Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Ατόμων Με Αναπηρία από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Ένα νέο πρόγραμμα γιοα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υλοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε τα πιο βασικά στοιχεία που συγκροτούν αυτό το πρόγραμμα.

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού διέπουν την υλοποίηση του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρία», του Μέτρου 2.8–Ενθάρρυνση Επιχειρηματικότητας Ομάδων Πληθυσμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠ.ΑΝ.) που εγκρίθηκε με την απόφαση της ΕΕ C(2001)-550 της 14/3/2001.
Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 65% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 35%.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της Επιχειρηματικότητας στα Άτομα με Αναπηρία (άνδρες & γυναίκες), μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον προσανατολισμό των Ατόμων με Αναπηρία στην υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων, που σχετίζονται με τις δεξιότητες τους, με σκοπό τόσο την εξάλειψη του αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας και ευρύτερα τη συμμετοχή τους «στο κοινωνικό γίγνεσθαι», όσο και την ενίσχυση της προσωπικότητάς τους, μέσω της αναγνώρισής τους ως ισότιμων μελών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Γενικό πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος

Τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος είναι
? Η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η πρόσκληση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης η οποία ανακοινώνεται δια του τύπου.
? Η εξέταση, αξιολόγηση και βαθμολόγηση των υποβαλλομένων προτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
? Η ένταξη με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, των προτάσεων που θα επιλεγούν στο πρόγραμμα, σύμφωνα και με τους διατιθέμενους πόρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε κύκλου προκήρυξης θα διαιρείται σε δύο ίσα μέρη. Το ένα μέρος θα αφορά ένταξη προτάσεων από όλη τη χώρα, ενώ το άλλο μέρος θα αφορά ένταξη προτάσεων με περιφερειακή κατανομή, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ποσοστό %
Αττικής 19
Κεντρικής Μακεδονίας 12
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 9
Δυτικής Μακεδονίας 6
Θεσσαλίας 9
Ηπείρου 6
Στερεάς Ελλάδας 9
Δυτικής Ελλάδας 8
Πελοποννήσου 7
Κρήτης 6
Ιονίου 3
Βορείου Αιγαίου 3
Νοτίου Αιγαίου 3
ΣΥΝΟΛΟ 100

Προτάσεις με βαθμολογία χαμηλότερη των 50 βαθμών δεν μπορούν να τύχουν επιχορήγησης.
Για το πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρία ισχύει ο κανόνας De minimis. Οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις που δίδονται με τον κανόνα De minimis αθροιστικά σε μία τριετία δεν πρέπει να υπερβούν ανά δικαιούχο τα 100.000 Euro.
Τα παρεχόμενα με το πρόγραμμα αυτό κίνητρα έχουν την μορφή χρηματοδοτικών ενισχύσεων, για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Η χρηματοδότηση, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το έργο, αφορά μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία, άνδρες και γυναίκες, που για τους σκοπούς του προγράμματος είναι άτομα με μόνιμες βλάβες, ανικανότητες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω, που προέρχονται από οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών ή τοξικών ουσιών και σχετίζονται με φυσική ανεπάρκεια και μόνο.
Ειδικά για την περίπτωση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, δικαιούχοι είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί του Ν. 2716/99.

2. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:

• Έχουν Άτομα με Αναπηρία, άνδρες και γυναίκες, που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
• Είναι άνεργοι, μισθωτοί,συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες
• Δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2001 και έως την ημερομηνία υποβολής της πρότασης εκτός των περιπτώσεων β της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.

Ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται:
– η έναρξη επιτηδεύματος ή/και η διατήρηση βιβλίων και στοιχείων του
Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
– η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος

Δεν θεωρείται άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις ανάγκες του προγράμματος η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 48 παρ. 1 του Ν.2238/94 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (π.χ. οικονομολόγου, λογιστή ή φοροτέχνη, δικηγόρου, ιατρού, αρχιτέκτονα, μηχανικού, συμβολαιογράφου, κοινωνιολόγου, διερμηνέα, ξεναγού κλπ)

3. Τα δικαιούχα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να τεκμηριώνουν την κατάστασή τους και ότι αυτή είναι χρονίζουσα με πρόσφατη (εκδοθείσα εντός των τελευταίων 3 ετών) Απόφαση είτε της Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ του ν.2643/1998, είτε της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας τους (Π.Δ.611/77), με την οποία να πιστοποιείται η πάθηση του ατόμου και το ποσοστό αναπηρίας του, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι ίσο ή ανώτερο του ποσοστού 50%. Στην απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να αναγράφεται ο χαρακτηρισμός «ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία» με την εξαίρεση της παραγράφου 8 του παρόντος.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, ΕΠΕ ή Ανώνυμη ) ή Συνεταιρισμός, οι οποίες
α. θα συσταθούν από τους δικαιούχους του προγράμματος μετά την υποβολή της πρότασης ή
β. Έχουν συσταθεί από δικαιούχους και δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών και ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα της μεταποίησης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η επέκταση της δραστηριότητας της επιχείρησης στον τομέα της μεταποίησης να έχει μεταγενέστερη ημερομηνία από αυτή της υποβολής της πρότασης.

Σε περίπτωση σύστασης εταιρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο Ατομα με Αναπηρία κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, με ποσοστό τουλάχιστον 55% και να έχουν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας.

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων ως μετόχων / εταίρων εκτός από Εταιρείες Παροχής Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και μέχρι ποσοστού 45% του μετοχικού / εταιρικού κεφαλαίου.

Άτομα με βαρειές αναπηρίες (νοητική στέρηση, αυτισμό, σύνδρομο ντάουν, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφόσον προσκομίσουν Πιστοποιητικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης (κηδεμονία) ή δικαστική απόφαση ορισμού εκπροσώπου τους (δικαστική συμπαράσταση) και με την προϋπόθεση ότι στην πρόταση που θα υποβληθεί θα συμμετέχουν ως δικαιούχοι εταίροι και άτομα με διαφορετικό είδος αναπηρίας, οι οποίοι θα έχουν και τη διαχείριση της επιχείρησης.

Κάθε φυσικό πρόσωπο, επιλέξιμο ή μη, έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία (1) μόνο πρόταση ανά κύκλο του προγράμματος. Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερες από μία προτάσεις στο Μέτρο 2.8 του ΕΠΑΝ, οι προτάσεις που αυτό το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει θα απορρίπτονται όλες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής άλλων προσώπων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η μη απαγόρευση από την κείμενη νομοθεσία της εγκατάστασης και λειτουργίας της υπό σύσταση επιχείρησης στον προτεινόμενο χώρο.

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα στα άρθρα 6 και 7 του παρόντος κανονισμού.

Η ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης δεν πρέπει να γίνεται με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κατασκευάστρια κοσμημάτων που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα φτιάχνει αριστουργήματα χιλιάδων δολαρίων [εικόνες+βίντεο]

Για άτομο που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα η 48χρονη Annette Gabbedey εξασκεί το πιο ακατάλληλο επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί... Και αυτό γιατί παρά τη γενετική ανωμαλία της …

«Άνοιξε» το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας – Προτεραιότητα σε γυναίκες με αναπηρία ή συζύγους/μητέρες ΑμεΑ

Στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας (συνολικού προϋπολογισμού €40 εκ.), που αφορά τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, …

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε διευκρινίσεις που αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης (αρ. πρωτ.: B123290/9.6.2011), με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Οι επιχειρήσεις των Ελλήνων κλείνουν, αλλά οι μετανάστες ανοίγουν νέες επιχειρήσεις: Ένα πάθημα που δεν έχει γίνει (ακόμη) μάθημα

Σύμφωνα με το Μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρατηρείται μείωση στις ιδρύσεις των επιχειρήσεων και για κάθε μία νέα επιχείρηση κλείνουν δύο επιχειρήσεις, ενώ η πορεία της συρρίκνωσης …

Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. 3908/2011

Ενδιαφέρον Προεδρικό Διάταγμα για όσους και όσες ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα. Το συγκεκριμένο διάταγμα καθορισμού τους όρους και τις συνθήκες της καταβολής της επιχορήγησης του κεφαλαίου, …

Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές και ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και το 2011 και σίγουρα ενδιαφέρει την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,4% συγκριτικά …

Το επιχειρείν είναι επιλογή καριέρας!

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2009-2010: Αναζητώντας διέξοδο από την Κρίση», το 66% των Ελλήνων, θεωρούν πως η …

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Το όνειρο του Οδυσσέα

Μόλις διαβάσαμε τον τίτλο της ανακοίνωσης της Μηχανικής «Πραγματοποιείται το όνειρο του Οδυσσέα», ο νους μας πήγε αμέσως στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, έναν αγωνιστή της ζωής και έναν leader της …

Είναι η οικονομική αυτοδυναμία εφικτή;

Όταν η ζωή πραγματώνεται κάτω από συνθήκες αναπηρίας τότε το κόστος ζωής επιβαρύνεται από το οικονομικό κόστος της κάλυψης των επιπρόσθετων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας. Το …