ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: ελεύθερη επιλογή συμβεβλημένων ιατρών του ΟΑΕΕ & του ΟΠΑΔ

Στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αγοράσει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες περίθαλψης από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Για όλη τη διάρκεια της απεργίας των γιατρών, και μέχρι την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) που έχει οριστεί για τον Ιούνιο 2011, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να απευθύνονται σε (20.000 περίπου) γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε (7 Φεβρουαρίου) πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά την ελεύθερη επιλογή των συμβεβλημένων ιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, παρέχονται οι ακόλουθοι τρόποι πληροφόρησης:

 1. Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
  • το ιατρικό προσωπικό ασφάλειας των Υπηρεσιών Υγείας θα εξυπηρετεί τα έκτακτα περιστατικά των προσερχόμενων ασφαλισμένων.
  • στους πίνακες ανακοινώσεων των κατά τόπους Υπηρεσιών Υγείας θα υπάρχει αναρτημένος κατάλογος των συμβεβλημένων ιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
 2. Μονάδες Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
  • Στους πίνακες ανακοινώσεων των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αναρτηθούν πίνακες με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
  • Οι Διευθυντές των Μονάδων Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μεριμνήσουν για την αποστολή των καταλόγων με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ στα κατά τόπους: Δήμους, ΚΑΠΗ, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.
  • Το προσωπικό των Μονάδων Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα παρέχει πληροφορίες σε σχέση με τους καταλόγους των συμβεβλημένων ιατρών της περιοχής τους στους προσερχόμενους ασφαλισμένους.
 3. Τηλεφωνική Υπηρεσία 184:
  Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011 έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν τηλεφωνικά σχετικά με τους συμβεβλημένους ιατρούς κάθε ειδικότητας της περιοχής τους.
 4. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ):
  Κατάλογος με τα ονόματα των συμβεβλημένων ιατρών της περιοχής έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των τοπικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Στα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοίνωσε το ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
 • Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
 • Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που καθορίζεται στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.
 • Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που εξυπηρετούν από τις 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
 • Τα παραπάνω θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

–> Για οποιαδήποτε νεότερη ανακοίνωση του ΙΚΑ ή των άλλων ασφαλιστικών ταμείων επισκεφθείτε το www.disabled.gr.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …