Ειδήσεις

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, ένα χρόνο μετά την έκδοσή του ετοιμάζεται για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

1) Προγραμματίζουμε την αύξηση της ύλης του περιοδικού κατά 16 ακόμη σελίδες, επειδή υπάρχουν πολλά και πληροφοριακά κείμενα τα οποία δε χωρούν στις 32 σελίδες του περιοδικού.
2) Από τον Οκτώβριο το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ θα συντονίζει δύο ομάδες φοιτητών και πτυχιούχων των τμημάτων Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου, που στα πλαίσια των διπλωματικών τους διατριβών θα ασχοληθούν με ζητήματα που αφορούν την καταγραφή και την αξιολόγηση των προγραμμάτων αποκατάστασης.
3) Προγραμματίζουμε επίσης τη δημιουργία μικρότερων εκδόσεων για τα κείμενα που δεν μπορούν να δημοσιευτούν στο περιοδικό λόγω χώρου.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το οικονομικό. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία της υποδομής, αλλά δυστυχώς συναντούμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διότι το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δεν επιχορηγείται.
Εάν ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε οικονομικά το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, στείλτε μας τη συνδρομή ή τη δωρεά σας. Δεν έχει σημασία αν στείλετε 3 ή 5 ή 10 ή περισσότερες χιλιάδες δραχμές. Σημασία έχει να συγκεντρωθούν ορισμένα χρήματα, ώστε να συνεχίσει να εκδίδεται το περιοδικό με περισσότερες σελίδες. Άλλωστε το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας και ποσότητας ενημέρωση.

Ελληνικά Ταχυδρομεία

Υπήρξαν μερικοί συνδρομητές που παραπονέθηκαν ότι δεν πήραν το προηγούμενο τεύχος του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.
Ακόμη και εμείς διαπιστώσαμε πως μερικοί υπάλληλοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων δεν επιδίδουν στους παραλήπτες την αλληλογραφία. Σε μία μάλιστα περίπτωση μας επιστράφηκαν όλα τα περιοδικά που είχαν προορισμό συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα.
Ρωτήσαμε στο ταχυδρομείο, αλλά δυστυχώς ούτε οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ μπόρεσαν να λύσουν την απορία μας. Ζήτησαν από εμάς να τους δώσουμε ακριβείς πληροφορίες ώστε η υπηρεσία να βρει τους ταχυδρομικούς διανομείς και να αποδώσει διά της υπηρεσιακής οδού ευθύνες. Κάτι τέτοιο όμως δε θέλουμε να το κάνουμε για ευνόητους λόγους.
Γιαυτό, ο μόνος τρόπος είναι οι ίδιοι οι συνδρομητές να συνεννοηθούν με τον ταχυδρομικό τους διανομέα και να ζητήσουν να τους παραδίδει την αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο ή στο σπίτι/γραφείο. Αν κάποιοι από εσάς δεν έχετε γραμματοκιβώτιο που να χωρά φακέλους μεγέθους περιοδικού, φροντίστε να αντικαταστήσετε το γραμματοκιβώτιό σας.

Αδυναμίες τεκμηρίωσης

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ για λόγους οικονομίας χώρου δεν έχει τη δυνατότητα να αναφέρει τις πηγές του με βιβλιογραφικές παραπομπές.
Είναι πρακτικά αδύνατη η παράθεση των βιβλιογραφικών παραπομπών για δύο σημαντικούς λόγους:
1) Δεν υπάρχει η ακαδημαϊκή υποχρέωση, επειδή το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δε δημοσιεύει συγκριτικές μελέτες ούτε είναι οπαδός κάποιας συγκεκριμένης θεωρίας αποκατάστασης ή πολιτικής πρόνοιας.
2) Οι απόψεις που εκφράζονται μέσα από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αποτελούν απλή αναφορά των διεθνώς αποδεκτών και καθιερωμένων αντιλήψεων για την ανεξάρτητη ζωή (independent living), την επιβίωση (surviving), την υποστήριξη των καθημερινών αναγκών (attendant care), τις μεταφορές (transportation), την υποστήριξη των δικαιωμάτων (advocation), το κόστος ζωής (cost of caring). Οι ξενόγλωσσοι όροι αναφέρονται, για να μην προκληθεί σύγχυση μεταξύ των αναγνωστών.
Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας γι’ αυτή την παράλειψη, αλλά θεωρούμε πολύ πιο σημαντική την παρουσίαση των νέων αντιλήψεων έτσι όπως διαμορφώνονται διεθνώς από και για τους ανθρώπους με αναπηρίες από το να ασχολούμαστε με αυτά που οι σύλλογοι αναπήρων ή γονέων και κηδεμόνων κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.

Αύξηση επιδομάτων

Αύξηση ύψους 20% στο επίδομα ασθενών AIDS και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αποφάσισαν από κοινού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η απόφαση προβλέπει αναδρομική χορήγηση του επιδόματος από 1-1-1994 και αφορά όλους τους ασθενείς AIDS καθώς και τους φορείς που είναι καταγραμμένοι στα κέντρα αναφοράς σ’ όλη τη χώρα και σε κινητικά αναπήρους και άτομα με νοητική υστέρηση που λαμβάνουν το σχετικό επίδομα από τις ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα η απόφαση αφορά περίπου 90.000 άτομα που λαμβάνουν επίδομα από 25.000 έως και 90.000 δρχ. (Αντιγραφή από την εφημερίδα ΝΙΚΗ, 8 Ιουνίου 1994).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Αλλαγές στις συντάξεις

Σημαντικές ανισότητες που δημιούργησε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 2084/92 θα αποκατασταθούν με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί εντός του έτους από το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων, εάν τελικά επικρατήσουν οι απόψεις της επιτροπής που μελετά την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι προτάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το σύνολο των ασφαλισμένων, όμως δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί οι οικονομικές τους επιπτώσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη γενικότερη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η επιτροπή κατέληξε πως τα ποσοστά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει να επανέλθουν στο 67% για πλήρη σύνταξη και στο 50% για μειωμένη σύνταξη. Προτείνεται η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, η εξομοίωση των ασφαλισμένων μεταξύ τους, η επέκταση της κρατικής χρηματοδότησης και στους ασφαλισμένους που ασφαλίζονται και πριν τις 1-1-1993. Ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα κοστίσει κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερο από 1 τρις. δρχ. σε τιμές 1994.
Αντιγραφή από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 31-7-1994.

100.000 ανάπηροι από τροχαία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας το 1993 συνέβησαν 24.000 ατυχήματα με 2.000 νεκρούς, 55.000 τραυματίες εκ των οποίων 3.277 ήταν βαριά τραυματίες και 2.382 ήταν σοβαρά τραυματίες.
Από στατιστικές του Νοσοκομείου ΚΑΤ φαίνεται πως σήμερα υπάρχουν 300.000 έλληνες/ίδες με κινητικές αναπηρίες, εκ των οποίων το 30% απέκτησε αναπηρία μετά από τροχαίο ατύχημα. Οι αριθμοί ακολουθούν ανοδική πορεία με όλες τις τραγικές επιπτώσεις στις ζωές των τραυματιών. Από τους τραυματίες το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνθρωποι νεαρής ηλικίας.

Ένας στους πέντε ανάπηρος

Περίπου ένας στους πέντε συμβασιούχους-απολυμένους στη ΔΕΗ προσκομίζει στην επιχείρηση δικαιολογητικά αναπηρίας προκειμένου -ευεργετούμενοι βάσει του ν. 1648- να παραμείνουν στην εργασία. Σύμφωνα με καταγγελία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, ανάπηροι μαϊμούδες με πλαστά και ψευδή δικαιολογητικά παραμένουν στη ΔΕΗ κατ’ εξαίρεση του ν. 2190. Η Ομοσπονδία του προσωπικού υπολογίζει αυτούς τους εργαζόμενους σε 1.000 περίπου, από τις 5.500 συμβασιούχων-απολυμένων της επιχείρησης. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητεί από τη διοίκηση τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που θα ερευνήσει και θα διασταυρώσει τα σχετικά στοιχεία. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3 Ιουνίου 1994).

Νέο Ίδρυμα στην Αλεξανδρούπολη

Νέο ίδρυμα δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη με φορέα την εκκλησία. Πρόκειται για το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων “ο Αγιος Κυπριανός”.
Το ίδρυμα έχει δυναμικότητα 70 κρεβάτια και προς το παρόν εξυπηρετεί 25 τροφίμους. Λειτουργεί με 10 εργαζόμενους και εθελοντές γιατρούς.

Παιδικός σταθμός από το Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων ιδρύει νέο “πιλοτικό” παιδικό σταθμό για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας ενός “δίδυμου” παιδικού σταθμού, που θα δίνει τη δυνατότητα συνύπαρξης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή περιορισμούς την κίνηση με ικανά διανοητικά και σωματικά παιδιά.
Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται δύο διώροφα κτίρια με εμβαδόν 200 τ.μ. το καθένα στο λόφο Σκουζέ. Επίσης ο Δήμος ξεκίνησε σεμινάρια ειδικής εκπαίδευσης των επιστημόνων που θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τη συνύπαρξη των παιδιών των δύο παιδικών σταθμών με κοινές ώρες για παιχνίδι ή για μάθημα.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα κατάρτισης στη Λακκιά

Το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας, που βρίσκεται στη Λακκιά Βασιλικών του Ν. Θεσσαλονίκης, πρόκειται να συνεχιστεί και για την περίοδο 1994-1995.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ αναφέρεται πως παρέχεται κατάρτιση και αγωγή σε ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες που ανήκουν στις “κατηγορίες” των ασκησίμων και των εκπαιδευσίμων στις εξής ειδικότητες: ξυλοτεχνική, επιπλοτεχνική, γεωτεχνική, υφαντική και πλεκτική. Η διάρκεια της εκπαίδευσης ή της αγωγής κυμαίνεται από 3 έως 4 χρόνια.
Στους εκπαιδευσίμους καταβάλλεται επίδομα 2/10 του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 0396-22720 ή στον ΟΑΕΔ (031) 254409.

Αυξάνονται οι οικογένειες ενός γονέα

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών κάτω των 18 ετών ζούν με ένα από τους δύο γονείς καθώς τα ποσοστά γάμων μειώνονται, ενώ αυξάνουν τα ποσοστά διαζυγίων.
Το παραπάνω ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό συνέδριο που οργάνωσε το Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί στις αρχές του Ιουνίου στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Αυτό όμως που αφορά τους Έλληνες/ίδες με αναπηρίες αλλά και τους σχεδιαστές της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτήν την αλλαγή στη μορφή της νεοελληνικής οικογένειας.
Όλα δείχνουν πως η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια αλλάζει. Οι αλλαγές αυτές επιδρούν δυσμενώς στις συνθήκες υποστήριξης και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες και των γερόντων, δεδομένου ότι εκ παραδόσεως η οικογένεια υπήρξε ο μοναδικός υποστηρικτικός μηχανισμός αναπήρων και γερόντων.
Αν προσθέσουμε στο παραπάνω πως οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αναγκασμένες να ζούν με ένα μόνο μισθό εργαζόμενου γονέα, ενώ οι δαπάνες τους διατηρούνται ίδιες με των άλλων των κανονικών “οικογενειών”, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως απειλείται η επιβίωσή τους και με μαθηματική ακρίβεια υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν σύντομα σοβαρά προβλήματα τα οποία θα εμποδίσουν την ευημερία του Κράτους.
Βέβαια η λύση δεν είναι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Μία τέτοια διεκδίκηση θα ήταν απλοϊκή μικροπολιτική ανοησία επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα.
Η λύση είναι πιο απλή και πιο ποιοτική. Μπορεί να προκύψει από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για δημιουργία μηχανισμών συλλογικής κατανάλωσης και ομάδων αυτοβοήθειας. Όλα τα δυτικά κράτη και τα υπό ολοκλήρωση συστήματα πρόνοιας προσανατολίζονται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα ωστόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, επειδή δεν υπάρχει ούτε η νομοθεσία ούτε η βούληση των ελλήνων πολιτών να αναλάβουν την ευθύνη της επιβίωσης τους στα χέρια τους.

Καρδίτσα: Κέντρο για ΑμΕΑ

Νέο κέντρο για ΑμΕΑ δημιουργήθηκε στην Καρδίτσα. Το κέντρο παρέχει πληροφόρηση και υποστήριξη σε ΑμΕΑ και στις οικογένειές τους.
Καινοτομία του κέντρου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων. Ο κάθε ένας/μία μπορεί να επισκέπτεται το κέντρο και να συζητά με τους άλλους ή να υποβάλλει προτάσεις ή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για θέματα που απασχολούν τον πληθυσμό της Καρδίτσας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με τα δ.σ. των σωματείων ΑμΕΑ της Καρδίτσας. Ο στόχος του κέντρου είναι να γίνει πραγματικά στέκι όλων των ενδιαφερομένων.
Το κέντρο προγραμματίζει να προσκαλέσει στην Καρδίτσα ειδικούς σε θέματα ειδικής αγωγής (ψυχολόγους, παιδαγωγούς, ψυχίατρους, λογοθεραπευτές κλπ.), οι οποίοι σε προκαθορισμένα ραντεβού θα παρέχουν δωρεάν υποστήριξη και συμβουλές.
Το κέντρο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Horizon.

Επειδή η Διαφορά είναι Δικαίωμα

Εκδόθηκε το καλοκαιρινό τεύχος Νο 48-49 του περιοδικού Επειδή η Διαφορά είναι Δικαίωμα, της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.
Σ’ αυτό το τεύχος που είναι διπλό και περιλαμβάνει 80 σελίδες, εκτός της αρθρογραφίας ελλήνων επιστημόνων υπάρχουν δύο αξιόλογα κείμενα του Σωτήρη Στυλιανού, ποιήματα της Φανής Αθανασιάδου και ζωγραφιές του Γιάννη Μαλαμίδη.
Η “Διαφορά” γράφεται και σελιδοποιείται σε Η/Υ. Η τεχνική επιμέλεια του περιοδικού γίνεται από το Χρήστο Παπαδόπουλο, το Δημήτρη Δημητριάδη, την Καίτη Δοντζίδου και την Κική Πατντζιαρά, που είναι σπουδαστές του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΕΣΒΕ καθώς και το Γιάννη Συριαννίδη, που είναι ο εκπαιδευτής του τμήματος. Υπεύθυνος σύνταξης της Διαφοράς είναι ο Παναγιώτης Μακρής και υπεύθυνη για το νόμο η Λένα Στυλιανού.
Η διεύθυνση του περιοδικού είναι Βασ. Ολγας 106, 54643 Θεσσαλονίκη, τηλ. (031) 847845.

Αλλαγή διευθύνσεως

Το γραφείο του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών άλλαξε διεύθυνση.
Η νέα διεύθυνση είναι: Ανδρούτσου 10, 54643 Θεσσαλονίκη, τηλ. (031) 310210, fax (031) 868868. Το νέο γραφείο είναι απολύτως προσπελάσιμο.

Συναυλία του Ιδρύματος Κωφαλάλων

Το Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων στα τέλη του Μαϊου διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις με συναυλίες.
Κατά την άποψη των υπευθύνων του ιδρύματος οι εκδηλώσεις αυτές διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη και την αποκατάσταση των κωφών. Οι κωφοί κατά την άποψη της εργαζόμενης στο ίδρυμα κ. Ρούλας Πετρογιάννη αποτελούν μία ξεχωριστή κοινότητα, έχουν τη δική τους γλώσσα και το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο επαφής, που τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων τονώθηκε η αυτοπεποίθησή τους γιατί ένιωσαν την αποδοχή του “έξω κόσμου”, που συνήθως στέκει απόμακρος και καχύποπτος απέναντι στους κωφούς.
Η διεύθυνση του ιδρύματος είναι: Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων, Ζαχάρωφ 1, 11521 Αμπελόκηποι, Αθήνα, τηλ. (01) 6460379.

Βοηθήστε την ΑΡΓΩ

Η ΑΡΓΩ δημιουργήθηκε από ναυτικούς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ζητάει συμπαράσταση, κατανόηση και βοήθεια από όλους.
Στεγάζεται στην οδό Φαληρέως 44 στο Νέο Φάληρο, στον Πειραιά. Εξυπηρετεί 64 παιδιά με ειδικές ανάγκες και απασχολεί 32 άτομα προσωπικό. Ωστόσο, το νοικιασμένο κτίριο του Νέου Φαλήρου δεν επαρκεί. Η ΑΡΓΩ θέλει να μεταφερθεί σε χώρο που της παραχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας στην Ανάβυσσο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και τα 520 παιδιά ναυτικών που έχουν ειδικές ανάγκες.
Το θέμα της χρηματοδότησης της ΑΡΓΩ σκάλωσε. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας καθυστερεί, με το πρόσχημα του διαφορετικού προσδιορισμού της οικιστικής ζώνης στην Ανάβυσσο.

Πάπας με ειδικές ανάγκες

Όπως είναι γνωστό ο Πάπας Παύλος ο Δεύτερος την Άνοιξη είχε ένα ατύχημα στο οποίο έσπασε το πόδι του. Το Βατικανό ανέφερε πως ο 73χρονος Πάπας μετά την εγχείρηση που υπέστη δε μπορούσε να βαδίσει και χρησιμοποιούσε βοηθητική συσκευή βάδισης (περπατούρα).
Η είδηση δημοσιεύτηκε στην Washington Post στις 10-5-1994, αναδημοσιεύτηκε στο Of Note της CURE Ltd. Την 1 Ιουνίου και μεταδόθηκε μέσω του δικτύου στις οργανώσεις των αναπήρων όλου του κόσμου.
Το Of Note εκδίδεται δύο φορές το μήνα. Όλα τα τεύχη του 1994, μαζί και με πολλά άλλα περιοδικά, βρίσκονται διαθέσιμα δωρεάν στο Disabled Hellas BBS (data 031-326832). Με το Disabled Hellas μπορείτε να συνδεθείτε μόνο με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Εάν δε γνωρίζετε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τηλ. (031) 326831 για να σας πούμε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προμηθεύεστε αυτές τις ειδήσεις.

Κοινωνική Ανασφάλεια

Μερικοί αμερικανοί ενδέχεται από λάθος να χάσουν τη σύνταξή τους, επειδή δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα σημειώματα που τους στέλνουν τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η Ethel Zelenske, δικηγόρος, η οποία εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης Γερόντων, δήλωσε στην επιτροπή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων των ΗΠΑ πως τα σημειώματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι γραμμένα υπερβολικά σύνθετα και σε αρχαϊκή γλώσσα, που ακόμη και έμπειροι δικηγόροι τα βρίσκουν δυσνόητα. Αποτέλεσμα είναι μερικοί ασφαλισμένοι από λάθος τους να χάνουν κάποια από τα σημαντικά δικαιώματά τους -όπως το δικαίωμα ένστασης.
Βέβαια, αν η αμερικανίδα δικηγόρος ερχόταν στην Ελλάδα είναι πλέον βέβαιο ότι θα έμενε άνεργη, διότι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομηθεί ενώ το δικαίωμα της ένστασης στην πράξη δεν μπορεί να ασκηθεί.

ADAPT

Στον εορτασμό της ημέρας της αναπηρίας στις 2 Μαϊου η ADAPT, η πιο μαχητική οργάνωση αναπήρων των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κλίντον.
Στη συνάντηση οι υπεύθυνοι της κινητοποίησης γνωστοποίησαν τις διεκδικήσεις τους για την υποστήριξη των καθημερινών αναγκών των αμερικανών με αναπηρίες στην κοινότητα από επαγγελματίες βοηθούς. Επέδωσαν στους ειδικούς συνεργάτες του Λευκού Οίκου το “Βιβλίο των Υποστηρικτών” που είναι μελέτη στην οποία προτείνεται ο επαναπροσανατολισμός των δαπανών από την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων στην ενίσχυση δικτύων υποστήριξης. Το ίδιο απόγευμα έγινε διαδήλωση 2.500 ανθρώπων με και χωρίς αναπηρίες.
Την επομένη ημέρα οι διαδηλωτές της ADAPT απέκλεισαν τις πόρτες των 2 μεγαλυτέρων αμερικανικών κομμάτων (Ρεπουπλικανικού και Δημοκρατικού) σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές, μολονότι ζήτησαν να συναντηθούν με τους υπευθύνους των δύο κομμάτων για την πολιτική αναπηρίας, δεν το πέτυχαν.

Αναπηρία: η διαπολιτισμική εμπειρία

Οι δραστηριότητες των οργανώσεων που λειτουργούν από ή για τους ανθρώπους με αναπηρίες έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται σε νέες δραστηριότητες οικουμενικού χαρακτήρα.
Ύστερα από μία δεκαετία κρίσης του κινήματος των ανθρώπων με αναπηρίες των δυτικών κρατών φαίνεται πως οδηγούμαστε στη δημιουργία μίας νέας οικουμενικής και διαπολιτισμικής αντίληψης της αναπηρίας. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο τα δομικά αδιέξοδα των προνοιακών συστημάτων των δυτικών κρατών, όσο και οι αναζητήσεις όλο και μεγαλύτερου αριθμού αναπήρων για ποιότητα και ποσότητα ζωής.
Ήδη οι συνεργασίες μεταξύ των οργανώσεων που λειτουργούν από ανθρώπους με αναπηρίες γίνονται διακρατικές. Πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις άρχισαν να συνεργάζονται με οργανώσεις της Β. Αμερικής και οργανώσεις του πρώην ανατολικού μπλόκ, για να επεξεργαστούν από κοινού τη διατύπωση αυτής της νέας οικουμενικής πολιτικής της αναπηρίας.
Η πρώτη συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει στις αρχές του Αυγούστου στη Βουλγαρία με περιορισμένη συμμετοχή ακτιβιστών από όλο τον κόσμο. Η περιορισμένη αυτή συμμετοχή οφείλεται στο ότι η συνάντηση δεν επιχορηγείται ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από οργανώσεις αναπήρων, μολονότι στη συνάντηση θα βρίσκονται οι υπεύθυνοι ανάπτυξης μεγάλων οργανώσεων όπως της Διεθνούς των Αναπήρων και των κινημάτων Ανεξάρτητης Διαβίωσης.
Εκτός των οργανώσεων και οι κυβερνήσεις έχουν δει την αναγκαιότητα της διατύπωσης μίας νέας οικουμενικής πολιτικής της αναπηρίας κάτι που φαίνεται τόσο από την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, όσο και από τις ριζοσπαστικές αλλαγές που συζητούνται σε κυβερνητικό επίπεδο για να γίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Ενδέχεται σύντομα να δούμε αλλαγές και στις κατευθύνσεις που ακολουθεί η συντηρητική κατά τα άλλα Ε.Ε. (πρώην ΕΟΚ). Όπως άλλωστε φαίνεται και από το κοινοτικό πρόγραμμα TIDE, οι επιτελείς της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και των βιομηχανιών προϊόντων αποκατάστασης και αναζητούν νέες πιο αποδοτικές μεθόδους υποστήριξης του πληθυσμού που ζεί κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

ΠΡΑΓΑ: Σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Περίπου 300 άτομα παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργανώθηκε από τη Διεθνή των Αναπήρων (ΔτΑ) στην Πράγα, στις 9 Νοεμβρίου 1993.
Σε αναφορά που κατέθεσε στη ΔτΑ ο Henry Enns, διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος, παρατήρησε πως, μολονότι η διαδικασία συμμετοχής ήταν άγνωστη, στους περισσότερους στους συμμετέχοντες δεν υπήρξε σοβαρό εμπόδιο, αφού σύντομα εξοικιώθηκαν και η συμμετοχή τους γινόταν κάθε ημέρα όλο και πιο ενεργητική.
Στη συνάντηση έγιναν προσπάθειες για να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες πως δεν αρκεί μόνο η εκπαίδευση των διαχειριστών των αναπηρικών οργανώσεων στον τρόπο ορθολογικής οργάνωσης των οργανώσεων τους όσο απαιτείται η επανεκπαίδευση των ίδιων των ανθρώπων με αναπηρίες στους τρόπους οικοδόμησης πολιτικών κοινωνιών στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη.
Περίληψη της αναφοράς δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Disability International της ΔτΑ.

ΤΖΑΜΑΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων της Τζαμάικα θα εκπροσωπηθεί από τη Sarah Newland στο διεθνές συνέδριο για τη γυναίκα που θα γίνει στην Κίνα το 1995.
Η Sarah Newton έχει διακριθεί για τις αθλητικές της δραστηριότητες και για τις δραστηριότητες που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες στη χώρα της. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η χώρα εκπροσωπείται επισήμως από γυναίκα η οποία ζεί κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

Τα προβλήματα της υποστήριξης των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων με αναπηρίες είναι πολλά και γνωστά. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών είναι πράγματι δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση, ενώ οι χειρισμοί οφείλουν να είναι επιδέξιοι.
Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά να λειτουργεί το ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ, το οποίο θα λειτουργεί με εθελοντές και με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Υπεύθυνος για τη διαχείριση του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ είναι ο φυσικοθεραπευτής Στάθης Αθανασιάδης.
Το ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ αρχικά προγραμματίζεται να ξεκινήσει με 12 περίπου εθελοντές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν εμπειρία από αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ μπορούν να επικοινωνούν με το Σταθη Αθανασιάδη στο τηλέφωνο του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ (031) 326831, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 7 έως τις 9 μμ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …