Νορβηγία: Προσαρμογές στην Εργασία.

Πώς να ενσωματωθούν οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, στην αγορά εργασίας.
Οι «Προσαρμοσμένες εργασίες» είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο στη Νορβηγική έμφαση για ενίσχυση των εργασιών που σχετίζονται με υπηρεσίες για ανθρώπους με αναπηρίες.

Είναι ένα μέτρο της αγοράς εργασίας που συνδέεται με συνεχόμενη εργασία των συμμετεχόντων και περιλαμβάνει ένα επιχορηγούμενο μισθό που καταβάλλεται στους εργαζομένους για μία περίοδο πάνω από 5 χρόνια.

Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι αρκετά εκτεταμένος: είναι να βελτιώσει τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, που προσφέρεται σε ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και συχνά έχουν μειωμένη και ασταθής ικανότητα εργασίας. Η Νορβηγία έχει μια μακρά πολιτική παράδοση στην ενεργή πολιτική που αφορά την αγορά εργασίας, λέγοντας πως όλα τα άτομα που μπορούν να κάνουν μια εργασία, με ημιαπασχόληση ή πλήρες ωράριο, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να την κάνουν. Τα τοπικά γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα πληροφορούν, θα συμβουλεύουν και πολλά είδη μέτρων για την αγορά εργασίας θα προσφέρονται στα άτομα που θέλουν να εργαστούν για να βρουν τον τρόπο για να αποκτήσουν μια εργασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τυπικά προσόντα εάν χρειάζεται.

Από τη δικιά μας εμπειρία, η επιτυχία στο πεδίο της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πιο πιθανή εάν οι αιτούντες έχουν μια σταθερή ικανότητα εργασίας και μπορούν να μείνουν στη δουλειά για προκαθορισμένο χρόνο κάθε μέρα. Εάν ένα άτομο έχει χρόνια ασθένεια ή κατάσταση, η προσδοκώμενη εργασιακή σταθερότητα είναι δύσκολη να επιτευχθεί. Για τον εργοδότη η εργασιακή σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο για να δώσει τη δουλειά. Συχνά λέγεται για τα συγκεκριμένα άτομα που ψάχνουν για δουλειά ότι είναι αρκετά άρρωστα για να δουλέψουν αλλά αρκετά καλά για να πάρουν τη σύνταξη. Για την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης είναι κρίσιμο να γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τις ειδικές ανάγκες των πιθανών εργατών και οι εργοδότες να κάνουν έναν επιτυχημένο χώρο εργασίας.

Μακροπρόθεσμο αντικείμενο των «Προσαρμοσμένων εργασιών».

Το μακροπρόθεσμο αντικείμενο των «Προσαρμοσμένων εργασιών» είναι να αυξήσει τις ευκαιρίες αυτά τα άτομα που ψάχνουν για δουλειά να βρουν μία σύμφωνα με τα προσόντα τους στην συνηθισμένη αγορά εργασίας.

Επιπλέον το πρόγραμμα ελπίζει να καταβάλλει βελτιωμένες, ανταγωνιστικές και καλύτερες μεθόδους στις καθημερινές υπηρεσίες που δίνονται σε αυτόν το πληθυσμό.

Για το πρόγραμμα η ομάδα στόχος αποτελείται από ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά και έχουν κάποιες αναπηρίες. Αυτές οι διαγνώσεις όλες εστιάζονται και περιλαμβάνουν χρόνιες παθήσεις και ασταθή εργασιακή ικανότητα. Στην Νορβηγία, περισσότερο από το 60% επί του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το δικό μας πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης έχει τη μία ή την άλλη διάγνωση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 250 προσωρινές εργασίες στην συνηθισμένη αγορά εργασίας. Στο πρόγραμμα οι υπεύθυνοι του προγράμματος δουλεύουν πάνω στις εξής βάσης:

• Χρησιμοποιώντας οικονομικά μέτρα για να τονώνει και αποζημιώνει τους εργοδότες για το χάσιμο ή την μείωση της παραγωγής.
• Τόνωση και ένταξη σε κανονική εργασιακή ζωή δίνοντας κανονικούς μισθούς στους εργαζόμενους.
• Δίνοντας έμφαση α) στην λεπτομερή χαρτογράφηση των συμμετεχόντων όσον αφορά την ικανότητα εργασίας, β) στις εργασιακές συνθήκες, γ) χρησιμοποιώντας συμβόλαια.
• Κάνοντας ξεχωριστές τροποποιήσεις για κάθε εργαζόμενο στον εργασιακό χώρο.
• Δίνοντας υποστηρικτικά μέτρα στους εργοδότες όταν αυτοί χρειάζονται.
• Εισάγοντας την απαραίτητη συλλογική εργασία μεταξύ των άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Βελτιώνοντας το δημόσιο τομέα ευκαιριών.

Για να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων του προγράμματος, των συμμετεχόντων και των δημοσίων υπηρεσιών, όλοι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων εστιάζονται στην βελτίωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε τρεις κύριους τομείς της ανάπτυξης.

1. Ισχυρές σχέσεις με τους εργοδότες, προβάλλοντας τις υπηρεσίες μας και τους ανθρώπους που θέλουν δουλειά, εδραιώνοντας και διατηρώντας τις «πελατειακές σχέσεις» και χαρτογραφώντας τις ανάγκες των εργοδοτών.
2. Προσαρμόζοντας, οργανώνοντας και παρακολουθώντας την εργασιακή σχέση και συντονίζοντας την ποικιλία των δημόσιων υπηρεσιών .

Σχεδιάζοντας και κατευθύνοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για 5 χρόνια και παρακολουθείται από 6 full-time υπεύθυνους. Οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να στήσουν, να χαρτογραφήσουν και να αναπτύξουν το πρόγραμμα σε διαφορετικές περιοχές.

Ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Περίπου 250 θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα έχουν δημιουργηθεί στον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος. Όλες αυτές οι θέσεις ανήκουν στην κοινή αγορά εργασίας. Η εμπειρία μέχρι τώρα λέει ότι 14 από τα 50 άτομα βρήκαν κοινές εργασίες.

Οι επιδοτούμενοι μισθοί μπορεί να είναι σημαντικοί για τους εργοδότες.

Το πρόγραμμα μέχρι τώρα έδειξε ότι η επαγγελματική αποκατάσταση παίρνει χρόνο, οι συμμετέχοντες χρειάζονται συμβουλευτική και ακόμα και εκπαίδευση για να βρεθεί ο κατάλληλος εργοδότης. Ο εργοδότης από τη μεριά του χρειάζεται προστασία στο ότι η εργασιακή σχέση θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Για κάποιους εργοδότες οι επιδοτούμενοι μισθοί παίζουν σημαντικό ρόλο όταν δίνουν στον συμμετέχοντα την ευκαιρία να δουλέψει.

Hildegunn M. Forsund. Μετάφραση Βασίλης Περικλής, e-mail: vasilis@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Ο ΟΑΣΑ αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο που είχε επιλεγεί μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έκαναν την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) …

Εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας

Εγκύκλιος τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει τις εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Διαβάστε τί ισχύει για τους υπαλλήλους με αναπηρία και …

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων – Διαθεσιμότητα – Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ – Εξαιρέσεις αναπήρων

Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του …

Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στον Οδηγό γίνεται ειδική αναφορά και στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία: «Ο δημόσιος υπάλληλος δεν προβάλλει γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα σε βάρος προσώπων (π.χ. καθυστέρηση χειρισμού …

Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή του ν.4046/2012 – Κατώτατα όρια μισθών, αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ.πρωτ. 4601/304/12.3.2012), παρέχονται διευκρινίσεις επί της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (αριθμ. 6/28-2-2012) σε θέματα που …

ΙΚΑ: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους μακροχρόνια άνεργους και τα μέλη οικογενείας τους, ανακοινώθηκε με επείγον έγγραφο του ΙΚΑ (αριθ. πρωτ.: …

Αναπηρικές συντάξεις: Προϋποθέσεις και ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων με αναπηρία

Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων η αξιολόγηση των ασφαλισμένων με αναπηρία γίνεται πια από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - ανεξαρτήτως ταμείου, ενώ νέο καθεστώς έχει τεθεί σε …