Αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος εξασφάλισης αξιοπρεπούς περίθαλψης

Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ μίας όσο το δυνατόν καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης του πολίτη είναι βασικό καθήκον μίας ευνομούμενης και συντεταγμένης πολιτείας. Όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου, δίνουν σημαντική έμφαση στον τομέα αυτό μέσω κυρίως της ανάπτυξης σύγχρονων δημοσίου χαρακτήρα συστημάτων υγείας.

Παράλληλα όμως βασική συνιστώσα αυτών των συστημάτων είναι η ελευθερία επιλογής του ασθενή, του πολίτη, να επιλέξει το γιατρό του. Στο πλαίσιο αυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου συνυπάρχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υγείας, όπως επίσης οι δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας.

Και στη χώρα μας η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος οι Ελληνες πολίτες δείχνουν χρόνο με το χρόνο αυξημένη εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις καλύψεις που αυτές προσφέρουν.

Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2002 περίπου 963.690 άνθρωποι καλύπτονται από παροχές Νοσοκομειακής Περίθαλψης μέσω ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και 745.907 άνθρωποι καλύπτονται από παροχές Νοσοκομειακής Περίθαλψης μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων. Επειδή πολλοί από τους καλυπτόμενους από ομαδικό ασφαλιστήριο έχουν συνάψει και ατομική ασφαλιστική σύμβαση, το σύνολο των ατόμων που καλύπτονται από ομαδικό ή ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, υπολογίζεται περίπου σε 1.300.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ανωτέρω ασφαλισμένους, κατά το έτος 2002, αποζημιώθηκαν 280.706 άτομα, που έτυχαν αξιοπρεπούς περίθαλψης χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι το κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κάθε ημέρα η ασφαλιστική αγορά κατέβαλε ένα εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Από τους ανωτέρω αποζημιωθέντες, 183 νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό με συνολικό κόστος 3,14 εκατ. ευρώ ενώ σε 557 περιπτώσεις το ύψος της αποζημίωσης ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ. Θα πρέπει δε να τονισθεί, ότι το σύνολο σχεδόν των προαναφερθέντων ποσών κατεβλήθη σε ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Τα παραπάνω μεγέθη έχουν τεράστια σημασία για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση καταβάλλει τεράστια ποσά για την προστασία ή/και την αποκατάσταση της υγείας των ασφαλισμένων της.

Δεύτερον, γιατί αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση – στο βαθμό που αναλογεί στις καλύψεις υγείας που παρέχει – μειώνει την επιβάρυνση των κρατικών φορέων (ταμεία υγείας και δημόσια νοσοκομεία) ενώ, παράλληλα, τροφοδοτεί την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις, την απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα του κράτους κ.λπ.

Αξιοπρεπής περίθαλψη

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού συστήματος εξασφάλισης μιας αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης των ελλήνων πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που προκύπτει από την ίδια έρευνα: Οι κάτοχοι προγραμμάτων υγείας δικαιολογούν αυτή την επιλογή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλή, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία ποιότητα, υπηρεσιών ενώ παράλληλα δεν εμπιστεύονται τους κοινωνικούς φορείς ασφάλισης υγείας.

Ακόμη το 95% των κατόχων προγράμματος υγείας σκοπεύουν να το διατηρήσουν στο μέλλον και ένα 20% εξ αυτών δηλώνει ότι θα ήθελε να το ενισχύσει. Επίσης, το 86% των κατόχων προγραμμάτων υγείας θεωρεί ότι τα χρήματα «πιάνουν τόπο».

Σε ό,τι αφορά στις καλύψεις πρώτη προτεραιότητα των ασφαλισμένων φαίνεται να είναι οι καλύψεις με κάποιο κεφάλαιο καταβαλλόμενο σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας, καθώς και η κάλυψη εξόδων Νοσοκομειακής Περίθαλψης.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι θετικότερη στάση απέναντι στην ιδέα της ασφάλισης έχουν οι άνθρωποι εκείνοι των οποίων το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλότερο.

Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και «τριβές» στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων. ?λλωστε ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι μη κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας δεν έχουν συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι το κόστος αυτού. Το κόστος των παροχών υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί όχι μόνο πρόβλημα των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των δημοσίων συστημάτων ασφάλισης υγείας.

Ο ιατρικός λεγόμενος πληθωρισμός είναι ιστορικά πολύ υψηλότερος του μέσου πληθωρισμού μίας οικονομίας λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει η αγορά υγείας, αλλά και του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η έρευνα και οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία, ενώ δεν πρέπει να μην λάβουμε υπόψη τον παράγοντα «ιατρός» και της σημαντικής θέσης που κατέχει αυτός στο όλο σύστημα τεχνολογικά επιτεύγματα για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Δαπάνες

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που διεθνώς οι συζητήσεις είναι πολλές για την ανάγκη τιθάσευσης των δαπανών δημόσιων και ιδιωτικών στο τομέα της υγείας. Και οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική τους.

Πάντως βασικό κριτήριο στη διαμόρφωση των ασφαλιστικών τους προγραμμάτων είναι να παρέχονται όσο το δυνατόν πληρέστερες καλύψεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και γιατρούς προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα χωρίς να μειωθεί από την άλλη πλευρά η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να διευρύνει τη συνεργασία της και με το δημόσιο τομέα υγείας και ειδικότερα τα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας έτσι εναλλακτικές λύσεις στους ασφαλισμένους της, και επιπλέον έσοδα στα δημόσια νοσοκομεία και το κυριότερο διαμορφώνει νέες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας με προφανή τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της ασφάλισης υγείας.

Από την άποψη αυτή η πρόσφατη πρόσκληση που απεύθυνε ο Υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στην Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την ίδρυση κοινής επιτροπής εκπροσώπων των υπουργείων υγείας και Απασχόλησης και της Ένωσης η οποία θα διερευνήσει σε βάθος τη μορφή συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος ασφάλισης υγείας μας βρίσκει σύμφωνους και θα δεσμευόμαστε ότι προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για την επιτυχή κατάληξη μιας κοινής προσπάθειας, που δεν είναι άλλη από την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους Ελληνες πολίτες.

ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προέδρος της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης, διευθύνονων συμβούλος της Generali

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …