Π. Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ώρου

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρει την πρωτοβουλία για την έναρξη της δεύτερης φάσης του κοινωνικού διαλόγου, παράλληλα με τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για το ασφαλιστικό, επιδιώκοντας συναίνεση για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οκταώρου, αλλά διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και επανέλαβε τις δεσμεύσεις, ότι δεν θα αλλάξει ο Νόμος για τις απολύσεις, δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, δεν καταργούνται τα κατώτατα όρια στα ημερομίσθια και τους μισθούς, δεν καταστρατηγούνται δικαιώματα των εργαζομένων και δεν εισάγεται καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας.

Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν άμεσα, με την επιδίωξη, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, να μην υπάρξουν χρονοβόρες διαδικασίες και να υπάρξει εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών), ενώ, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, δεν θα υπάρχουν στενά χρονικά όρια, αλλά μια διαρκής προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βάθος χρόνου.

Κληθείς ο υπουργός να σχολιάσει τοποθετήσεις εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, με τις οποίες προδιαγράφουν και τη στάση που θα τηρήσουν, απέφυγε να μπει στην ουσία και περιορίσθηκε να σημειώσει ότι όλοι έχουν τις απόψεις τους και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη -και αυτός είναι ο ρόλος της- να στέκεται στη μέση, να προωθεί διαδικασίες κοινωνικών συνθέσεων και συναινέσεων για το κοινό καλό.

«Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και να συμφωνηθούν απ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκομένους φορείς, για να κάνουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική, για να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα -να μη φεύγουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό- για να προωθήσουμε την απασχόληση, δηλαδή να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την ανεργία, την οποία παραλάβαμε σε δυσθεώρητα ύψη (στο 11,3% ως εθνικό ποσοστό) από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του 2004», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, κληθείς να απαντήσει για το επίκαιρο θέμα του «βασικού μετόχου», ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα με ρεαλισμό, με πραγματισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι, εκεί που χρειάζεται και επιβάλλεται, θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανένα συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ισα – ίσα, η κυβέρνηση θέλει και καλεί όλον τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να βοηθήσει για να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις, να ανοίξουν οι δουλειές, να βρουν οι άνεργοι δουλειά».

Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητείται συνάντηση μαζί τους, για να συζητηθεί το πόρισμα της μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ.

Στην επιστολή, σημειώνεται ότι στόχος είναι η υποστήριξη του ΣΚΑ στη βάση του θεσμοθετημένου πλαισίου (Ν. 3029/2002), αλλά και με πολιτικές που θα ενισχύουν τις συντάξεις, για να αντιμετωπισθεί το εισοδηματικό έλλειμμα της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων.

«Οι προβλέψεις του Ν. 3029/2002 καλύπτουν την πλεονασματική λειτουργία του συστήματος μέχρι και το έτος 2032. Πρέπει, όμως, να γίνει σαφές, ότι, εάν η κρατική συμμετοχή περιορισθεί στο 1% του ΑΕΠ, η κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξαντλείται, όχι μέχρι το έτος 2032 αλλά συντομότερα (γύρω στο 2025-27).

Κατά συνέπεια, για τη διασφάλιση της προβλεφθείσης πλεονασματικής λειτουργίας του Ιδρύματος, μέχρι το έτος 2032, απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησής του, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 3029/02», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι βασικές παράμετροι, που προσδιορίζουν τις μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΣΚΑ κατά τη ΓΣΕΕ, συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Στο δημόσιο, κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κ.Α., καθώς πέραν των άλλων, οι μελέτες δείχνουν ότι, αν ακολουθείτο το κεφαλαιοποιητικό – ανταποδοτικό σύστημα, το 60% των ασφαλισμένων θα έπαιρναν μειωμένες συντάξεις κατά 40%!!

– Στην ανάγκη αταλάντευτης εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3029/02 στο σύνολό τους (ένταξη ειδικών ταμείων χωρίς επιβάρυνση του ΙΚΑ, ανελλιπής καταβολή του 1% του ΑΕΠ, εφαρμογή του άρθρου 4 παρ. 3 του νόμου για ανά πενταετία αναλογιστικές μελέτες του συστήματος και ενίσχυση με όση πρόσθετη κρατική επιχορήγηση απαιτείται).

– Στην αδιατάρακτη και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος στη βάση της εσωτερικής αλληλεγγύης και της μακροχρόνιας αλληλεγγύης των γενεών.

– Στην εξεύρεση νέων υγιών πόρων για το σύστημα και την αναζήτηση λύσεων στην κατεύθυνση δημιουργίας Αποθεματικού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το ασφαλιστικό πρέπει να είναι κάτω από μόνιμη και σταθερή παρακολούθηση όλων των ενδιαφερόμενων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να υπάρχει μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και να αναζητούνται νέοι πόροι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΓΣΕΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, για να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της και να αναζητηθούν λύσεις για το ασφαλιστικό.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Ο ΟΑΣΑ αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο που είχε επιλεγεί μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έκαναν την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) …

Εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας

Εγκύκλιος τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει τις εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Διαβάστε τί ισχύει για τους υπαλλήλους με αναπηρία και …

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων – Διαθεσιμότητα – Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ – Εξαιρέσεις αναπήρων

Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του …

Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στον Οδηγό γίνεται ειδική αναφορά και στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία: «Ο δημόσιος υπάλληλος δεν προβάλλει γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα σε βάρος προσώπων (π.χ. καθυστέρηση χειρισμού …

Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή του ν.4046/2012 – Κατώτατα όρια μισθών, αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ.πρωτ. 4601/304/12.3.2012), παρέχονται διευκρινίσεις επί της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (αριθμ. 6/28-2-2012) σε θέματα που …

ΙΚΑ: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους μακροχρόνια άνεργους και τα μέλη οικογενείας τους, ανακοινώθηκε με επείγον έγγραφο του ΙΚΑ (αριθ. πρωτ.: …

Αναπηρικές συντάξεις: Προϋποθέσεις και ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων με αναπηρία

Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων η αξιολόγηση των ασφαλισμένων με αναπηρία γίνεται πια από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - ανεξαρτήτως ταμείου, ενώ νέο καθεστώς έχει τεθεί σε …