Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: πρωτοποριακή έκθεση διαδραστικών συστημάτων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καινοτομούν και καλωσορίζουν όλους τους επισκέπτες στη διεθνώς πρωτότυπη έκθεση διαδραστικών συστημάτων, με εκθέματα από την αρχαία Μακεδονία, με τίτλο «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels».

Στη συγκεκριμένη έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να «αγγίζουν» ελεύθερα τις οθόνες, εξερευνώντας τις ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργημάτων από την πλούσια συλλογή του μουσείου, αλλά και γενικότερα αρχαιογνωστικά θέματα, που μέσω νέων τεχνολογιών καθίστανται προσβάσιμα και προσιτά στο ευρύ κοινό.

Η αλληλεπιδραστική εμπειρία της έκθεσης ξετυλίγεται σε 7 διαφορετικά διαδραστικά συστήματα που αποτελούν εφαρμογές του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ και συγκροτούν ευφυή περιβάλλοντα που προσαρμόζονται εύκολα στις επιθυμίες των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μικρές ή μεγάλες κατασκευές με ενσωματωμένους υπολογιστές που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες του μουσείου να αλληλεπιδρούν με τα μουσειακά αντικείμενα με απλό και αυθόρμητο τρόπο, χωρίς τη μεσολάβηση πληκτρολογίου ή ποντικιού.

Τα διαδραστικά συστήματα του μουσείου είναι:

  1. Ο Πανόπτης: Σύστημα ψηφιακού εκθεσιακού καταλόγου με πολυμεσικές πληροφορίες που παρουσιάζει χρυσά μακεδονικά στεφάνια από τη συλλογή του μουσείου (που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο) και περιλαμβάνει 2 οθόνες αφής (μια μεγάλη και μια μικρή) ανάμεσα στις οποίες υπάρχει ένα ανεμομυλάκι – ο επισκέπτης μπορεί να φυλλομετρήσει τη συλλογή φυσώντας το ανεμομυλάκι. Στη μεγάλη οθόνη παρουσιάζεται κάθε φορά ένα χρυσό στεφάνι, ενώ στη μικρή πληροφορίες σχετικά με αυτό.
  2. Το Κρυπτόλεξο: Διαδραστικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες με μια οθόνη αφής όπου εμφανίζεται ένα πλέγμα από γράμματα στο οποίο κρύβονται λέξεις που οι επισκέπτες προσπαθούν να ανακαλύψουν (πχ. ονόματα των 12 θεών του Ολύμπου, αρχαίοι ήρωες, άγνωστες θεότητες της Θεσσαλονίκης των ρωμαϊκών χρόνων, κ.ά.).
  3. Το Περιδέξιον: Σύστημα με μια οθόνη αφής που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει λεπτομέρειες και πολυμεσικές πληροφορίες για συμπληρωματικές όψεις ενός εκθέματος ή για συναφή εκθέματα. Είναι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, καθώς τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό καλύπτουν 8 εκατονταετίες.
  4. Το Πολύτροπο Ταξίδι: Σύστημα που περιλαμβάνει ένα τραπέζι, η επιφάνεια του οποίου είναι καλυμμένη με έναν τυπωμένο χάρτη που παρουσιάζει ανασκαφές σε πόλεις και άλλα σημαντικά σημεία της αρχαίας Μακεδονίας και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα να ανακαλύψουν αλληλεπιδραστικά πληροφορίες για τις διάφορες περιοχές του χάρτη.
  5. Μια μέρα σε ένα αγρόκτημα: Σύστημα που δείχνει στους επισκέπτες πώς ήταν κτισμένη μια αρχαία αγροικία κοντά στην σημερινή Ασπροβάλτα, εμπλουτίζοντας με πολύτροπη πληροφορία μια τρισδιάστατη μακέτα του μουσείου.
  6. Το Πολύαπτον: Μια ειδική οθόνη αλληλεπίδρασης μεγάλου μεγέθους που μπορεί να αναγνωρίζει ταυτόχρονα το άγγιγμα από πολλαπλά δάχτυλα ή χέρια και επιτρέπει σε πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα να ανακαλύψουν πολυεπίπεδες πληροφορίες για την τοιχογραφία ενός συμποσίου που βρέθηκε σε μακεδονικό τάφο κοντά στον σημερινό Αγ. Αθανάσιο.
  7. Η Μακρογραφία: Σύστημα μιας μεγάλης οθόνης προβολής που παρουσιάζει εικόνες πολύ μεγάλου μεγέθους, τις οποίες ένας ή περισσότεροι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ταυτόχρονα περιδιαβαίνοντας μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι εικόνες παρουσιάζουν την «Τοιχογραφία του Κυνηγιού», η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής που έχουν διασωθεί, και προβάλλονται σε μια μεγάλη οθόνη, ενώ κατόπιν αναλύονται τμηματικά ανάλογα με τη θέση των επισκεπτών στον χώρο. Σημειώνεται πως κάθε επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τη γλώσσα (ελληνικά ή αγγλικά) στην οποία θα βλέπει τις προβαλλόμενες πληροφορίες μπαίνοντας στο χώρο.

Σε όλους τους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υπάρχει εύκολη πρόσβαση για όλους τους επισκέπτες, ενώ ειδικές ράμπες διευκολύνουν τη μετάβαση των χειριστών αναπηρικών αμαξιδίων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.

–> Αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels», αλλά και την εντυπωσιακή ιστοσελίδα της: www.makedonopixels.org

Δεκέμβριος 2010

Κατερίνα Σκούτα, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών
email: skouta.katerina@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …