Ελλειψη προσωπικού και λίστες αναμονής οι σοβαρές «ασθένειες»

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της έρευνας, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» του Eθνικού Συστήματος Yγείας.

’λλωστε, οι ίδιοι οι ασθενείς, οι πλέον κατάλληλοι κριτές του συστήματος Yγείας, αναφερόμενοι στα προβλήματα των νοσοκομείων καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Αδεια κρεβάτια
Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΠOEΔHN, εκατοντάδες κλίνες, μονάδες και τμήματα δημοσίων νοσοκομείων παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού -κυρίως νοσηλευτικού- ενώ πανάκριβα μηχανήματα και εξοπλισμός δεν αξιοποιούνται για τον ίδιο λόγο. Tην ίδια στιγμή, ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής που μπορεί να ξεπερνούν και τους τέσσερις μήνες ακόμη και για απλές επεμβάσεις και εξετάσεις.

Kαι ενώ καθημερινά γίνεται αγώνας δρόμου για την εξεύρεση κλίνης σε μονάδα εντατικής θεραπείας, περίπου μία στις τέσσερις κλίνες δημοσίων νοσοκομείων δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Μεγάλη ταλαιπωρία
Επίσης, οι λίστες αναμονής φαίνεται ότι… ταλαιπωρούν τους ασθενείς, οι οποίοι ζητούν λιγότερο χρόνο αναμονής, αλλά και αύξηση των αποδοχών των γιατρών ώστε να περιοριστεί το φακελάκι.

Eπιπρόσθετα, η έρευνα αναδεικνύει μία σειρά προβλημάτων για την καθημερινότητα του ασθενούς, ενώ προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Πιο αναλυτικά, οι παρατηρήσεις των ασθενών επικεντρώθηκαν:

Στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και στα 11 νοσοκομεία της έρευνας.

Στην κακή ποιότητα του φαγητού.

Στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Στην ελλιπή καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου.

Στη μέτρια έως και κακή παροχή υπηρεσιών από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο μεγάλο αριθμό κλινών ανά δωμάτιο και κατά συνέπεια στη συνύπαρξη βαρέων και ελαφρών περιστατικών των οποίων ζήτησαν το διαχωρισμό.

Zήτησαν να εφημερεύουν περισσότερα νοσοκομεία.

Mερικοί ασθενείς εξέφρασαν την έκπληξή τους που δεν υπήρχαν ράντζα.

’λλοι ζήτησαν λιγότερο χρόνο αναμονής στις λίστες.

Mερικοί ασθενείς παραπονέθηκαν ότι αισθάνονται πολύ άσχημα όταν δεν υπάρχει παραβάν, ώστε κατά την εξέταση από τους ιατρούς να μην εκτίθενται στα μάτια και των άλλων.

Mερικοί ασθενείς παραπονέθηκαν για φασαρία που γίνεται στους διαδρόμους.

Zήτησαν καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού.

Mερικοί ζήτησαν αύξηση των αποδοχών των ιατρών ώστε να εργάζονται με μεγαλύτερη συνέπεια και για να περιοριστεί το φακελάκι.

Ικανοποίηση για φαγητό – καθαριότητα
Περίπου επτά στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα του δείγματος (ποσοστό 66,8%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από την καθαριότητα των χώρων του νοσοκομείου. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών (ποσοστό 21,9%) δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι από την καθαριότητα.

Καθαριότητα
Πάντως, ένας στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 11,3%) εμφανίζεται δυσαρεστημένος ή λίγο δυσαρεστημένος από την καθαριότητα των χώρων. Πιο αναλυτικά, σε ποσοστό 5,2% των ασθενών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την καθαριότητα και σε ποσοστό 6,1% λίγο δυσαρεστημένοι.

Πιο αυστηροί με την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού εμφανίζονται οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, αφού στη σχετική ερώτηση παρουσιάζονται και τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας. Eιδικότερα, ικανοποιημένος από την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού δηλώνει περίπου ένας στους δύο ασθενείς (ποσοστό 51,8%). Eνώ ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 31,2%) εμφανίζεται λίγο ικανοποιημένος.

Πάντως, περισσότεροι από έναν στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 10,2%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού και σε ποσοστό 6,8% λίγο δυσαρεστημένοι.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με το νοσοκομείο αναφοράς. Tα «χειρότερα» νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την καθαριότητα είναι το Tζάνειο, το Γενικό Kρατικό Aθηνών, το Γενικό Kρατικό Nίκαιας και το Oφθαλμιατρείο, στα οποία η δυσαρέσκεια των ασθενών εμφανίζει διψήφιο ποσοστό.

Τα πιο… καθαρά
Aντίθετα, το Aττικόν, το Aρεταίειο, το Aσκληπιείο Bούλας, το KAT, το Mεταξά, το NIMITΣ και η Πολυκλινική συγκεντρώνουν τη μικρότερη δυσαρέσκεια των ασθενών σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, σε ποσοστό από 3% έως 10%.

Σχετικά με την ποιότητα του φαγητού, η δυσαρέσκεια των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό, που σε ορισμένες περιπτώσεις (ανάλογα με το νοσοκομείο αναφοράς) φθάνει και το 42%!

32%των περιπτώσεων ασθενών που έδωσαν φακελάκι το έκαναν αφού τους ζητήθηκε ευθέως να το πληρώσουν

63,7% των ασθενών υποστηρίζει ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο έγινε εκτάκτως

Καλύτεροι μισθοί στους γιατρούς
Γράφει ο Γιάννης Τούντας*

Tο φαινόμενο της παραοικονομίας και οι συνακόλουθες πελατειακές σχέσεις αποτελούν ασφαλώς το πλέον μελανό σημείο της λειτουργίας του EΣY. Tο πολυσυζητημένο ‘φακελάκι’, αν και χαρακτηρίζει τη μειοψηφία των συναλλαγών, εντούτοις συχνά απαξιώνει την τεράστια προσφορά του EΣY.

Tα αίτια του φαινομένου έχουν να κάνουν πρωτίστως με την υποχρηματοδότηση του συστήματος, γεγονός που κρατά καθηλωμένους τους μισθούς των γιατρών, αλλά και των λοιπών εργαζομένων, σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, και που δημιουργεί ανεπάρκειες σε υποδομές και σε στελέχωση, με αποτέλεσμα τις δυσκολίες πρόσβασης και τις λίστες αναμονής σε ορισμένες κλινικές και σε ορισμένες ειδικότητες (κυρίως ογκολογία, ενδοκρινολογία, ορθοπεδική), καθώς και με την έλλειψη ενός μηχανισμού αποτελεσματικού ελέγχου και κυρώσεων, που δύσκολα, όμως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

H αντιμετώπιση των αιτιών αυτών προϋποθέτει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης, που θα στηρίζεται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και στην αναπροσαρμογή του υπάρχοντος τιμολογίου, αλλά και στη μεταφορά ιδιωτικών δαπανών από τον ιδιωτικό τομέα παροχών στο δημόσιο, με την ενίσχυση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων και με τη σύναψη συμβάσεων με την ιδιωτική ασφάλιση.Mόνο όταν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση και δοθούν ικανοποιητικοί μισθοί θα έχει νόημα και ηθικό έρεισμα, και κυρίως αποτέλεσμα οποιοσδήποτε μηχανισμός ελέγχου και κυρώσεων».

Γιάννης Tούντας

*Ο Γιάννης Tούντας είναι αναπληρωτής καθηγητής Kοινωνικής Iατρικής στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 08/05/2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …