5 + 1 αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας: Εξετάζονται εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα

Ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας.

xesimo logo

 

Ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μετά τα όσα έχουν προτείνει το ΚΕΠΕ και ο ΟΟΣΑ για τις αναπηρικές συντάξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται οι γραπτές εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών για 5+1 αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, τις φορολογικές απαλλαγές αλλά και με τα ποσοστά αναπηρίας για ορισμένες παθήσεις. Οι αλλαγές που προτείνονται περιλαμβάνουν:

1. Την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης όλων των αναπηρικών επιδομάτων, που χορηγούν είτε τα ασφαλιστικά ταμεία είτε οι υπηρεσίες Πρόνοιας, και τη σύνδεσή τους με εισοδηματικά ή ακόμη και με περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση που εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, τότε το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, για παράδειγμα, που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης και κατ’ ανώτατο όριο φτάνει στα 523 ευρώ, θα μειωθεί σημαντικά για όσους έχουν μεν άνω του 80% αναπηρία, αλλά διαθέτουν και επαρκή εισοδήματα για να καλύψουν το κόστος συνοδού για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με το «σκεπτικό» των εισηγήσεων, θα καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη στήριξη των αναπήρων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

2. Τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική) προκειμένου να κριθεί ανάπηρος και δικαιούχος σύνταξης! Αρμόδια στελέχη αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως ο καταρράκτης στα μάτια, ο οποίος είναι χειρουργήσιμος, μπορεί να πάρει ποσοστό αναπηρίας από 67-80% (έστω και προσωρινά). Άλλο παράδειγμα είναι η παχυσαρκία, η οποία δίνει ποσοστά συντάξιμης αναπηρίας άνω του 50% όπως αναφέρεται στο σχετικό Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας.

3. Την εναρμόνιση της διάσπαρτης νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις παροχές αναπηρίας. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ αλλά και το Δημόσιο δίνουν μισή σύνταξη με αναπηρία 50%, ενώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ καταβάλλουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό 67% και άνω. Άλλη περίπτωση στρέβλωσης είναι ότι σε ορισμένα Ταμεία (ΟΓΑ) για να υποβληθεί ένσταση στις δευτεροβάθμιες επιτροπές αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει πάρει και 40% αναπηρία στην πρωτοβάθμια επιτροπή.

4. Τον προσδιορισμό «αντικειμενικών κριτηρίων» για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας.

5. Την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για όσους κρίνονται ανάπηροι. Για παράδειγμα, μια από τις απαλλαγές που θα περάσει από κόσκινο είναι η ατέλεια από τέλη ταξινόμησης που προβλέπει η νομοθεσία για την αγορά Ι.Χ., καθώς αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν περιπτώσεις όπου η ατέλεια αυτή να «χρησιμοποιείται» για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων (μέχρι 3.600 κ.ε.) που εκτελωνίζονται μεν στο όνομα ενός αναπήρου, αλλά «οδηγούνται» από άλλα πρόσωπα.

Πρόταση

Στις αλλαγές που συζητούνται υπάρχει και πρόταση για την προσθήκη νέων παθήσεων που θα μπορούσαν να έχουν επ’ αόριστον αναπηρία, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η επανεξέταση των αναπήρων και η ταλαιπωρία τους στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή η επ’ αόριστον αναπηρία ισχύει για 43 παθήσεις. Η διεύρυνση των παθήσεων που θεωρούνται μη αναστρέψιμες, για τις οποίες θα χο-ρηγείται επ’ αόριστον αναπηρία, θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής των ατόμων με αναπηρία.

334.452 ανάπηροι στα ΚΕΠΑ: Μπλόκο σε 77.990 που ζητούν φορολογικές απαλλαγές

ΑΠΟ ΤΟ 2011 και μειά που άρχισε η λειτουργία των ΚΕΠΑ έχουν εξεταστεί 334.452 ασφαλισμένοι που είχαν πάρει ποσοστό αναπηρίας με οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις. Κατά μέσο όρο κάθε μήνα υποβάλλονται 11 .000 αιτήματα. Σήμερα είναι σε εκκρεμότητα 13.000 αιτήματα. Από το σύνολο των εκκρεμών περιστατικών τα 3.069 (20%) αφορούν ψυχιατρικές παθήσεις, τα 4.217 νευρολογικές και τα 2.144 καρδιολογικές Από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέχρι τις 31/08/2014, οι 132.364 περιπτώσεις ήταν για απονομή και παράταση σύνταξης και άλλες 77.990 ήταν για πιστοποίηση αναπηρίας για φορολογική χρήση. Ωστόσο, οι εφορίες απαιτούν επανεξέταση όσων είχαν ιατρική γνωμάτευση για επ’ αόριστον αναπηρία από την 01/09/2011 για απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από τα τέλη κυκλοφορίας ή και τα τέλη ταξινόμησης.

Οι στρεβλώσεις

• Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, προκειμένου να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, πρέπει να προχωρήσουν σε οριστική διακοπή εργασιών, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο σε μελλοντική επανεξέτασή τους να λάβουν μη συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας και να μην έχουν τη δυνατότητα νέας έναρξης επαγγέλματος.

• Γίνεται επίκληση πολλών παθήσεων από τους εξεταζόμενους, οι οποίοι μπορεί να περάσουν και από τρεις υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να λάβουν το συνολικό ποσοστό αναπηρίας (π.χ. σάκχαρο, πρόβλημα όρασης, ορθοπαιδικό πρόβλημα, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα).

• Χορηγούνται επιδόματα από την Πρόνοια (δήμοι, περιφέρειες) χωρίς ποτέ να εξετάζονται τα εισοδήματα των δικαιούχων.

• Χορηγούνται φοροαπαλλαγές, «υπερβολικές» με δεδομένη τη συγκυρία, σε αναπήρους για τον εκτελωνισμό αυτοκινήτων (3.600 κυβικά).

Διονύσης Πατσιούρης, Υποδιοικητής ΙΚΑ: Να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις

Την ανάγκη αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στη χορήγηση των παροχών αναπηρίας υπογραμμίζει με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο ο αρμόδιος υποδιοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Διονύσης Πατσιούρης. Αναφέρει ότι «σήμερα εκκρεμούν πανελλαδικά μόλις 13.000 αιτήσεις όταν ο αντίστοιχος αριθμός των εισερχομένων αιτημάτων μηνιαίως φθάνει τις 11.000» και σημειώνει ότι με τη λειτουργία των ΚΕΠΑ θα πρέπει να εκτιμηθούν ποιοτικά στοιχεία που βελτιώνουν το παραγόμενο έργο των υγειονομικών επιτροπών. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν:

• Ο κατακερματισμός των διατάξεων ανά Ταμείο ή υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης των πάσης φύσεως παροχών αναπηρίας ώστε να επιτευχθεί ενιαιοποίησή τους.

• Προσαρμογές στον υφιστάμενο Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας, εξάλειψη παθογενειών που οδηγούν σε στρεβλώσεις της έννοιας της αναπηρίας αλλά και στην καταστρατήγηση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων του νομικού πλαισίου χορήγησης των διαφόρων παροχών.

• Διαχωρισμός της αναπηρίας από την κοινωνική μέριμνα και προστασία που αποτελεί συνολικό έργο της Πολιτείας και αφορά τη δίκαιη ανακατανομή των κοινωνικών πόρων πάνω σε υγιείς βάσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Εφημερίδα Ελεύθερος τύπος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …