Διερεύνηση του Ποσοστού Χρήσης και των Αιτιών που Ωθούν τα Κινητικά Ανάπηρα Άτομα στη Χρήση Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών (Ναρκωτικά)

Ακολουθεί επεξηγηματική εισαγωγή από τους υπεύθυνους της εν λόγω έρευνας, καθώς και σύνδεσμος στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

ΜΕΡΟΣ Ι: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

1. Α.E. Ράπτης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Αθήνας
2. Φ.A. Σουκατζίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Ιωαννίνων

Αντικείμενο της ερευνητικής μελέτης αποτελεί η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (data base) που θα περιγράφει τόσο το ποσοστό χρήσης παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών (ναρκωτικά) από άτομα με κινητική αναπηρία όσο και τις αιτίες που τους ωθούν στην χρήση αυτών των ουσιών. Στόχος της δημιουργίας της βάσης δεδομένων είναι τόσο η πληρέστερη καταγραφή του φαινομένου και των αιτιών της, όσο και η χρήση της για την δημιουργία πληρέστερων και αποτελεσματικότερων προγραμμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σχετικά με τα Α.Μ.Ε.Α. και την χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών (ναρκωτικά).
Για τον λόγο αυτό διαμορφώθηκε ένα κατάλληλο ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων, με το σύστημα πολλαπλής επιλογής, για την καταγραφή τόσο των προσωπικών ιδιοτήτων του ερωτηθέντος (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο αυτού και της οικογένειας του, τόπος κατοικίας, συνθήκες διαβίωσης) όσο και το είδος των ουσιών και των αιτιών που τους ωθούν (είδος παράνομης ψυχοτρόπου ουσίας, συχνότητα χρήσης, επηρεασμός της χρήσης της ουσίας στην κοινωνική-εργασιακή-προσωπική ζωή, κοινωνικός-εργασιακός αποκλεισμός), με στόχο την ολοκληρωμένη καταγραφή του φαινομένου τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικό τομέα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως στόχο να καθορίσουν τις σχέσεις, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, σύνδεσης των ψυχολογικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών με την χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών στο συγκεκριμένο πληθυσμό-στόχο. Με την δημιουργία ενός μαθηματικού-στατιστικού μοντέλου θα είναι δυνατόν να διασαφηνιστούν τόσο οι παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη του φαινομένου όσο και του ποσοστού επιρροής που έχουν, με κύριο στόχο την βέλτιστη και γρήγορη καταπολέμηση τους.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν ευρέως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.
Ερωτηματολόγια που θα παραλάβουμε συμπληρωμένα μέχρι τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007, θα ληφθούν υπόψη για την πραγματοποιούμενη μελέτη.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασίας σας.

Προκειμένου να “κατεβάσετε” το αρχείο στον υπολογιστή σας και να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο, ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Αποστολή απαντήσεων στα e-mails:
Ράπτης Αναστάσιος: raptis_drw@yahoo.gr
Σουκατζίδης Φίλιππος: fsouk@diameso.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …