Πότε θα ανακαλυφθεί μια θεραπεία;

Η αντίθετη άποψη: Οι νέες έρευνες με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα δημιουργούν ελπίδες στους ανθρώπους, διότι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι θεραπείες, για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, το πάρκινσον και οι κακώσεις νωτιαίου μυελού, δεν αργούν να έρθουν.

Ο Bob Onder μέλος της οργάνωσης Missourians Against Human Cloning λέει ότι οι υποστηρικτές των ερευνών με εμβρυικά βλαστοκύτταρα μιλούν για την μεγάλη «υπόσχεση» των θεραπειών. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ακόμα …δεν έχουμε ακούσει για καμία νέα θεραπεία.

Ενώ οι μελέτες με εμβρυικά βλαστοκύτταρα στα ποντίκια έχουν ξεκινήσει πάνω από δυο δεκαετίες, τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκυττάρα απομονωθήκαν πρώτη φορά το 1998 από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιο Wisconsin.

Ο Onder δεν αρνείται ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες γιατί τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν και να παίρνουν τη μορφή πολλών διαφορετικών κυττάρων όπως για παράδειγμα κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα οστά, άλλα για τους μύες και άλλα για τα νεύρα. Όμως, αυτή ακριβώς η προσαρμοστικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού κάνει πολύ δύσκολο να τα «κατευθύνεις» προς το τύπο του κυττάρου που χρειάζεσαι.

Για το λόγο αυτό σε πολλά πειράματα που έγιναν στα ζώα δημιουργήθηκαν όγκοι και για αυτό το λόγο επίσης οι θεραπείες με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι χρόνια εάν όχι δεκαετίες μακριά.

Το επιχείρημα των υποστηρικτών: Η έρευνα με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα ήδη έχει καθυστερήσει περισσότερο από δύο χρόνια, λόγω της προσπάθειας των νομοθετών του Missouri να το θεωρήσουν αδίκημα . Παρά την καθυστέρηση αυτή η χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν μεγάλες προσδοκίες λέει ο William Neaves από το Ινστιτούτο του Stowers.

Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα σε πιθήκους που είχαν μια πάθηση παρόμοια με αυτή του Παρκινσον. Η θεραπεία μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του Παρκινσον και δεν δημιούργησε μη φυσιολογικά κύτταρα. Παρόμοιες θεραπείες μπορούν να γίνουν δοκιμαστικά σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο ίδιος.

Όμως ο Neaves προειδοποιεί ότι το πέρασμα από τις ανακαλύψεις στις εγκεκριμένες θεραπείες παίρνει δεκαετίες. Ακόμα και απλά φάρμακα όπως η πενικιλίνη, η οποία ανακαλύφθηκε το 1928, χρησιμοποιήθηκε στους ανθρώπους 13 χρόνια αργότερα.

Ο Steven Teitelbaum, καθηγητής ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Washington παρότρυνε πέρσι την Γερουσία των ΗΠΑ να επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, «γιατί εάν εμποδίζουμε τους ερευνητές από τέτοιες έρευνες, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο επιθυμητό αποτέλεσμα»

«Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε να θεραπεύουμε τους γείτονες μας»

Απόδοση στα ελληνικά
Γεωργία Φύκα
10-9-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …