Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας σε αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν αντικείμενα όπως πεζούς ή δικυκλιστές, καθώς επίσης και τις γραμμές στο οδόστρωμα που διαχωρίζουν τις λωρίδες κυκλοφορίας.

Η υπολογιστική όραση αξιοποιήθηκε για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνηταΜάλιστα, ο Αμον Σάσουα (διάσημος καθηγητής πληροφορικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ) μαζί με τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ζιβ Αβιράμ ίδρυσαν το 1999 την εταιρεία Mobileye για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα συστήματα της Mobileye έχουν εγκατασταθεί σε αρκετά μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι General Motors, BMW, Volvo, Cadillac. και τα Ι.Χ. όλων αυτών των μοντέλων μπορούν να «δουν» τους πεζούς ή τους ποδηλάτες όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ενώ μπορούν επίσης να ενημερώνουν άμεσα τον οδηγό όταν το όχημα είναι έτοιμο να βγει εκτός της λωρίδας που κινείται. Η εταιρεία υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της χρονιάς περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο θα κυκλοφορούν στον δρόμο υποστηριζόμενα από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Πρόσφατα, η Mobileye, εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μιας ακόμα καινοτομίας, ενός συστήματος «μηχανικής όρασης» που θα μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ενα τέτοιο «ημιαυτόνομο» αυτοκίνητο θα μπορεί, για παράδειγμα, να αναλάβει το τιμόνι όταν διαπιστώσει ότι ο οδηγός είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί, ή για τα λίγα λεπτά που χρειάζεται κανείς για να ελέγξει τα e-mail του.

Η Mobileye έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει τα συστήματα για τα «ημιαυτόνομα» αυτοκίνητα, μαζί με τρεις συνεργάτες που δεν θέλει να αποκαλύψει. Το πρώτο μοντέλο με τέτοιες δυνατότητες θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμη και το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Αντίθετα, προβλέπει πως τα πλήρως αυτόνομα Ι.Χ. (η Google) θα χρειαστούν 15 με 20 χρόνια από σήμερα, πριν φτάσουν σε μαζική παραγωγή.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …

Νέα μέθοδος βοηθά άτομα με σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) να επικοινωνήσουν με τα μάτια

Μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Γερμανία φαίνεται ότι θα βοηθήσει τα άτομα με σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) να αρχίσουν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που βρίσκονται …

Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων για ιδιοκτήτες με αναπηρία 67%

Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τον νόμο για τα αυθαίρετα, συμπεριλαμβάνεται εκτός των άλλων η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με αναπηρία 67%, αλλά και …

Ηλεκτρονικό δέρμα θα αποκαταστήσει την αφή σε όσους έχουν προσθετικά μέλη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δημιούργησαν το πρώτο «διαδραστικό» ηλεκτρονικό δέρμα, που φαίνεται πως θα αποκαταστήσει την αίσθηση της αφής στα άτομα που χρησιμοποιούν …

Τα «Επτά πρόσωπα της κώφωσης»

Το νέο βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου, «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», περιλαμβάνει 7 ιστορίες-διαλέξεις ενός φανταστικού συνεδρίου (που τοποθετούνται χρονικά στο έτος 2030) και μας φέρνουν εγγύτερα στον …