Καναδάς: Βελτιώνοντας την προσπελασιμότητα

Μπορεί στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρχουν ολοκληρωμένα δίκτυα μεταφορών, όμως σε άλλες ηπείρους η τεχνολογία των μαζικών μεταφορών επεξεργάζεται μεθόδους και πρακτικές που θα την οδηγήσουν στην ολοκλήρωσή της.

Παρουσιάζουμε το παρακάτω κείμενο που προέρχεται από τον Καναδά, με την ελπίδα πως οι έλληνες/ίδες με αναπηρίες θα συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους ως ενεργών καταναλωτών και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν πως οι άνθρωποι με αναπηρίες αποτελούν μία εν δυνάμει αγορά, με αγοραστική ικανότητα.
Οι προσπελάσιμες συγκοινωνίες του Καναδά έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και αυτή τη στιγμή βαδίζουν προς την πιο σημαντική και ανταποδοτική φάση τους, στην εφαρμογή.
Στόχος του Προγράμματος Προσπελάσιμων Συγκοινωνιών του Καναδά είναι να καλύψει το κενό της προσπελασιμότητας του δικτύου μεταφορών και να κάνει την κάθε διαδρομή άνετη, αξιοπρεπή και χωρίς εμπόδια για τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Ήδη το πρόγραμμα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Οι δραστηριότητες των Συγκοινωνιών Καναδά εκτός των συνηθισμένων αρμοδιοτήτων, επεκτείνονται και στην υποστήριξη της αγοράς εξαρτημάτων και μηχανημάτων που κάνουν προσπελάσιμα τα ήδη υπάρχοντα λεωφορεία των πόλεων, τις συγκοινωνίες στα αεροδρόμια, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία μικρών κοινοτήτων.
Οι Συγκοινωνίες Καναδά εργάζονται επίσης για τη βελτίωση της ενημέρωσης αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες μεταφορών.

Οι αεροπορικές μεταφορές απογειώνονται.

Μεγάλη πρόοδος έχει γίνει στην προσπελασιμότητα των αεροπορικών συγκοινωνιών. Μικρά και οικονομικά συστήματα μεταφοράς των αναπηρικών καθισμάτων στο αεροπλάνο καθιστούν πιο εύκολη την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με αναπηρίες ακόμα και σε μικρά αεροδρόμια.
Πρόσφατα εγκαταστάθηκαν 18 νέα συστήματα επιβίβασης και 32 καθίσματα μεταφοράς σε όλο τον Καναδά.
Τώρα πλέον είναι ευκολότερο να φτάσει ή να φύγει κάποιος από το αεροδρόμιο. Εχει βελτιωθεί όλο το δίκτυο μεταφορών.
Η συγκοινωνία Καναδά έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για 64 ταξί και λιμουζίνες καθώς και για 19 λεωφορεία αεροδρομίων για να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 20 αεροδρόμια του Καναδά.
Οι επιβάτες με αναπηρίες μπορούν να πάνε προς και από το Πίρσον και άλλα αεροδρόμια νοικιάζοντας προσπελάσιμα -ειδικά τροποποιημένα- αυτοκίνητα που διευθύνονται μόνο με τα χέρια.
O Hollis Renton, διευθυντής της Hertz Car & Truck Rentals της Οττάβα έχει αποφασίσει να προχωρήσει προς την προσπελασιμότητα των αυτοκινήτων που νοικιάζει η εταιρεία του, αφού εξέτασε το θέμα και διαπίστωσε ότι οι γεροντότεροι και οι άνθρωποι με αναπηρίες βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση προσπελάσιμων μεταφορικών μέσων.
Υποστηρίζει ότι η κίνησή του αυτή είναι αποδοτική από δύο πλευρές. Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται προσπελάσιμες μεταφορές ταξιδεύουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία και επίσης η εταιρεία του έχει βρει μια πολύ καλή και κερδοφόρο αγορά.

Προσπελασιμότητα στο αεροδρόμιο του Πίρσον

Κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι -πολλοί εξ αυτών έχουν αναπηρίες- περνούν από το αεροδρόμιο του Πίρσον. Αυτό το αεροδρόμιο έχει καταστεί πρότυπο προσπελασιμότητας.
Το Πίρσον έχει τώρα μια υπηρεσία προσπελάσιμων λεωφορείων. Διευθύνεται από την Pacific Western Transportation Ltd. και διαθέτει 20 λεωφορεία εξοπλισμένα με αναβατήρες, τα οποία περνούν κάθε 20 λεπτά από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία.
Η υπηρεσία των προσπελάσιμων λεωφορείων βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και έξι μήνες από την 1 Ιουνίου και έχουμε εκπλαγεί από τον αριθμό των ανθρώπων με αναπηρίες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, διαπιστώνει ο Mark Hannah.
Υποστηρίζει ότι η έρευνα της εταιρείας και οι συμβουλές από ομάδες υποστήριξης δικαιωμάτων έδειξε ότι μόνο μια πλήρως προσπελάσιμη συγκοινωνία έχει νόημα.
Αυτό θέλει ο πελάτης και αυτό έχει οικονομική σημασία.
Σημαντικό επίσης θεωρείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Pacific με τη βοήθεια ομάδων καταναλωτών που είχε μεγάλη επιτυχία.
Επιπλέον 3 προσπελάσιμες λιμουζίνες αεροδρομίου και αρκετά προσπελάσιμα ταξί τώρα πηγαινοέρχονται για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες με αναπηρίες στο Πίρσον.
Συμπληρωματικά, υπάρχουν προσπελάσιμα λεωφορεία που πηγαίνουν τους επιβάτες στο χώρο επιβίβασης και προσπελάσιμα ανυψωτικά μηχανήματα για την άνετη και ασφαλή επιβίβαση στο αεροπλάνο. Όλα αυτά κάνουν το Πίρσον ένα από τα πιο προσπελάσιμα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις συνεργάζονται

Η κυβέρνηση, οι οργανισμοί μεταφορών και οι επιχειρήσεις συνεργάζονται για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας του δικτύου των μαζικών μεταφορών.
Η Συγκοινωνία Καναδά υπέγραψε πρόσφατα ένα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ για την περιοχή του New Brunswick για να αποταμιευτούν χρήματα για τη χρηματοδότηση 11 προγραμμάτων, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα προσπελάσιμο λεωφορείο μεταξύ των πόλεων, φορητά χειριστήρια για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα του αεροδρομίου, εκπαίδευση οδηγών, και τροποποιήσεις οχημάτων.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αρχίσει με την απόκτηση μιας συσκευής επιβίβασης στα αεροσκάφη του αεροδρομίου του Μιραμίτσι, ένα προσπελάσιμο όχημα που λειτουργεί από το Miramichi Senior Citizents Home στο Gotham, και ένα προσπελάσιμο λεωφορείο των SMTBus Lines.

Επικερδής αγορά

Η βιομηχανία του Καναδά θεωρεί ότι η ανταπόκριση στις ανάγκες των ταξιδιωτών με αναπηρίες είναι κερδοφόρα πρωτοβουλία.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι επιδοτήσεις από την κυβέρνηση ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη των 10 επιχειρήσεων της Βόρειας Αμερικής που παράγουν προϊόντα προσπελασιμότητας όπως μετατροπές αυτοκινήτων, προσπελάσιμα μικρά λεωφορεία, συσκευές προσπελάσιμης επιβίβασης σε αεροσκάφη, οπτικά δίκτυα επικοινωνίας και προσπελάσιμα λεωφορεία.
Οι πωλήσεις αυτών των μηχανημάτων έφθασαν τα 60 εκατομμύρια δολάρια και δημιούργησαν 1.100 θέσεις εργασίας.
O Ray Dries πρόεδρος της Overland Custom Inc.στο Thorndale του Οντάριο λέει ότι η είσοδος στην αγορά προσπελασιμότητας σημαίνει αύξηση πωλήσεων εκατομμυρίων δολαρίων παρέχοντας νέες συσκευές για τους καταναλωτές με αναπηρίες και νέες θέσεις εργασίας. στη βιομηχανία.
Η Overland δημιούργησε το λεωφορείο ELF (με οικονομικό χαμηλό όροφο) με την οικονομική υποστήριξη των Συγκοινωνιών Καναδά στα πλαίσια του προγράμματος τεχνολογίας μεταφορών.
Οι Συγκοινωνίες Καναδά έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.
Βοηθώντας επιχειρήσεις που προσφέρουν προσπελάσιμες υπηρεσίες μεταφορών, οι ταξιδιώτες με αναπηρίες μπορούν να αποδείξουν στις επιχειρήσεις πως η εξυπηρέτηση των καταναλωτών με αναπηρίες είναι κερδοφόρα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Accessible Transportation Policy & Programs Branch, Transport Canada, Ottawa, Ontario, K1A 0N5. Τηλέφωνο 1-800-665-6478, Fax (613) 991-6422.

Από το περιοδικό Abilities Τεύχος 18 του 1994.
Απόδοση στα ελληνικά Αφροδίτη Μπάκα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …