Τέλος στο θρίλερ του ΕΝΦΙΑ με τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά

Εκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου χορηγείται σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας, ενώ πλήρως απαλλάσσονται οικογένειες που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα.

Τίτλοι «τέλους» μπαίνουν σε μια ακόμη «πράξη» από το θρίλερ του ΕΝΦΙΑ, αφού πλέον όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται πλήρη απαλλαγή 100% ή μείωση του φόρου κατά 50% μπορούν να δουν στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία, για τις εκπτώσεις ή απαλλαγές, προβλέπει τα εξής:

Εκπτωση

Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χορήγηση της έκπτωσης θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

* το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

* η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων, αλλά και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή

Σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή σε όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι, αν και δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση δεν δουν τις σχετικές μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, ενώ όσοι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ανάλογη αναπροσαρμογή στις επόμενες δόσεις με βάση το νέο ποσό που προέκυψε από τη νέα εκκαθάριση.

Αν φυσικά κάποιος έχει ήδη εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, τότε το επιπλέον ποσό θα επιστρέφεται στο δικαιούχο ή θα συμψηφιστεί με τυχόν χρέος μπορεί να έχει στην εφορία του.

Το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι, γονείς φοιτητών ή απολυμένοι, μέχρι να λάβουν την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή, περί τα τέλη Δεκεμβρίου, θα πρέπει ούτως ή άλλως να ξαναπεράσουν από την εφορία τους.

Κοινωνικά επιδόματα

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», δεν θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά ανηρτημένα στο Taxis, αφού λόγω της είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, που αν και δεν φορολογούνται, βάσει του νόμου προσμετρούνται στον υπολογισμό του εισοδήματος για το φόρο ακινήτων, έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά όρια βάσει των οποίων δίνονται οι εκπτώσεις και απαλλαγές στο φόρο.

Αυτοί θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αποδείξουν στην εφορία τους ότι όντως τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση όρια για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, λόγω είσπραξης αποζημίωσης απόλυσης, του ΕΚΑΣ ή επιδομάτων όπως ανεργίας, στήριξης τέκνων, τριτεκνίας, πολυτεκνίας και φοιτητικό.

Μόνο έτσι τα εν λόγω ποσά των κοινωνικών παροχών εν συνεχεία θα αφαιρεθούν από το συνολικό εισόδημα και αν το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από το σχετικό κριτήριο, θα γίνει, περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου, συμψηφισμός της δικαιούμενης έκπτωσης του 50% με τις δόσεις που τυχόν έχουν πληρωθεί κι αυτές που απομένουν ή σε περίπτωση απαλλαγής θα εκδίδεται μηδενικό εκκαθαριστικό, κι εφόσον έχει ώς τότε ο ιδιοκτήτης καταβάλει κάποια χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ θα του επιστραφούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ – gkouros@naftemporiki.gr

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …