Η Ώση στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Πολλές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζει το άτομο με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) εάν περνάει ώση. Συχνά πρόκειται για διακυμάνσεις συμπτωμάτων, που οφείλονται π.χ. σε κόπωση ή το χρόνικο διαστημα πριν ή κατά την έμμηνο ρύση, άγχος, κ.λπ. Επίσης, μια ουρολοίμωξη μπορεί εν γένει να επιτείνει συμπτώματα ή και να παρουσιάσει πυρετό, αλλά να μην πρόκειται για ώση.

Η ώση είναι ενα φαινόμενο κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και επιτίθεται στη μυελίνη των νεύρων, μια πρωτεϊνη που συντελεί στη γρήγορη μεταφορά της νευρικής ώσης κατά μήκος του νεύρου. Με την αντίδραση αυτή δημιουργείται φλεγμονή με αποτέλεσμα τη «διαστρέβλωση» των σημάτων που κατευθύνονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα, και αντιστρόφως.

Μερικά απο τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι διαφορά στην αισθητικότητα (μείωση, εξάλειψη, αλλαγή αίσθησης), προβλήματα στην όραση, επιδείνωση της ισορροπίας και της βάδισης.

Οι ώσεις περνούν 3 φάσεις, τη φάση της οξείας φλεγμονής, της σταθεροποίησης και τη φάση της ανάκαμψης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από λίγες εβδομάδες εώς και χρόνο.

Η ανάκαμψη από την ώση, και η εξάλειψη των επιπρόσθετων επιβαρυντικών κλινικών σημείων, ποικίλει. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που το άτομο έχει τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσο περισσότερο καιρό έχει διαγνωσθεί κάποιος με ΣκΠ τόσο πιο πιθανό είναι να μην υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα. Είναι πολυάριθμες οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα υποχωρούν ακόμα και σε χρόνια ΣκΠ.

Τρόπος για την αποφυγή και πρόληψη των ώσεων δεν υπάρχει. Ένα παράδειγμα είναι οι ιώσεις, οι οποίες δεν ειναι δυνατόν να αποφευχθούν. Επίσης, το στρες είναι καλό να διατηρείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, αν και αυτό ακούγεται πολύ θεωρητικό στη σύγχρονη κοινωνία. Τέλος, η σωστή διατροφή δρα θετικά αν και υπάρχουν πολλές απόψεις ως προς το τί συνιστά «σωστή» διατροφή.

Τί πρέπει να κάνει το άτομο με ΣκΠ εφόσον πιστεύει ότι βρίσκεται σε πιθανή ώση;

Δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Ο πανικός πάντα οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

Το άτομο θα πρέπει να συμβουλευθεί τον ειδικό ιατρό που τον/την παρακολουθεί. Αυτός θα καθορίσει εάν χρειάζονται εξετάσεις, έναρξη ή τροποποίηση θεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο και η επακόλουθη ακινησία και απραξία κατά κανόνα επιφέρει πολυ δυσάρεστες συνέπειες για το άτομο με ΣκΠ, όσον αφορά τη λειτουργικότητά του και ενδεχομένως την αυτοεκτίμησή του. Είναι συχνό φαινόμενο να εισάγεται κάποιος σε ένα γενικό νοσοκομείο για μια ουρολοίμωξη (που δεν δικαιολογεί εισαγωγή σε νοσοκομείο), και κατά την επιστροφή στο σπίτι να παρατηρείται ραγδαία πτώση της λειτουργικότητας του ατόμου, λόγω ακριβώς της περιόδου που πέρασε σε «φάση αναμονής» και απραξίας στο νοσοκομείο.

Ο ιατρός θα ελέγξει την πιθανότητα λοίμωξης ή συσσωρευμένης κόπωσης, πχ. είναι σύνηθες το άτομο να έχει ουρολοίμωξη και να μην το γνωρίζει.

Το άτομο με ΣκΠ θα πρέπει να μάθει να ακούει και να ερμηνεύει το σώμα του, να «ζυγίζει» και να «αποκωδικοποιεί» τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Οι πληροφορίες που παρατίθενται πιο πάνω σκοπό έχουν να τον βοηθήσουν να έχει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής του με τη ΣκΠ.

Κωνσταντίνος Μπαλακατούνης, PT, MSc, SCIS, email: balakatounis@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …