ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

19 Μαρτίου 2005,
Ο Park Seung-yu, ένας 34χρονος με κάκωση νωτιαίου μυελού, ενθουσιάστηκε διαβάζοντας διάφορα άρθρα σχετικά με τον Hwang Woo-sum, έναν καθηγητή γενετικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. Ο κύριος Ρark παρακολουθεί κάθε διάλεξη του κύριου Ηwang, και δεν είναι ο μόνος. Οι διαλέξεις του κου Ηwang παρακολουθούνται από πολλά άτομα που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και μόνιμες αναπηρίες.

Τον περασμένο χρόνο, ο κος Hwang κατάφερε να παράγει εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα από κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο, κι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο. Δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι τα κύτταρα αυτά κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων και μόνιμων αναπηριών.

Μετά από αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, ο κος Ρark κι άλλα άτομα που αγωνιούν για την υγεία τους, αισθάνθηκαν ότι μπορούν πια να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι οι ασθενείς απαιτούν διαρκώς να μάθουν πότε θα μπορέσουν να υποβληθούν σε θεραπείες με βλαστοκύταρα, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες αυτές βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Ο ίδιος ο κος Hwang είναι επιφυλακτικός απέναντι στην τόσο μεγάλη αισιοδοξία.

«Κατά περιόδους ακούμε διάφορες ειδήσεις για επιτυχημένες θεραπείες με βλαστικά κύτταρα σε όλον τον κόσμο, αλλά ακόμα είμαστε στο επίπεδο της επιβεβαίωσης των αποτελεσματικών δυνατοτήτων τής μεθόδου», λέει ο επιστήμονας. «Για να καταστήσουμε τις θεραπείες ευρέως αποδεκτές, πρέπει να περάσουμε από πολλά στάδια. Θα πρέπει να αποκτήσουμε κύτταρα συγκεκριμένων οργάνων από βλαστοκύταρα, και έπειτα να ελέγξουμε τα τεστ σε ζώα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της μεθόδου. Επίσης θα πρέπει να γίνουν και πολλά κλινικά τεστ. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ιατρική τεχνολογία στην Κορέα, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτήν των προηγμένων χωρών. Αν και το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας θεωρεί ότι οι Κορεάτες ερευνητές έχουν επικροτηθεί από όλον το κόσμο για τις κλωνοποιήσεις εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, οι έρευνες που αφορούν στα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων έχουν καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με τις προηγμένες χώρες.

«Η έρευνα σχετικά με τα βλαστικά κύτταρα θεωρείται σωτήρια για την ιατρική κοινότητα, κι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει αμέριστη υποστήριξη, ώστε οι Κορεάτες επιστήμονες να εστιάσουν σε αυτήν τη μελέτη», είπε ο καθηγητής Oh Il-hwan, επικεφαλής του Ιnstitute of Cell and Gene Therapy του Καθολικού Ιατρικού Κέντρου, ένα νοσοκομείο που συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστήμιου της Σεούλ.

Η Κορέα σχεδιάζει να επενδύσει 10.000.000 $ τον χρόνο, για τα επόμενα 10 χρόνια στην γενετική έρευνα, όμως δεν θα διατεθεί όλη η επιχορήγηση στη μελέτη των βλαστοκυττάρων. Αντίθετα, η πολιτεία της Καλιφόρνια θα επενδύσει 300.000.000 $ το χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια μόνο στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων.

Οι Κορεάτες γενετιστές λένε πως αυτό που τους προβληματίζει δεν είναι τόσο η έλλειψη επιχορηγήσεων, όσο οι υψηλές προσδοκίες του κόσμου, ιδιαίτερα δε των ασθενών.

Ο Seo Wu-hyeon,63 ετών, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, και έχει ως αρχικά συμπτώματα κόπωση, αδυναμία, μούδιασμα και άλλα προβλήματα. Ο κος Seo ξόδεψε περίπου 20.000.000 won για θεραπεία με βλαστοκύταρα σε κλινική της Σεούλ, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τη θεραπεία.

Ο κος Seo υπέβαλε μήνυση κατά της κλινικής και του προμηθευτή των βλαστοκυττάρων. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε από 9 ακόμα ασθενείς που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.

Μια έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο από τον JoongAng Ilbo, αποκάλυψε το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται οι ερευνητές κι οι ασθενείς τη θεραπεία με βλαστοκύταρα. Μεταξύ των 1030 συμμετεχόντων στην έρευνα, οι γενετιστές με ειδικότητα στα εμβρυϊκά βλαστοκύταρα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει θεραπεία με τη μέθοδο αυτή για τα επόμενα 3 χρόνια. Αντίθετα το 35% των ασθενών που συμμετείχαν πιστεύουν ότι θα υπάρξει θεραπεία μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Τον τελευταίο χρόνο, το Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων της Κορέας ενέκρινε τη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για 30 ασθενείς. Το Υπουργείο αναθεώρησε τον Ιούλιο τους κανονισμούς που καθόριζαν το πλαίσιο χρήσης των βλαστικών κύτταρων, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες. Πριν από αυτό, οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων στην Κορέα δεν ήταν γνωστές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τον περασμένο χρόνο περίπου 400 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων έλαβαν χώρα στην Κορέα, αυτόνομα, γιατί η διαδικασία αυτή δεν χρειαζόταν την έγκριση από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων όμως πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές μελέτες της τεχνικής αυτής, ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμη.

Οι ερευνητές στον τομέα αυτό είναι ακόμα πιο συνετοί. Μια ομάδα νευρολογικής αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Inha, έκανε αυτόνομα μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων σε 11 ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού. Από τους 6 ασθενείς, που η κάκωση τους έγινε σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων από την μεταμόσχευση, οι πέντε παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης. O Υang Seok-ju, ένας 43χρονος ασθενής που δεν θα ήταν σε θέση ούτε να καθίσει στο αναπηρικό αμαξίδιο, μπόρεσε να κάνει push-ups μετά τη θεραπεία.

O Park Hyeong-cheon, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι προσεκτικός στην εξήγηση του αποτελέσματος. «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε με σαφήνεια ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κύτταρων σχετίζεται με την αποκατάσταση», εξηγεί ο Δρ. Park.

«Έχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε ενεργά την έρευνα για τα βλαστικά κύτταρα στην Κορέα», λέει ο καθηγητής Oh της Ιατρικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστήμιου της Κορέας. «Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν παρανοήσει και πιστεύουν ότι η θεραπεία είναι διαθέσιμη.»

Special Reporting Team,
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …