Εσπασε τα δεσμά της βαρύτητας ο Χόκινγκ

Ακρωτηριο Καναβεραλ. Τα δεσμά της βαρύτητας έσπασε ο διαπρεπής αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που παραμένει επί δεκαετίες καθηλωμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι, κάνοντας ένα ολιγόωρο ταξίδι με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος. Ενθουσιασμένος μετά την ολοκλήρωση της παραβολικής πτήσης, που οργανώνει η εταιρεία Zero Gravity Corp. εξουδετερώνοντας τους νόμους της βαρύτητας, δήλωσε ότι είναι πια έτοιμος για ένα ταξίδι στο Διάστημα. Και στο παρελθόν διατύπωσε την επιθυμία του να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο διαστημικό ταξίδι με τη Virgin Galactic του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

«Τούμπες στον αέρα»

Το ειδικά διαμορφωμένο Boeing 727 πραγματοποίησε τους απαιτούμενους ελιγμούς επί τουλάχιστον οκτώ διαδοχικές φορές, έτσι ώστε ο Χόκινγκ, οι ιατροί και οι νοσοκόμες που τον συνόδευαν να μπορέσουν να απολαύσουν τη στιγμιαία σχεδόν κατάργηση του βαρυτικού πεδίου. Σε δύο από αυτές, ο Χόκινγκ έκανε… «τούμπες στον αέρα» σαν να ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στη γυμναστική. Και τούτο ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κινήσει παρά ελάχιστα τα φρύδια του.

Συνολικά η πτήση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, αλλά τα διαστήματα έλλειψης βαρύτητας δεν υπερέβαιναν χρονικά -κάθε φορά- τα 25 δευτερόλεπτα.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο απογείωσης του διαστημικού λεωφορείου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι βοηθοί του καθηγητή, τον σήκωσαν από την αναπηρική πολυθρόνα του και τον απέθεσαν στο δάπεδο, προετοιμάζοντάς τον έτσι για τις περιόδους έλλειψης βαρύτητας. Το εσωτερικό του ειδικά διαμορφωμένου Boeing 727 είναι επικαλυμμένο με μαλακό ελαστικό ώστε οι επιβάτες να μην κινδυνεύουν να χτυπήσουν.

Ηταν ο πρώτος

Ο καθηγητής Χόκινγκ είναι το πρώτο άτομο με αναπηρία που απολαμβάνει τις υπηρεσίες της Ζero Gravity Corp. Οι γιατροί του τον περιέβαλαν κάθε στιγμή «της περιπέτειας», ώστε να είναι βέβαιοι ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ ο καθηγητής βρισκόταν διαρκώς συνδεδεμένος με πιεσόμετρο, παλμογράφο και μετρητή του οξυγόνου.

Οπως έδειξαν τα μηχανήματα, ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε άριστα στις δυσκολίες της πτήσης. Επίσης, οι γιατροί είχαν μεταφέρει μαζί τους συσκευές ικανές να μεταβάλουν το αεροσκάφος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 24 χιλιάδων ποδών, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ανέβαινε σε ύψος 32 χιλιάδων ποδών (περίπου επτά χιλιομέτρων) και έκανε βουτιά μέχρι τα 24 χιλιάδες πόδια δημιουργώντας έτσι το κενό βαρύτητας.

Hμερομηνία : 28-04-07
Copyright: http://www.kathimerini.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …