Τα βλαστοκύτταρα τον… σήκωσαν από το καρότσι

Ο 24χρονος Γιώργος Καρνιαβούρας, τετραπληγικός από τον Βόλο, κατάφερε να σηκωθεί από το αναπηρικό του αμαξίδιο, μετά την επιτυχή εφαρμογή πρωτοποριακής μεθόδου μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων από τη μύτη στο προβληματικό σημείο του νωτιαίου μυελού. Σήμερα μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για το θαύμα που βιώνει και ευγνωμονεί τους Ελληνες ιατρούς που πραγματοποίησαν την επέμβαση.

Η μέθοδος, τα αποτελέσματά της και μια σειρά άλλων θεμάτων παρουσιάστηκαν, την Παρασκευή, στο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο «Σπονδυλικής Στήλης», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης.

Πριν από 7 χρόνια, ο Γιώργος ήταν 17 ετών, ζούσε στο Βόλο και ήταν μαθητής της Β Λυκείου. Ενα μεσημέρι πηγαίνοντας στη θάλασσα μαζί με τους συμμαθητές του, είχε ένα ατύχημα που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του… Μια μοιραία βουτιά τον καταδίκασε σε ακινησία. Το σοκ ήρθε λίγες ώρες μετά, όταν ανακτούσε τις αισθήσεις του, για να ανακαλύψει πως δεν μπορούσε να αισθανθεί τα πόδια και τα χέρια του. Εκεί, άρχισε ο δικός του, προσωπικός Γολγοθάς.

«Οταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, βρέθηκα σ’ ένα λευκό δωμάτιο νοσοκομείου. Τα πρόσωπα των γονιών μου ήταν χλωμά, και το κορμί μου όλο παγωμένο. Εριξα μια ματιά προς τα κάτω, προσπάθησα να κουνήσω τα πόδια μου, αλλά μάταια», αναφέρει ο Γιώργος.

«Με τη βοήθεια των ιατρών, Χρίστου Γώγου και Δημήτρη Προκοπάκη, έκανα πέρυσι την επέμβαση και ήδη τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά», επισημαίνει ο 24χρονος. «Μπορώ να ελέγχω το σώμα μου, να κινούμαι στο κρεβάτι και να αυτοεξυπηρετούμαι. Στέκομαι με έναν περηπατητήρα τύπου Π, κάτι που μου φαινόταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να συμβεί. Βέβαια ακόμη είναι νωρίς, χρειάζονται, τουλάχιστον, δύο χρόνια, όπως μου εξήγησαν οι ιατροί, για να μπορώ οριστικά να σταθώ μόνο με το Π.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, θέληση και δύναμη. Δεν κάνεις την επέμβαση, ξυπνάς την επόμενη μέρα και μπορείς να περπατήσεις. Κάθε μέρα με τον φυσικοθεραπευτή μου, τον Γρηγόρη Κατίκο, κάνω 6 ώρες φυσιοθεραπεία και με πολύ αυστηρότητα. Αν δεν ακολουθήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ίσως να μην τα καταφέρω.

Αυτό το μάθημα με έκανε να δω και τη ζωή και τους ανθρώπους με ένα διαφορετικό βλέμμα. Αξίζει να παλεύεις για τη ζωή. Εχω πια ένα άλλο βλέμμα για όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω και για τους ανθρώπους που πάσχουν και υποφέρουν. Σε ένα χρόνο παίρνω και το πτυχίο μου, του Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ευελπιστώ να βρω μία καλή δουλειά», προσθέτει ο Γιώργος.

Επτά χρόνια «Οδύσσεια»
Επτά χρόνια, τώρα, ο Γιώργος Καρνιαβούρας μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εξι μήνες κάθισε στο ΚΑΤ, δύο χρόνια έμεινε στη Γερμανία, ταξίδεψε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία σε κάποιο ειδικό κέντρο για να κάνει φυσικοθεραπείες, ώσπου πριν από ένα χρόνο πληροφορήθηκε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται, από δύο Ελληνες νευροχειρουργούς, η επαναστατική μέθοδος λήψης βλαστοκυττάρων από τη μύτη, του Πορτογάλου καθηγητή Κάρλος Λίμα, για την αντιμετώπιση των κινητικά αναπήρων με κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Το σοκ και τα… στηρίγματα
«Δεν είναι εύκολο πράγμα να συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα είσαι πλέον 1,85, αλλά μαζί με την αναπηρική καρέκλα 1,40», λέει ο Γ. Καρνιαβούρας. «Σου έρχεται να τρελαθείς. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το πιο δύσκολο. Οταν το καταφέρεις όμως, έχεις τη μισή λύση. Γιατί παραδέχεσαι ότι έχεις έναν εχθρό και ετοιμάζεις τα όπλα σου! Στην αρχή, είναι αλήθεια, νόμισα ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Δεν υπήρχαν αισθήματα ούτε καν πόνος. Μονάχα ένα απίστευτο κενό… Και εκεί, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, παίζει μεγάλη σημασία το περιβάλλον σου». Οι γονείς και η αδερφή του ήταν και είναι μέχρι τώρα τα στηρίγματά του. «Στηρίγματα από ατσάλι, που δεν λυγίζουν», λέει η μητέρα του, η κ. Σούλα.

Η επέμβαση
Βάσιμες ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους με κινητικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο διατυπώθηκαν, στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Σπονδυλικής Στήλης», από τον Πορτογάλο καθηγητή Κάρλος Λίμα και τους συνεργάτες του, Χ. Γώγο και Δ. Προκοπάκη, για την αντιμετώπιση των κινητικά αναπήρων με κακώσεις του νωτιαίου μυελού (αυχενικής και θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης).

Σύμφωνα με τη μέθοδο του κ. Λίμα, λαμβάνονται από τη μύτη βλαστοκύτταρα του ίδιου του αρρώστου, τα οποία τοποθετούνται στο σημείο βλάβης του νωτιαίου μυελού, ώστε να υποβοηθηθεί η επαναλειτουργία του νευρικού ιστού.

Πάνω από εκατό περιστατικά σε κέντρα ανά τον κόσμο έχει οργανώσει και εγκρίνει ο Πορτογάλος καθηγητής με συγκεκριμένες ομάδες χειρουργών από την κάθε χώρα.

Η αποκατάσταση – φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο τόσο προεγχειρητικά, όσο και μετεγχειρητικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Κάρλος Λίμα μελετάει τη μέθοδο αυτή εδώ και 18 χρόνια, ενώ το 2001 την εφάρμοσε για πρώτη φορά.

Της Μαρίνας Ζωζιου
marina@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ 23/9/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …