδή είμαστε κακόπιστοι και αχάριστοι δεν εκτιμούμε το ΜΟΧΘΟ των κρατικών υπαλλήλων, που βρέχει-χιονίζει αγωνίζονται για το δικό μας συμφέρον, κόντρα στα ιδιωτικά συμφέροντα και στα πολυεθνικά μονοπώλια.
Η υπάλληλος του Τμήματος Παροχών μου έδωσε την εντύπωση πως γνωριζόμαστε καλά, εγώ όμως ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι δεν την έχω ξαναδεί. Με το Τμήμα Παροχών και το ΙΚΑ η μόνη σχέση που είχα ποτέ ήταν η προμήθεια ενός αναπηρικού καθίσματος το 1994. Καμία άλλη συνεργασία δεν είχα και από όσο θυμάμαι τότε η υπάλληλος ήταν άλλη.
Η υπάλληλος μου ανέφερε ότι θα στείλει το φάκελό μου στη Διεύθυνση Παροχών για να αποφανθεί για την περίπτωσή μου. Τη ρώτησα βεβαίως για το αν θα έπρεπε να αναφερθούν και τα δικά μου υποστηρικτικά επιχειρήματα σε κάποια επιστολή μου, η οποία να επισυναφθεί στο φάκελό μου ώστε η Διεύθυνση Παροχών να έχει περισσότερα δεδομένα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της άσκησης με ποδήλατο, αλλά με διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Προφανώς δεν ήθελε να με κουράσει για… 700 χιλιάρικα.
Εγώ βεβαίως δε μασάω από τέτοια. Ξέρω ότι όταν η υπάλληλος μου λέει πως “σε 2 μέρες ο φάκελος θα βρίσκεται στη Διεύθυνση Παροχών” εγώ θα πρέπει να τηλεφωνήσω σε κανένα μήνα να ρωτήσω να μάθω γιατί δεν πήγε ακόμη ο φάκελός μου.
“Το έξυπνο πουλάκι από τη μύτη πιάνεται…”. Έτσι και εγώ διαψεύστηκα… σε χρόνο ρεκόρ 20 ημερών τα χαρτιά μου βρισκόντουσαν στη Διεύθυνση Παροχών. Αστραπιαία ταχύτης. Ζήτω τα ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ…
Έπρεπε να μάθω για το τι γίνεται με την υπόθεσή μου. Μήπως οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τι πράμα κάνει το ποδήλατο, ώστε εάν δε γνωρίζουν να τους δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες, να τους στείλω σχετική αρθρογραφία από ξένα επιστημονικά περιοδικά -όχι τίποτα για να μην αδικηθώ. Δε ζητώ ρουσφέτι. Ζητώ να εφαρμοστεί ο Νόμος και ο Κανονισμός Ασθενείας του ΙΚΑ. Ζητώ το δικαίωμα να υποστηρίξω τον εαυτό μου.
Δίσταζα να πάρω τηλέφωνο. Η Διεύθυνση Παροχών είναι στην Αθήνα. Εκεί όλοι είναι πολύ προχωρημένοι, πλούσιοι, αριστοκράτες και για να μπούν σε τέτοια δημόσια θέση σίγουρα έχουν και κάποιο μπάρμπα υπουργό. Με 700 χιλιάρικα θα ασχοληθούν; Τόσα παίζουν κάθε φορά στο Καζίνο στην Πάρνηθα.
Μισή ντροπή δική τους, μισή δική μου είπα. Αν μου πουν πως δεν ασχολούνται με χωριάτες σαν εμένα για 700 χιλιάρικα, θα δω τι θα κάνω. Τα 700 χιλιάρικα όμως γιατί να τα χάσω αφού μπορώ να αποδείξω ότι τα δικαιούμαι. Γιατί να μου πουν πως δεν ασχολούνται με τέτοια ποσά… όταν αυτό το ποσό είναι 6 δικοί τους μισθοί…
Έκανα την καρδιά πέτρα και πήρα τηλέφωνο στη Διεύθυνση Παροχών. Το σήκωσε μια πολύ προχωρημένη τύπισσα, ακουγόταν γύρω στα 24, με ασυνεχή συριστή φωνή και βαριά ακαλλιέργητη άρθρωση που προσπαθούσε να εκφέρει ελληνικές λέξεις με αμερικανικό accent και Γαλλική αρμονία. Εγώ όμως δεν προσβάλλομαι πλέον. Με τόσους ανελλήνιστους που συναντώ κάθε μέρα έχω συνηθίσει και δε θα απορήσω ακόμη και όταν σταματήσουν να χρησιμοποιούν Ελληνική γλώσσα και αρχίσουν να επικοινωνούν με ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΑΠΟ MARLBORO.
Με άπταιστα Ελληνικά ρώτησα την Αθηναία υπάλληλο εάν θα ήταν δυνατό να στείλω με fax μία επιστολή με την οποία να υποστηρίξω την άποψή μου, με επιχειρήματα και βιβλιογραφικές παραπομπές. Η απάντησή της ήταν λίγο ακατανόητη για τα δικά μου Ελληνικά. Με ευγένεια ζήτησα διευκρινήσεις και μου εξήγησε εις ΜΑΛΛΙΑΡΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟΝ όμοια με τη γλώσσα που ομιλείται εις τα clubs ότι δε χρειάζεται να κάνω τίποτα. Το ΙΚΑ φροντίζει για το δικό μου συμφέρον. Την ευχαρίστησα για το χρόνο που έχασε εξαιτίας μου και περίμενα.
Περίμενα κανένα μήνα έως ότου ξαναπάρω τηλέφωνο. Κάποια στιγμή πήρα και ζήτησα να μάθω αν υπάρχουν νεότερα. Η απάντηση της υπαλλήλου ήταν ότι χρειάζεται να περιμένω λίγο ακόμη και αφού την ευχαρίστησα βιάστηκα να κλείσω το τηλέφωνο επειδή από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι γινόμουν ενοχλητικός.
Την επομένη φορά που πήρα ήταν ύστερα από ένα ενάμισο μήνα. Και πάλι μου δημιούργησε την αίσθηση ότι γίνομαι ενοχλητικός, αλλά δυστυχώς το μόνο που μπορούσα να ζητήσω ήταν συγγνώμη για την ενόχληση. Τι να κάνω που ενοχλούνται. Ας βάλει το ΙΚΑ χρονοχρέωση, όπως έβαλαν τα ΡΟΖ ΤΗΛΕΦΩΝΑ και το κέρδος να το επωφελούνται οι υπάλληλοι που δίνουν πληροφορίες. Δεν μπορούμε εμείς οι ασφαλισμένοι να αισθανόμαστε τύψεις όταν τηλεφωνούμε στο ΙΚΑ, επειδή διακόπτουμε τους υπαλλήλους από τον ύπνο ή το φαγητό. Παρά τη δυσαρέσκεια που δημιούργησα στην υπάλληλο, είχε την καλοσύνη να μου πει ότι η απόφαση βγήκε και πως θα μου επιδοθεί στη διεύθυνση της κατοικίας μου.
Αμέσως την ευχαρίστησα και της ζήτησα την άδεια να της κάνω μία ακόμη ΑΔΙΑΚΡΙΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ καταχρώμενος τον πολύτιμο χρόνο της και τη μεγαλοπρεπή της ανοχή. Με την άδειά της, τη ρώτησα για το περιεχόμενο της αποφάσεως και η υπάλληλος με ευγένεια μου είπε ότι είναι ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΟ. Στη συνέχεια της ζήτησα να μου επιτρέψει να μου επιδοθεί εγγράφως η ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και βεβαίως δέχτηκε. Την ευχαρίστησα και περίμενα… έως την ημέρα που θα πήγαινα να πάρω την απόφαση.
Σε μία εβδομάδα πήγα στο ΙΚΑ να πάρω την ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Η υπάλληλος ευγενικά και χαμογελαστά μου την έδωσε. Ακόμη και ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΦΗΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ όταν η απόφαση είναι απορριπτική. Την ευχαρίστησα και άνοιξα να τη διαβάσω.
Όπως το περίμενα, ούτε μάγος να ήμουν: Απερρίφθη σύμφωνα με το Αρθρο 28 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ.
Τώρα πλέον ΤΣΑΤΙΣΤΗΚΑ. Περίμενα τόσες εβδομάδες για να μου μάθουν το Αρ. 28 του Κανονισμού Ασθενείας; Με περνούν για ηλίθιο;
Έδωσα την υπόθεση στο ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ. Σε λίγες ημέρες, ΤΣΑΤΙΣΤΗΚΑ ακόμη περισσότερο: Κάποιος υπάλληλος του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ που αρνήθηκε να πει το όνομά του ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ.
Περίμενα 5 μήνες για να μου πουν το άρθρο 28, λές και εγώ δεν το ξέρω. Και τώρα οι τσαμπουκάδες του Τμήματος Ενστάσεων ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ που εγώ πληρώνω για ένσταση που επίσης εγώ πληρώνω. Αυτά δεν είναι εφαρμογή της νομοθεσίας, ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΙΚΙ.
Πάντα το ίδιο κάνουν σε όλους τους αναπήρους. ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ;
Αν οι άλλοι ανάπηροι δέχονται να ξεφτιλίζονται, εγώ δε δέχομαι. Δε δέχομαι ο κάθε ανώνυμος υπαλληλίσκος να κλείνει το τηλέφωνο στο δικηγόρο μου. Εγώ αγαπώ τον εαυτό μου, σέβομαι την αναπηρία μου, δε φωνασκώ στα ΙΚΑ όπως κάνουν άλλοι ασφαλισμένοι και δε δέχομαι να ξεφτιλίζομαι εγώ ή ο δικηγόρος που με αντιπροσωπεύει από ανάγωγους υπαλληλίσκους επειδή ΑΣΚΩ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΚΟΣΜΙΟ ΤΡΟΠΟ. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ας βρουν άλλους αναπήρους για να παίξουν. Δε θα παίξουν με εμένα γιατί δεν έχουν τα προσόντα. Αν έχουν τα προσόντα ας βγουν από την ανωνυμία, ας χάριζαν το ονοματάκι τους στο δικηγόρο μου όταν τους το ζήτησε και ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
Δε θα παίζω κρυφτούλι με υπαλλήλους. Δέχομαι να περιμένω για όσο χρόνο προβλέπει ο νόμος για την εφαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας. Δε διαμαρτύρομαι για τις καθυστερήσεις μολονότι το ήθελα και αντικειμενικά το δικαιούμαι. Δέχομαι πως ενοχλώ όταν τηλεφωνώ ακατάλληλες ώρες στο ΙΚΑ, αλλά ζητάω συγγνώμη και αποφεύγω να το ξανακάνω.
Δε δέχομαι με κανένα τρόπο τη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Αυτό ήταν το τέλος. Ακόμη και αν απορριφθεί η ένστασή μου στο ΙΚΑ, θα ζητήσω την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Αρ. 28 του Κ.Α. του ΙΚΑ στα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Θα φτάσω μέχρι Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά το ποδήλατο θα το πληρώσουν ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ.
Και μαζί με το ποδήλατο το δημόσιο θα πληρώσει και τις δικαστικές δαπάνες. Ας πρόσεχε το Δημόσιο και ας είχε εργατικούς υπαλλήλους, για να μη χάνει λεφτά. Με θρασύδειλους, φυγόπονους και τσαμπουκάδες το Δημόσιο θα πληρώσει πολλά λεφτά, αν ξυπνήσουν οι ανάπηροι και συμπεριφερθούν σαν Έλληνες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Οδηγίες για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Η ΔΕΗ, κατανοώντας πλήρως τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των συμπολιτών μας, υλοποιεί μια σειρά από μέτρα τα οποία στόχο έχουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση καταναλωτών που ανήκουν σε ευάλωτες …

Απόδοση ποσοστού αναπηρίας σε παιδιά, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε επιτυχώς σε δύο περιπτώσεις μη απόδοσης ποσοστού αναπηρίας σε παιδιά με συνέπεια την απώλεια επιδόματος αναπηρίας. Στη μία περίπτωση, χορηγήθηκε αναδρομικά επίδομα …

Οι υπουργικές αποφάσεις για την ιατρική εξέταση ΑμεΑ από τα ΚΕ.Π.Α. για χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης & τα τέλη κυκλοφορίας

Κοινοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών (αρ.πρωτ.: Δ18Α 5039906 ΕΞ 13.11.2013) οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες από τα Κέντρα Πιστοποίησης …

Ιατρική εξέταση για απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης & κυκλοφορίας αυτοκινήτων με γνωματεύσεις ΚΕ.Π.Α. – Ποια είναι τα δικαιολογητικά

Στις 23/10/2013 ορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών (αρ.πρωτ: Δ18Α 5038263 ΕΞ2013) η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της …

Προϋποθέσεις, δικαιολογητικά & διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τέλος ταξινόμησης & τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε (Δ18Α 5038645 ΕΞ2013) τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …

Ποιες γνωματεύσεις ιατρικών επιτροπών γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης & κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Με νέα εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ.1105/13.5.2013) διευκρινίζεται ποιες γνωματεύσεις ιατρικών επιτροπών γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων. …

Ν. 4144/2013: Παράταση αναπηρικής σύνταξης σε καθυστερήσεις ΚΕ.Π.Α. – Στο 25% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοσήμου

Με τον συγκεκριμένο νόμο (ΦΕΚ Α' 88/18-04-2013) παρατείνεται η καταβολή των συντάξεων κατά 6 μήνες, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται στη λίστα αναμονής των ΚΕΠΑ (άρθρο 66), ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές …

Ισχύς γνωματεύσεων των ΚΕ.Π.Α. & των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι 31/08/2011

Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., αλλά και των Υγειονομικών Επιτροπών που …

Διευκρινίσεις για τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ & τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων

Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας κοινοποίησε εγκύκλιο που διευκρινίζει και συμπληρώνει τις παραλείψεις της προηγούμενης εγκυκλίου με αρ. πρωτ. Π3Α/φ.32/γπ.ΟΙΚ.141770/22-12-2011, σχετικά με τις διατάξεις …