Αυστραλία: Έλληνες με αναπηρίες και Ελλάδα στην σέντρα

Η κυβέρνηση Άμποτ με τον πέλεκυ στο χέρι αυτόν τον καιρό – τις παραμονές της ανακοίνωσης του νέου οικονομικού προϋπολογισμού της χώρας – κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις για περικοπές που θα συμβάλλουν στο να ελαττωθεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός.

Γίνεται λόγος για αλλαγές στον συνταξιοδοτικό χώρο που πραγματικά έχουν τρομοκρατήσει τους συνταξιούχους οι οποίοι συντηρούνται με τη σύνταξη γήρατος. Έχει σοβαρά προβληματίσει έναν μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρίες, οι οποίοι επίσης συντηρούνται από το κρατικό ταμείο, με ανακοινώσεις του είδους ότι θα επανεξεταστεί η κατάστασή τους από ανεξάρτητους γιατρούς, με την πρόθεση να μειώσουν ή και να κόψουν το επίδομα εκείνων που θα κριθεί ότι μπορούν να επιστρέψουν στον εργασιακό χώρο.

krokodeilos logo

Οι αλλαγές για τις οποίες μιλά ευθαρσώς ο πρωθυπουργός, χωρίς να εμπλέκεται σε λεπτομέρειες, αγγίζουν, ως γνωστό, και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με στόχο το 70ό έτος.

Το διάστημα που θα περιμένουμε, προκειμένου να έχουμε σαφή στοιχεία, δεν είναι μακρύ. Θα γνωρίζουμε περισσότερα την Τρίτη 13 Μαΐου, όταν θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη κοινοποιήθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου οι οποίες κατευθύνουν τον πέλεκυ και σε περιοχές οι οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα φωτιστεί, ως πιθανοί συντελεστές της μείωσης του δημοσίου χρέους, όπως περικοπές στον ελάχιστο βασικό μισθό κατά $140 ή το 44% του βασικού μισθού, αυξήσεις στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, αύξηση της τιμής των φαρμάκων και επιβεβαίωση των όσων έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, ως πιθανά μέτρα λήψης , όπως μείωση των συντάξεων γήρατος, επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας, υπολογισμός της αξίας της οικογενειακής στέγης για την παροχή ή μη πλήρους σύνταξης, για να αναφερθούμε στα κυριότερα.

Aναφερόμενος στις προτάσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, ο θησαυροφύλακας Jo Hockey, θα πει ότι “οι προτάσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι απλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να δαπανά περισσότερα από όσα κερδίζει”, τονίζοντας ότι δεν έπεται ότι η έκθεση της επιτροπής είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός: “Πρόκειται για προτάσεις τις οποίες αξίζει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση ενόψει του προϋπολογισμού. Δεν απαντούμε σ’ αυτές τώρα. Η απάντησή μας θα είναι αυτός ο ίδιος ο προϋπολογισμός”.Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εντούτοις με η λακωνική του δήλωση “θα είναι κάλεσμα στα όπλα για τον αυστραλιανό λαό“.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αγωνιώδους αναμονής, κύματα διαμαρτυριών έχουν προκληθεί από το πρωτοσέλιδο της Herald Sun, προχτές (Πέμπτη), στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς, διακηρύττει ότι “η Αυστραλία πληρώνει $100εκ. σε αναπηρικές συντάξεις ατόμων οι οποίοι (απλά) τεμπελιάζουν. Τους παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό“.

Το έντυπο, υπενθυμίζει ότι “τώρα που η κυβέρνηση Abbott ετοιμάζεται για περικοπές και φόρους με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους, θα θέλαμε να αποκαλύψουμε ότι 7.313 άτομα που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, ζουν στο εξωτερικό, στοιχίζουν δε στην κυβέρνηση $99.9 εκ. το χρόνο”.Στη συνέχεια, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι “ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Ελλάδα με 1.242. Η Τουρκία με 849, η Ν. Ζηλανδία με 870 και η Κροατία με 506″. Στην αναφορά των προορισμών αναφέρεται ότι ορισμένοι προτιμούν και εξωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Ταϊλάνδη (370), οι Φιλιππίνες (457), η Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαλί, (83).

Πρόκειται για μια επιδερμική, αυθαίρετη, εκτίμηση, αναφορικά με τα κίνητρα που επιλέγουν εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας να ζήσουν εκτός Αυστραλίας.Οι χώρες που αναφέρονται, ως πριτητέοι προορισμοί, όντως διακρίνονται για το ήπιο κλίμα τους.Γνωρίζουμε, στην περίπτωση των Ελλήνων που υπάγονται σ’ αυτήν την κατηγορία, ότι το κλίμα της Ελλάδας είναι ασύγκριτα πιο φιλικό για τις παθήσεις τους, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Ένας άλλος πολύ πρακτικός παράγων που τους ωθεί σ’ αυτήν την απόφαση, είναι ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από εκείνο της Αυστραλίας, επομένως εκεί μπορούν να ζήσουν πιο ανθρώπινα.

Μιλώντας για τον ‘ανθρώπινο’ παράγοντα, τί πιο ανθρώπινο να δώσεις στον άλλον το δικαίωμα να ζήσει τα τελευταία χρόνια του βίου του στη γη που γεννήθηκε.Πρακτικά, μια τέτοια απόφαση, αποβαίνει προς (οικονομικό) όφελος της Αυστραλίας , δεδομένου ότι το κρατικό ταμείο απαλλάσσεται από άλλες παροχές σ’ αυτά τα άτομα, όπως είναι τα φάρμακα, η δημόσια συγκοινωνία κλπ.

Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Kevin Andrews, ο οποίος ζητά επεξηγήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: ” Με ανησυχεί το γεγονός ότι ορισμένοι από εκείνους που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, επιλέγουν να ζήσουν στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής, σε βάρος των φορολογουμένων“.

Βέβαια, η κοινή λογική υπαγορεύει κύριε υπουργέ ότι αν τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, δικαιούνται να ζήσουν στον τόπο της δικής τους επιλογής.

Εκεί είναι που πρέπει να πέσει η βαρύτητα και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Και να μη μας διαφεύγει το εξής. Ότι το γεγονός ότι ένας μεγάλος, συγκριτικά πάντοτε, αριθμός Ελλήνων λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, αυτό σημαίνει ότι εργάστηκαν σκληρά σε δουλειές που οι αγγλοσάξωνες, δεν ήθελαν, στην πλειονότητά τους, ούτε καν να πλησιάσουν. Είναι, να μη μας διαφεύγει αυτό, μεταξύ εκείνων που έβαλαν τα θεμέλια για να χτιστεί αυτή η χώρα και να βρίσκεται στο σημείο που είναι σήμερα. Θα ήταν λοιπόν, με τα πιο ήπια κριτήρια, αγνωμοσύνη, να γίνονται σήμερα υποτιμητικές αναφορές στο όνομά τους. Το αντίθετο θα ήταν πιο δίκαιο και επιθυμητό!

Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
neoskosmos.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …