Διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ σε διαγωνισμό της Microsoft

Σημαντική διάκριση σημείωσε η ελληνική ομάδα στην τελική φάση του φετινού Παγκόσμιου Διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η ελληνική συμμετοχή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κέρδισε μία θέση στην τελική δωδεκάδα στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού», με την εφαρμογή Noesis.

Tο Noesis στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα αυτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και προσαρμόζοντας ανάλογα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ομάδα εκτιμά ότι το Noesis μπορεί να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή στο μέλλον βοηθώντας ουσιαστικά τα παιδιά με προβλήματα αυτισμού. Η ελληνική συμμετοχή αποτελείτο από τους φοιτητές Αλεξάνδρα Τσιλιγκύρη, Δημήτρη Μπόλη, Παναγιώτη Πετραντωνάκη και Ιάσονα Βιττόρια και τελούσε υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή στο ΑΠΘ Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Η ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που σχεδίασε το Noesis
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού για την κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» ήταν «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία συμβάλλει σε μια καλύτερη εκπαίδευση για όλους», επιτρέποντας στους φοιτητές να αναπτύξουν καινοτόμες εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Εκτός από την ελληνική, οι υπόλοιπες ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική δωδεκάδα ήταν από την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, την Τζαμάικα και την Τσεχία. Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα από την Ταϊλάνδη.

Σημειώνεται ότι η φετινή διάκριση δεν ήταν η πρώτη για την Ελλάδα και το ΑΠΘ. Το ΑΠΘ συμμετείχε και στο παρελθόν στους τελικούς του Imagine Cup, και συγκεκριμένα το 2004 με την εφαρμογή Smart Eyes, και το 2005 με το Sign2Talk, καταλαμβάνοντας την τρίτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

«Η χώρα μας κατάφερε για άλλη μία χρονιά να πετύχει μια σημαντική διάκριση», δήλωσε ο κ. Χρήστος Τσάγκος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς. «Όλες οι ομάδες του ΑΠΘ που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στο διαγωνισμό κατάφεραν να θέσουν πολύ ψηλά τον πήχη. Οι φοιτητές, με το πάθος και τη δημιουργικότητά τους, έχουν καταφέρει να μας εντυπωσιάσουν αλλά και να συμβάλουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αναπτύσσοντας εφαρμογές που βοηθούν ουσιαστικά μια σειρά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Το Imagine Cup, το οποίο διοργανώθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποτελεί έναν παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό που βοηθάει στην ανάδειξη τεχνολογικών γνώσεων και δυνατοτήτων. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε 100 χώρες ανά την υφήλιο, με τη συμμετοχή περίπου 100.000 φοιτητών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «ξεκλειδώσουν» τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις με τη χρήση εργαλείων της Microsoft.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2007
Αννη Καρολίδου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …