Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την πρόκληση έρχεται να υποστηρίξει μια νεαρή σχεδιάστρια από τη Σουηδία, η Cindy Sjöblom, με τη διπλωματική της εργασία κατά την αποφοίτησή της από το Umeå Institute of Design.

Το αποτέλεσμα της εργασίας της είναι το εντυπωσιακό «Cursum stroller», ένα ειδικά σχεδιασμένο καροτσάκι για μωρά, που διευκολύνει τους γονείς που έχουν κινητική αναπηρία, καθώς προσαρμόζεται εύκολα και με ασφάλεια στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Το συγκεκριμένο καροτσάκι έχει έναν πολύ ξεχωριστό σχεδιασμό, που γίνεται αρχικά αντιληπτός από το γεγονός πως έχει διαφορετικό ύψος από τα συνηθισμένα καροτσάκια για μωρά που συναντά κανείς στο εμπόριο, και είναι κατά πολύ ψηλότερο από τα καλαθάκια στα οποία βάζουν συνήθως τα νεογέννητα. Έχει δηλαδή το κατάλληλο (μεταβλητό) ύψος για μια μαμά ή έναν μπαμπά που κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον, οι μπροστινές του ρόδες είναι γεμάτες με αέρα και είναι αρκετά μεγάλες ώστε να διευκολύνουν τον χειρισμό σε σημεία που το έδαφος δεν είναι επίπεδο ή έχει λακούβες, ενώ ολόκληρη η βάση με τις ρόδες είναι σημαντικά πιο στενή, ώστε να χωράει και να «φωλιάζει» ακριβώς μπροστά στο αναπηρικό κάθισμα.
Συγκεκριμένα, το καροτσάκι «κλειδώνει» στο μπροστινό τμήμα του αναπηρικού αμαξιδίου, για να εξασφαλίζει στον γονέα μια σταθερή λαβή και να διευκολύνεται ο έλεγχος του μωρού. Διαθέτει επίσης έναν πολύ βολικό αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κάθισμα του μωρού (περίπου στο ύψος του γόνατος του γονέα).

Το καθισματάκι του μωρού μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο διαφορετικές θέσεις, την υπερυψωμένη και τη χαμηλή. Στην υπερυψωμένη θέση δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη φυσική επαφή με το μωρό, και είναι πιο εύκολο να σηκώνει ο γονέας το μωρό και να το βάζει/βγάζει από το καθισματάκι του. Αντίθετα, η χαμηλή θέση, διευκολύνει τη μαμά ή τον μπαμπά να έχει καλύτερη ορατότητα όταν είναι εν κινήσει.

Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)

Οι περιστρεφόμενες ρόδες, τα κουμπιά που μεταβάλλουν εύκολα το ύψος, η μπάρα-χερούλι από την οποία ο γονέας χειρίζεται το καθισματάκι του μωρού, η προσοχή που δόθηκε στην άνεση και τη δυνατότητα πλήρους ορατότητας από τη θέση του αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και οι προηγμένες δυνατότητες ασφαλούς χειρισμού με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς και κουμπιά που «κλειδώνουν» το καροτσάκι στο αμαξίδιο ή το διπλώνουν για την αποθήκευσή του, προσφέρουν στον γονέα επιπρόσθετη ασφάλεια και μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε μια ήδη απαιτητική καθημερινότητα.

Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)

Σημείωση: Το Cursum δεν είναι ηλεκτροκίνητο, αλλά υπάρχουν γονείς που το έχουν δοκιμάσει με το γνωστό σύστημα “e-move” (που ενσωματώνεται στα χειροκίνητα αμαξίδια και διευκολύνει τις ωθήσεις με τα χέρια) και έχουν δηλώσει πως λειτουργεί ικανοποιητικά και με το “e-move”.

Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)Το Cursum (καροτσάκι για μωρά, που προσαρμόζεται στο αναπηρικό κάθισμα του γονέα)

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα: www.yankodesign.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …