Κλειδωμένη μέσα στο σώμα της

Η 42χρονη δημοσιογράφος επικοινωνεί μόνο με τα μάτια της…

Ένα «αντικλείδι» που θα την επαναφέρει στη ζωή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία, αναζητά η 42χρονη δημοσιογράφος Αγγελική Χατζηδημητρίου. Έναν χρόνο μετά τον τραυματισμό της στη διάρκεια του ρεπορτάζ για μια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στη Χίο, η Αγγελική Χατζηδημητρίου βρίσκεται στη Στοκχόλμη, σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης. Η κατάστασή της περιγράφεται από τους γιατρούς με τον όρο «locked in», κλειδωμένη δηλαδή μέσα στο ίδιο της το σώμα, αφού έχει τετραπληγία και αλαλία, ενώ το μυαλό της λειτουργεί.
«ΗΑγγελική επικοινωνεί με τα μάτια», εξηγεί ο σύζυγός της Θοδωρής Πυλιώτης, επίσης δημοσιογράφος, που βρίσκεται στο πλευρό της διαρκώς από την πρώτη στιγμή, τους τελευταίους 4 μήνες στη Σουηδία. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας που μας έμαθαν οι γιατροί, ώστε οι κινήσεις των ματιών να αντιστοιχούν περίπου με γράμματα της αλφαβήτου. Έτσι, καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει. Εκπαιδευόμαστε και σ΄ αυτό», λέει ο Θοδωρής Πυλιώτης.
Πριν από τρεις μέρες, η Αγγελική και ο Θοδωρής χαιρέτησαν τα παιδιά τους, τον Μαθιό και την Παναγιώτα που επισκέφθηκαν τη μητέρα τους στη Σουηδία και επέστρεψαν στη Χίο. Ήταν η πρώτη φορά που την είδαν μετά το ατύχημα. Η 42χρονη γυναίκα που βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση από τις 8 Απριλίου πέρσι, έχει πλήρη αντίληψη και συνείδηση. Στη Στοκχόλμη υποβάλλεται σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία. Η πρόβλεψη των γιατρών είναι ότι θα χρειασθεί να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για έξι μήνες ακόμη. «Ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει με την προσπάθειά της», λέει ο Θοδωρής Πυλιώτης. «Ελπίζω μέσα μου, καθώς κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια συγκεκριμένη τεχνική που αν την ακολουθήσεις, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι».
Γραφειοκρατία. Ο Θοδωρής και η Αγγελική δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι: δυο εργαζόμενοι με δυο παιδιά, που μέσα σε μια στιγμή είδαν την ανατροπή στη ζωή τους. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, όπως λέει ο κ. Πυλιώτης, «ο κόσμος αγκάλιασε την Αγγελική και βοηθά- δεν είναι μόνο τα χρήματα βοήθεια. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις βοηθούν οικονομικά». Η γραφειοκρατία, όμως, είναι κάτι που δεν παρακάμπτεται: «Για παράδειγμα, το ΙΚΑ ανανεώνει την έγκριση για την παραμονή στη Στοκχόλμη κάθε δύο μήνες. Πρέπει να μαζεύουμε έγγραφα να τα στέλνουμε στην Ελλάδα και αυτό να ξαναγίνεται κάθε φορά. Όμως, οι γιατροί άλλο προγραμματισμό κάνουν, αν ξέρουν ότι ο ασθενής θα παραμείνει όλο το διάστημα που εκείνοι κρίνουν αναγκαίο».
Η γραφειοκρατία δυσκόλεψε και το ταξίδι των δύο παιδιών του ζευγαριού στη Σουηδία, αφού για να βγάλουν διαβατήρια, έπρεπε τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα τους να πάνε στο τμήμα έκδοσης διαβατηρίων της Χίου… «Στη Σουηδία πολλά πράγματα είναι αυτονόητα», λέει ο Θοδωρής. «Για παράδειγμα, το κράτος λύνει το πρόβλημα ποιος θα βρίσκεται πλάι σε ανθρώπους στην κατάσταση της Αγγελικής, όλο το εικοσιτετράωρο».
Η ίδια γραφειοκρατία, όμως, φαίνεται ότι στερεί τώρα στην Αγγελική ένα παράθυρο για την επικοινωνία της με την οικογένειά της. «Μπορεί να κινεί τον δείκτη του αριστερού της χεριού. Μπορεί, λοιπόν, να προσαρμοσθεί ένα ειδικό σύστημα συνδεδεμένο με κομπιούτερ και με τον τρόπο αυτό να γράφει. Όμως, η αγορά δεν εγκρίνεται από το ΙΚΑ», λέει ο σύζυγός της, προσθέτοντάς πάντως πως η Ένωση Συντακτών, που μέλος της είναι η Αγγελική, έχει προσφερθεί να το καλύψει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …