Διόρθωσαν το λάθος με το κοινωνικό μέρισμα

Η φούρια των εκλογών οδήγησαν την κυβέρνηση τον Απρίλιο σε καθορισμό χαμηλότερων απ’ ό,τι χρειαζόταν εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Το αποτέλεσμα ήταν να έχει δοθεί μέχρι σήμερα το επίδομα μόνο σε 205.000 οικογένειες έναντι στόχου για 600.000 και να διαφαίνεται προοπτική να μείνουν αδιάθετα τα πολύτιμα για τους μη έχοντες «πεντακοσάρικα». Το λάθος ωστόσο διορθώθηκε χθες.

euro logo

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠαΣοΚ, αποφασίσθηκε να αυξηθούν τα εισοδηματικά όρια από 6.000 ευρώ για τον άγαμο στις 7.050. Επίσης, στους δικαιούχους θα ενταχθούν πλέον και οι νέοι άνεργοι του 2013.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν πάρει το μέρισμα 205.000 δικαιούχοι και άλλοι 115.000 θα το πάρουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 320.000 δικαιούχους. Επιπλέον, σε φάση αξιολόγησης είναι 50.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τέλους Μαΐου. Είναι φανερό ότι ακόμη κι αν προστεθούν όσες αιτήσεις υποβληθούν τον Ιούνιο (η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου) δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των 600.000. Προφανώς, η κυβέρνηση τον Απρίλιο έκανε έναν υπολογισμό στο περίπου και προτίμησε να κινηθεί συντηρητικά, παρότι είχε δεχθεί εισηγήσεις να αυξήσει το όριο – τότε – στις 6.500 ευρώ.

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας, αποφασίσθηκε επίσης να αξιολογηθούν με τα νέα όρια και με βάση τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος όλες οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλους Ιουνίου. Διευκρινίζεται ότι για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς την υποβολή νέας αίτησης.

Οι δικαιούχοι. Με τα νέα δεδομένα, δικαιούχοι είναι:

Οι νέοι άνεργοι του 2013 (υπολογίζονται περίπου 40.000).

Αγαμοι με εισόδημα έως 7.050 ευρώ.

Ζευγάρια με εισόδημα έως 9.400 ευρώ (προσαύξηση κατά 1/3 για συζύγους).

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 10.575 ευρώ, με δύο παιδιά και εισόδημα έως 11.750 και ούτω καθ’ εξής (προσαύξηση κατά 1/6 για κάθε παιδί).

Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.400 ευρώ (για ένα παιδί προσαύξηση κατά 1/3).

Οικογένειες με ένα τουλάχιστον άτομο με αναπηρία άνω του 67% έχουν προσαύξηση 1/6 ή 1.175 ευρώ στο όριο εισοδήματός τους.

Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ ή για ζευγάρια, προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα τις 200.000 ευρώ.

Τα ποσά. Το βασικό ποσό του κοινωνικού μερίσματος είναι 500 ευρώ για ένα άτομο και αυξάνεται κατά 166,67 για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,33 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος. Ετσι, για το ζευγάρι φτάνει τα 666,67 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 750, με δύο παιδιά τα 833,33 και ούτω καθ’ εξής. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το μέρισμα διαμορφώνεται στα 666,67 ευρώ, ενώ οι οικογένειες με ένα τουλάχιστον άτομο με αναπηρία δικαιούνται προσαύξηση κατά 83,33 ευρώ.

Ειρήνη Χρυσολωρά

tanea.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …