Δημιούργησαν βλαστοκύτταρα από δέρμα

Πρωτοποριακές και ελπιδοφόρες μεθόδους για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων ανακάλυψαν επιστημονικές ομάδες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Οι ερευνητές κατάφεραν κατά κάποιο τρόπο να «γυρίσουν πίσω το ποτάμι της ζωής» μετατρέποντας σε βλαστοκύτταρα, κύτταρα που συνέλεξαν από το δέρμα του προσώπου μίας τριανταεξάχρονης γυναίκας και της ακροποσθίας νεογέννητου αγοριού. Τα δημιουργηθέντα βλαστοκύτταρα, όπως ήταν αναμενόμενο, μπορέσαν να μετατραπούν σε κύτταρα οποιουδήποτε ανθρώπινου ιστού.

Οι δύο ομάδες -που εργάστηκαν ανεξάρτητα- τοποθέτησαν στα δερματικά κύτταρα τέσσερα γονίδια. Η εισαγωγή αυτών των γονιδίων στα κύτταρα πυροδότησε διαδικασία που κατέληξε στη μετατροπή τους σε μια μορφή βλαστοκυττάρων, ισοδύναμων με τα εμβρυϊκά. Στη συνέχεια, εξελίχθηκαν σε καρδιακά και μυϊκά κύτταρα, σε κύτταρα λίπους, χόνδρου ακόμα και σε νευρώνες.

Η τεχνική πιθανώς να επιλύσει το ηθικό πρόβλημα που συνεπάγεται η καταστροφή εμβρύων για τη συλλογή βλαστοκυττάρων, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την κατασκευή «ανταλλακτικών ιστών» και οργάνων, αν και ως γνωστόν η μεταβολή του DNA των δερματικών κυττάρων προκαλεί καρκίνο. Επίσης, η νέα μέθοδος θα επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες τη δυνατότητα να «ελέγχουν» τον τρόπο αλληλεπίδρασης των σκευασμάτων τους με τα ηλικιωμένα και άρρωστα κύτταρα.

«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση της ιατρικής, που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μελετούμε και θεραπεύουμε τις ανθρώπινες ασθένειες», δήλωσε ο καθηγητής Ιαν Γουίλμουτ, ο «πατέρας», δημιουργός του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, του προβάτου Ντόλι. Ο δρ Γουίλμουτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ξανά τη μέθοδο της κλωνοποίησης στις έρευνες που πραγματοποιεί στο Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η νέα μέθοδος δημιουργίας βλαστοκυττάρων τελειοποιήθηκε σε ποντίκια πέρσι από τον Σίνια Γιαμανάκα, του Πανεπιστημίου του Κιότο και θεωρείται ότι βάζει οριστικό τέλος στη θεραπευτική κλωνοποίηση.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στα επιστημονικά περιοδικά Science και Cell. Οι δύο επιστημονικές ομάδες συντονίστηκαν από τον κ. Γιαμανάκα και τον Τζέιμς Τόμσον βιολόγο του Πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν

Τα δερματικά κύτταρα που μετατράπηκαν σε βλαστοκύτταρα απέδειξαν ότι ήταν δυνατόν να εξελιχθούν σε δομικές μονάδες οποιουδήποτε τύπου ιστού επιθυμούσαν οι ερευνητές. Μάλιστα, κατάφεραν να τα μετατρέψουν ακόμα και σε παλλόμενα καρδιακά κύτταρα, ακολουθώντας διαδικασία ανάλογη με αυτή στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/11/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …