ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξω οι μαϊμούδες από το Δημόσιο;

Με καθυστέρηση 15 ετών η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως οι προσλήψεις ΑμΕΑ στο δημόσιο γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Έτσι λοιπόν οι φωστήρες του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσουν αλλαγές στο σύστημα αναγκαστικών προσλήψεων που καλύπτονται από τον Ν. 1648/86. Η πρώτη αλλαγή αφορά την μείωση του ποσοστού των υποχρεωτικώς προσληφθέντων από 8% σε 6% και αυτονόητα μειώνεται η αδιαφάνεια από 8% σε 6%.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ευχέρεια των εργοδοτών να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ μέσα από λίστες ειδικοτήτων και με αυτό το μέτρο φιλοδοξούν οι φερόμενοι ως τεχνοκράτες του υπουργείου να ληφθούν στα σοβαρά από τις οργανώσεις των εργοδοτών.

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τους συγχωρεί: Ου γαρ είδασι τι ποιούσι! Αφού στην πατρίδα μας νομοθετούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές η οικονομία μας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανταγωνιστική έναντι των άλλων κρατών και η αναπηρία θα δυσφημείται από τους μισθοφόρους δια(δυσ)φημιστές της.

Ένα εκατομ. δρχ. και γίνονται μαϊμού

Χρυσές δουλειές κάνουν οι παράγοντες που λειτουργούν πέριξ και εντός των υγειονομικών επιτροπών σύμφωνα με τις δηλώσεις του βουλευτή Πα.Σο.Κ. Λ. Κανελόπουλου. Ο βουλευτής δήλωσε πως έχει στηθεί φάμπρικα που κυριαρχεί το ρουσφέτι, το λάδωμα και η συναλλαγή για αναπηρικές συντάξεις και διορισμούς στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα ΑμΕΑ ανέρχονται σε 700.000 ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός ΑμΕΑ που υπηρετεί στο δημόσιο.

Ο βουλευτής κατήγγειλε πως η ταρίφα για την έκδοση των πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας είναι 1 εκατομ. Δρχ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στις υγειονομικές επιτροπές δηλαδή σε υπαλλήλους του δημοσίου και είναι αφορολόγητο.

Στέκι ΑμΕΑ στην Κατερίνη

Κομπολόι ονομάζεται το καφενείο που δημιουργήθηκε για τα ΑμΕΑ στο κέντρο της Κατερίνης από τον τοπικό σύλλογο γονέων ΑμΕΑ. Είναι κανονικό καφενείο με παραδοσιακά γλυκά, φρεσκοκομμένο καφέ και άλλα εδέσματα που φτιάχνονται στα σπίτια των γονέων ΑμΕΑ.

Η δημιουργία του καφενείου ως ιδέα είναι καταπληκτική και σίγουρα αποδοτική. Το πρόβλημα βρίσκεται σ’ αυτούς που θα διαχειριστούν το καφενείο. Θα κάνουν ένα καφενείο που θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας ή θα αναπαράγουν τη γνωστή απωθητική εικόνα αναπηρίας που απομακρύνει τον κόσμο από την αναπηρία και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Έκθεση ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση ΥΓΕΙΑ οργανώνεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 2 έως τις 5 Απριλίου από την HELEXPO ΔΕΘ.

Στην ΥΓΕΙΑ εκτίθενται προϊόντα υγείας πολλών εταιριών καθώς και πολλά βοηθήματα αποκατάστασης από πολλές εταιρίες εισαγωγής προϊόντων αποκατάστασης και εξοπλισμού αναπηρίας.

ΑμΕΑ παντού στο Δημόσιο

Σαν να μην υπήρχαν ανάπηροι σε όλα τα κόμματα για να διοριστούν, οι φωστήρες της εξουσίας κατασκευάζουν αναπήρους μαϊμού για να τους διορίσουν. Εκατοντάδες ανάπηροι μαϊμού διορίστηκαν ξεπερνώντας τις απαγορεύσεις του νόμου Πεπονή.

Σχετικά με τις προσλήψεις αναπήρων μαϊμού κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές ΠαΣοΚ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, Δημήτρης Πιπεριάς, Νίκος Λαμπαδιάρης και Ευτύχης Κοντομάρης.

Συμβουλευτική Φοιτητών

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο “Συμβουλευτική Φοιτητών” εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Το βιβλίο είναι της καθηγήτριας Κλινικής Ψυχολογίας Α. Καλαϊτζή-Azizi και αναφέρει τις εμπειρίες από το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νέα θεραπεία

Ιατρός Νευροχειρούργος, Νευροφυσιολόγος εφαρμόζει μέθοδο αντιμετώπισης, σπαστικότητας, δυσκαμψίας, δυστονίας, μορφών μυικής δυσκαμψίας, χρόνιου πόνου, καυσαλγίας, διαταραχών μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ με σύστημα ηλεκτρικού ερεθισμού κατ΄ ευθείαν επί του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Όμηρο Καβακλή, Πινδάρου 3, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα, τηλ: (01) 3626061, (01) 2645680.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ WORKABLE

Ένα πρόγραμμα μετάβασης φοιτητών και πτυχιούχων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας

Δρ. Δέσποινα Σιδηροπούλου- Δημακάκου

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Workable δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci, με σκοπό να δώσει σε φοιτητές και πτυχιούχους με αναπηρίες τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους μέσα από επαγγελματικές εμπειρίες και να αναπτύξουν τα προσόντα τους για αναζήτηση εργασίας.

Το δίκτυο Workable λειτουργεί φέτος για τρίτο χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Σε κάθε χώρα το δίκτυο συντονίζεται από έναν ειδικό σύμβουλο για άτομα με αναπηρίες και υποστηρίζεται από μια επταμελή Συντονιστική/ Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων, τρεις εκπρόσωποι του φορέα που αναλαμβάνει το δίκτυο και ένας εκπρόσωπος των πτυχιούχων με αναπηρίες.

Η χώρα μας εντάχθηκε στο δίκτυο μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (Σ.Κ.Φ.) του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σ.Φ.Κ. ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο αριθμός των φοιτητών που καλείται να εξυπηρετήσει ανέρχονται στις 84.000, από τους οποίους οι 386 είναι φοιτητές με αναπηρίες.

Οι φοιτητές με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη διάρκεια των σπουδών τους, αφού τα πανεπιστήμια δεν έχουν, γενικά, την κατάλληλη υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις ειδικές ανάγκες αυτών των φοιτητών. Έτσι, για παράδειγμα, τα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα στους κινητικά αναπήρους, με αποτέλεσμα να έρχονται στο πανεπιστήμιο με τη βοήθεια των συγγενών τους, συχνά υποβασταζόμενοι. Στους τυφλούς και κωφούς φοιτητές δεν παρέχεται ο ειδικός εξοπλισμός που θα υποκαθιστούσε την έλλειψη όρασης ή ακοής, ώστε να μπορούν ν α παρακολουθούν τις διαλέξεις και να μελετούν τα μαθήματά τους. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες αυτές, οι περισσότεροι φοιτητές με ειδικές ανάγκες κατορθώνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, χάρη στην ισχυρή θέληση, στην προθυμία τους για μάθηση και στην εργατικότητά τους. Είναι ιδιαίτερα άξια άτομα, κατορθώνουν να ξεπεράσουν την αναπηρία τους και να σταθούν ισότιμα δίπλα στους υπόλοιπους συμφοιτητές τους. Ωστόσο, οι νέοι αυτοί επιστήμονες που με τόσο κόπο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, βρίσκουν συνήθως κλειστές τις πόρτες της αγοράς εργασίας, γιατί επικρατεί η αντίληψη ότι η αναπηρία τους καθιστά ανίκανους να αποδώσουν ως εργαζόμενοι. Η πορεία τους όμως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δείχνει ότι, όχι μόνο δεν είναι ανίκανοι να εργαστούν, αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά άξια και αποδοτικά άτομα.

Το δίκτυο Workable- Europe έχει ως στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές/ πτυχιούχους με αναπηρίες να ξεπεράσουν αυτήν ακριβώς την δυσκολία, δημιουργώντας μια γέφυρα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιμέρους στόχοι του δικτύου είναι:

διδασκαλία, στους φοιτητές/ πτυχιούχους με αναπηρίες, δεξιοτήτων μετάβασης στην αγορά εργασίας, π.χ. συμπλήρωση αίτησης και σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, δεξιότητες παρουσίασης σε συνέντευξη, έλεγχο του στρες.

εξεύρεση θέσεων δοκιμαστικής απασχόλησης, για περίοδο ενός έως δύο μηνών, κατά προτίμηση στη διάρκεια του καλοκαιριού.

στήριξη των φοιτητών αλλά και των εργοδοτών και των υπολοίπων εργαζομένων στη διάρκεια απασχόλησης, για την καλύτερη προσαρμογή του εργαζομένου και την αποφυγή πιθανόν προβλημάτων από οποιαδήποτε πλευρά.

οργάνωση ημερίδων και δημιουργία δικτύου εργοδοτών, ευαισθητοποιημένων και πρόθυμων να προσλάβουν στις επιχειρήσεις τους πτυχιούχους με αναπηρίες.

Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εξόδου στην αγορά εργασίας πέντε φοιτητές/ πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών -δύο με προβλήματα όρασης, ένας κωφός, μια βαρύκοη με ελαφρά σπαστικότητα και μια με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οι φοιτητές/ πτυχιούχοι προέρχονται από τις ειδικότητες Ψυχολογίας, Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Νεοελληνικής Φιλολογίας και Νηπιαγωγών. Συμμετείχαν, από πλευράς φύλου, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες.

Οι φοιτητές/ πτυχιούχοι εκπαιδεύτηκαν στην απόκτηση δεξιοτήτων μετάβασης στην αγορά εργασίας και υποστηρίχθηκαν ψυχολογικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, να επιδείξουν κατάλληλη εργασιακή συμπεριφορά και δεξιότητες επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους και τους πελάτες, να ακολουθήσουν κανόνες στο χώρο εργασίας και, τελικά, να αποδείξουν στους μελλοντικούς εργοδότες ότι είναι ικανοί και αποδοτικοί. Ακόμη, όπου κρίθηκε απαραίτητο, τους προσφέρθηκαν υπηρεσίες συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της χαμηλής τους αυτό- εικόνας και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης τους.

Η επικοινωνία με τους υποψηφίους εργοδότες έγινε, καταρχήν, μέσω προσωπικών επιστολών, με τις οποίες τους ενημερώσαμε για το πρόγραμμα μας, και έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και των επιδιώξεών μας και λύθηκαν απορίες. Είχαμε την ευκαιρία να τους πληροφορήσουμε για τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ικανότητες των φοιτητών/ πτυχιούχων με αναπηρίες, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους βοηθήσουμε να νοιώσουν ότι δεν “απειλούνται” από έναν εργαζόμενο με αναπηρία αλλά ότι πρέπει να μάθουν νέους δρόμους επικοινωνίας, ώστε να τον βλέπουν όπως κάθε άλλον εργαζόμενο.

Στην προσπάθεια μας αυτή μας βοήθησαν ιδιαίτερα οι εργοδότες που συμμετέχουν στη Συντονιστική/ Συμβουλευτική Επιτροπή του προγράμματος. Μας δίδαξαν “επιχειρηματικούς” τρόπους προσέγγισης των εργοδοτών και τελικά καταφέραμε να βρούμε πέντε θέσεις προσωρινής απασχόλησης για τους φοιτητές του προγράμματος, για το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου 1997. Οι πέντε αυτές θέσεις ήταν σε διακεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στον Ο.Τ.Ε., στην MIDLAND BANK, στο MEGA CHANNEL, στη ZENEA HELLAS Α.Ε. και στην ΚΟΥΓΙΟΥΦΑΣ Α.Ε.

Με τη βοήθεια των εργοδοτών έγινε η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης, ώστε να δεχθούν τους νέους συναδέλφους τους χωρίς αμηχανία και να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής απασχόλησης ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Οι εργοδότες δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους με τους φοιτητές του προγράμματος. Στις αναφορές- αξιολογήσεις τους τονίζουν ιδιαίτερα την προθυμία για εργασία που επέδειξαν οι φοιτητές, την προσπάθεια που κατέβαλαν να εργασθούν αποτελεσματικά, τις υψηλές τους ικανότητες και, κυρίως, την ωφέλεια που είχε η ίδια η επιχείρηση, καθώς οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν την αμηχανία που προκαλεί αρχικά η επαφή με έναν εργαζόμενο με αναπηρία και την προκατάληψη που τους διακατείχε ότι ένας τέτοιος δεν είναι παραγωγικός.

Απόδειξη της ικανοποίησης των εργοδοτών είναι το γεγονός ότι δύο από τις εταιρείες που είχαν κενές θέσεις απασχόλησης, η MIDLAND BANK και το MEGA CHANELL, μετά το πέρας της εργασιακής εμπειρίας, πρόσφεραν μόνιμη θέση εργασίας στους φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βρήκαν πολύ χρήσιμη αυτή την περίοδο της εργασιακής εμπειρίας. Αυξήθηκε η αυτό- εκτίμησή τους και τα κίνητρά τους για εργασία.

Η θετική εμπειρία των εργοδοτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε νέους εργοδότες για το 1998. Φέτος έχουμε αναλάβει, έναντι του δικτύου, την υποχρέωση εξεύρεσης θέσεων καλοκαιρινής απασχόλησης για επτά έλληνες φοιτητές/ πτυχιούχους με αναπηρίες, καθώς και για όσους φοιτητές προέρχονται από άλλα κράτη που συμμετέχουν στο δίκτυο και θέλουν να εργασθούν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, αν κάποιοι από τους έλληνες φοιτητές επιθυμούν να απασχοληθούν στο εξωτερικό, το αντίστοιχο κράτος που συμμετέχει στο δίκτυο θα φροντίσει για την εξεύρεση θέσης εργασίας.

Εάν ευοδωθούν και φέτος οι στόχοι μας ελπίζουμε ότι, μετά το πέρας τους τριετούς αυτού προγράμματος θα έχουμε την γνώση, την πείρα και τα μέσα να συνεχίσουμε με τη μορφή ενός γραφείου σταδιοδρομίας για φοιτητές με αναπηρίες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο τελικός στόχος του δικτύου, δηλαδή η οριστική εγκατάσταση γραφείων υποστήριξης και σταδιοδρομίας των φοιτητών με αναπηρίες σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και η μόνιμη συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο.

Το πρόσωπο με ειδικές ανάγκες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στον Κινηματογράφο και στην Λογοτεχνία

Η τέχνη της προκατάληψης

“Τα Νέα”, 2/12/97

Του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Η εμπορική διαφήμιση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδραιώνουν και ενισχύουν τις αναφορές αυτές, που παρουσιάζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν αντικείμενα οίκτου, αστείων και γελοιοποίησης. Μια από τις πιο προσφιλείς εικόνες είναι αυτή του ανάπηρου ατόμου ως επικίνδυνου. Συνήθως η κάλυψη των εφημερίδων συνδέει την αναπηρία της διανοητικής καθυστέρησης με κάθε ειδεχθές έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση.

Στη λογοτεχνία οι ανάπηροι απεικονίζονται συνήθως αρνητικά. Η φυσική αναπηρία, η χρόνια αρρώστια ή οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό ελάττωμα έχουν καταντήσει σύμβολα εσωτερικού μειονεκτήματος.

Η χρήση του εξωτερικού παρουσιαστικού ως καθρέπτης του εσωτερικού κόσμου είναι ένα παμπάλαιο και καθιερωμένο λογοτεχνικό τέχνασμα. Μερικοί συγγραφείς, τονίζοντας τη σχέση μεταξύ ασχήμιας, αναπηρίας και βίας, θεωρούν ότι μια τέτοια απεικόνιση είναι αποτέλεσμα βαθιά ριζωμένων ψυχολογικών φόβων.

Συχνά υποστηρίζουν ότι τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες υπενθυμίζουν το υγιές του θανάτου, τη ζωώδη καταγωγή του ανθρώπου ή τις δικές τους ατέλειες.

Η σωματική ευρωστία και η τέλεια υγεία αποτελούν, σχεδόν αποκλειστικά, χαρακτηριστικά των καλών και ευγενικών, ενώ οι σωματικές αναπηρίες ανήκουν στους κακούς και κακεντρεχείς.

Δεν είναι ποτέ ο παραπληγικός ή ο τυφλός αυτός που είναι προικισμένος με χαρίσματα και ευχάριστη προσωπικότητα, αλλά η αρχέτυπη Σταχτοπούτα, η ομορφότερη από όλες, που είναι ευλογημένη. Δηλαδή εγγύηση της ηθικής υπόστασης του ατόμου είναι το αποτέλεσμα της ιατρικής του εξέτασης.

Επίσης υπάρχουν καλλιτέχνες σε άλλους τομείς, όπως ο PASCIN και ο GROSZ στη ζωγραφική, ο FELLINI στον κινηματογράφο, ο ARBUS στη φωτογραφία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν καθυστερημένους και παραμορφωμένους για να προκαλέσουν την αποστροφή και την αηδία στο κοινό τους.

Οι ανάπηροι κατάντησαν να χρησιμοποιούνται σαν σκηνικό κατάλληλα κατασκευασμένο για να προκαλεί την αποστροφή.

Μια παραλλαγή αυτού του θέματος είναι η τάση που υπάρχει πολλές φορές να παρουσιάζονται οι ανάπηροι ως καλύτερη από το κανονικό, ως “υπέρ- καλοί”, ίσως επειδή τους έχει κάνει έτσι η δυστυχία τους.

Τυπικά δείγματα αποτελούν οι ανιδιοτελείς νάνοι, ο τυφλός μάντης με την πνευματικότητα του και την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, καθώς και οι διάφορες ρομαντικές παραλλαγές της ιστορίας της HELEN KELLER, που εμφανίζεται περιοδικά με διάφορες μορφές.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Χόλιγουντ έχουν προσεταιριστεί αυτή τη φόρμουλα και μεθοδικά παράγουν μία σειρά από ασήμαντες και πανομοιότυπες κόπιες με τη μορφή κινηματογραφικών έργων κάθε χρόνο.

Δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο τέτοιου είδους διαστρεβλώσεις συναντιούνται τόσο σημαντικά στη λογοτεχνία και στην τέχνη. Σίγουρα αντικαθρεφτίζουν τη διακριτική προκατάληψη ενός πολιτισμού που έχει συνηθίσει να αποδίδει το αίτιο της δυστυχίας σε κάποιο αμάρτημα.

Τέτοιου είδους στερεότυπα αναπήρων είναι ιδιαίτερα άστοχα γιατί βάζουν, στην κυριολεξία αλάτι πάνω στην πληγή. Γιατί κανένας δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος από μια σωρεία προκαταλήψεων, ειδικά όταν τις βρίσκουμε μέσα σε “σεβαστά” λογοτεχνικά κείμενα ή προβάλλονται μέσα από την τέχνη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την “τέχνη” για το είδος ζωής που περιγράφει, μπορούμε όμως να αποδοκιμάσουμε τον ρόλο της στην εδραίωση λανθασμένων και επιβλαβών ιδεών.

Οι συγγραφείς πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους και να απεικονίσουν τα “σημάδια” της αναπηρίας όπως πραγματικά είναι και όχι σαν κόκκινες κονκάρδες ή ερυθρά γράμματα.

Έφτασε η ώρα για τους συγγραφείς να πάψουν πια να προτιμούν την εύκολη και αβασάνιστη λύση στα τεχνάσματα, όταν χτίζουν τους χαρακτήρες των ηρώων τους.

Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αντάξιες της τέχνης, πόσο μάλλον της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ο έντυπος λόγος, η διαφήμιση, αλλά κυρίως τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελούν στην εποχή μας τα κυριότερα μέσα διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι καταλυτική. Επιβάλλει ρόλους και κατανέμει εξουσίες. Τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες σ’ ένα μεγάλο βαθμό υπήρξαν θύματα αυτής της επιβολής.

Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ιδιαίτερα η τηλεόραση, τεθούν στην υπηρεσία μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξία με βάση της ιδιαιτερότητες της, μια κοινωνία που δεν θέλει να ζει με ψευδαισθήσεις και υποκριτικές “νόρμες”, η λειτουργία τους μπορεί να συμβάλει στην αποσαφήνιση των κοινωνικών συσκοτίσεων, στην ανατροπή ψευδεπίγραφων ρόλων και στην καλλιέργεια νέων κοινωνικών σχέσεων, όπου η ιδιαιτερότητα, είτε αυτή είναι σωματική, είτε θρησκευτική, δεν θα αποτελεί στίγμα και κοινωνικό άλλοθι για τη διατήρηση δομών άνισης μεταχείρισης.

Η ακαταμάχητη δύναμη της τηλεόρασης μπορεί να συγκρουστεί και να επιβληθεί και στις πιο αναχρονιστικές κοινωνικές δομές καθιερώνοντας τα νέα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία η οργανική αδυναμία εκτελεστής ορισμένων λειτουργιών, λόγο κάποιου κενού στη σφαίρα των δυνατοτήτων ενός ανθρώπου, δεν μπορεί να είναι συνώνυμο της ανικανότητας και της αντιπαραγωγικότητας.

Οι φορείς των προσώπων με ειδικές ανάγκες πρέπει να επικεντρώνουν το βάρος των προσπαθειών τους στην αξιοποίηση αυτού του κοινωνικού μηχανισμού, η λειτουργία του οποίου μπορεί να σκοπεύει με βεβαιότητα στην ανατροπή της ανάπηρης στάσης ζωής και τη μεταλλαγή της κοινωνικής συνείδησης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι δικηγόρος- διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών- βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …